-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 03 16

Juodoji šauktinių statistika: nuo kariuomenės bandė slapstytis 2500 jaunuolių

Tikėtina, kad šauktinių privaloma tvarka kviesti šiemet neteks. 2016 m. kovo 15 d. atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą užsiregistravę buvo jau 1406 savanoriai – beveik pusė viso reikalingo skaičiaus, informuoja Krašto apsaugos ministerija (KAM).
Šauktinių savanorių pirmoji diena
Šauktinių savanorių pirmoji diena / Ievos Budzeikaitės nuotr.

Dar 913 į sąrašus patekusių šauktinių iki kovo 15 d. pareiškė norą atlikti privalomąją pradinę karinę tarnybą pirmumo tvarka.

Kaip ir 2015 m., 2016 m. devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atliks 3 tūkst. karių.

Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę
Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę

Iš viso 2016 m. į šaukimo sąrašus pateko 30 228 jaunuolių. Kol kas šaukimo nurodymai yra siunčiami ne visiems į 2016 m. sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru.

Praėjusiais metais Krašto apsaugos ministerija paskelbė, kad visam reikalingam skaičiui šauktinų užteko savanorių ir prašymus dėl pirmumo parašiusių karo prievolininkų.

Iš 3010 praėjusiais metais devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradėjusių karių 2133 buvo savo noru tarnybą atlikti užsirašę jaunuoliai ir 877 – į 2015 m. šaukimo sąrašus patekę ir norą tarnybą pirmumo tvarka atlikti pareiškę karo prievolininkai.

„Dedamos pastangos surinkti reikiamą skaičių iš savanorių, tačiau neatmetama galimybė, jog reiks šaukti ir nepareiškusius noro atlikti tarnybą“, – 15min sakė KAM Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus patarėja Asta Galdikaitė.

Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę
Alfredo Pliadžio/KAM nuotr./2016-ųjų šaukimas į kariuomenę

Iš viso 2015 m. į šaukimo sąrašą pateko 36 825 karo prievolininkai. Iš jų pagal šaukimo nurodymus į karo prievolės ir komplektavimo skyrius atvyko 23 614 prievolininkai, neatvyko 11 292 prievolininkai, karo prievolė buvo atidėta 1237 karo prievolininkams.

Gavusių šaukimo nurodymus asmenų, kurie taip ir neprisistatė į regioninius karo prievolės ir komplektavimo skyrius, iš viso buvo 2512. Pasak A.Galdikaitės, jiems visiems, priklausomai nuo pažeidimo dydžio, yra taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Per 2015 m. privalomosios pradinės karinės tarnybos kariams buvo skirtos 22 drausminės nuobaudos.

„Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai – neblaivumas tarnybos vietoje, kai šauktiniai grįžta po savaitgalio iš namų į dalinį, ir turto praradimas, dažniausiai tai tarnybinio pažymėjimo praradimas. Dažniausiai kariams skiriamos drausminės nuobaudos – uždraudimas išeiti iš tarnybos vietos ir papeikimas“, – sakė A.Galdikaitė.

Šaukimas į kariuomenę grąžintas siekiant užpildyti kariuomenės padalinius ir rengti rezervą.

Mokomojo pulko nuotr./Jonušo Radvilos mokomojo pulko užbaigė kursus
Mokomojo pulko nuotr./Jonušo Radvilos mokomojo pulko užbaigė kursus

Valstybės gynimo taryba (VGT) pirmadienį nutarė, kad privalomoji karo tarnyba Lietuvoje turi būti grąžinta visam laikui, o ne penkeriems metams.

„Valstybės gynimo taryba nusprendė, jog įgyvendinant iš Konstitucijos kylantį reikalavimą turėti gerai organizuotą kariuomenę bei užtikrinant šalies visuotinės ir besąlyginės gynybos principą šaukimą į nuolatinę privalomąją karo tarnybą vykdyti ne laikinai, o nuolat, tai yra kiekvienais kalendoriniais metais“, – po posėdžio žurnalistams sakė prezidentės patarėjas Valdemaras Sarapinas.

Galutinį sprendimą dėl privalomosios karo tarnybos grąžinimo nuolatinai turės padaryti Seimas, priimdamas atitinkamas įstatymų ir kitų teisės aktų pataisas.

Pirmadienį taip pat nuspręsta kasmet šaukti daugiau jaunuolių nei planuota anksčiau – nuo 3,5  tūkst. iki 4 tūkstančių. Pernai ir šiemet šaukiamųjų skaičius siekė 3 tūkstančius.

Kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko teigimu, padidinus šaukiamųjų skaičių iki 2021 metų tikimasi pasiekti 24 tūkst. karių skaičių. Be to, planuojama nuolat turėti 30 tūkst. aktyvaus rezervo karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius