Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 17

Juodšiliuose fekalijos pilamos į griovius – teršiama gamta, o miestelio gyventojai kenčia smarvę

Į Vilniaus rajono vandentvarkos ūkio plėtrą pastaruoju metu investuota per 28 mln. litų. Nutiestos naujos trasos, supaprastinta prisijungimo prie nuotekų sistemos tvarka, uždaryti seni, jau nusidėvėję valymo įrengimai. Tačiau Juodšiliuose (Vilniaus r.) gyvenanti Marija kasdien mato, kaip į senų valymo įrengimų vietą išpilamos srutos.
Valymo įrengimai Juodšiliuose
Valymo įrengimai Juodšiliuose

„Jei šie įrengimai jau neveikia, kodėl į juos vis dar atvežamos ir išpilamos fekalijos? Manau, jos teršia ne tik gruntą, bet ir šalia tekančią Rudaminos upę“, – piktinosi ji.

Srutos pilamos nesislapstant

UAB „Nemėžio komunalininkas“ direktorius Viktoras Tankeliunas patvirtino, kad nuotekos kol kas pilamos į melioracijos griovius. Anot jo, kol kas nėra galimybės nuotekų sistemą prijungti prie Vilniaus miesto, mat laukiama, kol „Vilniaus vandenys“ užbaigs projektą Salininkuose: „Sutinku, kad tai, kas vyksta, nėra gerai, bet tai tikrai ne mūsų kaltė. Vėluoja kiti, o ne mes. Tiesiog šiuo metu nuotekų daugiau nėra kur nuleisti.“

Juodšilių seniūnas Tadeušas Aškelianecas taip pat patvirtino, kad Juodšiliai modernia nuotekų sistema galės naudotis tik tuomet, kai  „Vilniaus vandenys“ baigs darbus Salininkuose.

Tiesiog šiuo metu nuotekų daugiau nėra kur nuleisti, – tikino V.Tankeliunas.

Vėl tie viešieji pirkimai

Tačiau bendrovės „Vilniaus vandenys“ atstovai teigia, kad būtent „Nemėžio komunalininkas“ nepasinaudojo galimybe prisijungti prie vis dar Salininkuose veikiančių senų valymo įrengimų ir nusprendė savo nuotekas pilti kur nors kitur.

„Dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų projektas „Vandens ir nuotekų tinklų plėtra ir renovacija Salininkų gyvenvietėje“ pradėtas įgyvendinti metais vėliau nei planuota. Dabar projekto įgyvendinimas vėluoja dėl rangovo UAB „Vilnista“ finansinių sunkumų. UAB „Vilnista“ turi restruktūrizuojamos įmonės statusą, tačiau darbus tęsia ir planuoja juos užbaigti iki šių metų pabaigos. 

Salininkuose esantys nuotekų valymo įrenginiai veikia ir veiks, kol galutinai bus užbaigtas naujų tinklų tiesimo projektas. Kol projektas nebaigtas, „Nemėžio komunalininkas“ turėjo galimybę pasidaryti laikiną jungtį prie dar kol kas veikiančių valymo įrenginių Salininkuose, tačiau to nepadarė“, – aiškinama „Vilniaus vandenų” atsakyme.

Gyventojus kankina smarvė

Juodšilių gyventojų toks atsirašinėjimas neguodžia. „Anksčiau čia viskas veikė normaliai, buvo nutiesta elektros linija, vyko biologiniai nuotekų valymo procesai, nusėdus dumblui, į melioracijos griovius patekdavo pakankamai išvalytos nuotekos, be to, nebūdavo tokios smarvės. Ir kam gi tada reikėjo uždaryti senuosius įrengimus, jei dar nėra kur nuotekų leisti“, – svarstė Marija.

Miestelio gyventoja taip pat stebėjosi, kaip buvo vykdomi įrengimų likvidavimo darbai. „Tiesiog užkalė duris ir išvažiavo. Ėjo vagys vienas po kito. Vienas elektrinius variklius pavogė, kitas – siurblius, dabar jau net ir laidų ant stulpų aplink senuosius įrengimus neliko. Tik kvapas tas pats. Ką ten tas pats“, – numojo ranka ji.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjas Mykolas Bekasėnas patikino, kad žala gamtai nedaroma, gamta neteršiama: „Tai Valčiūnų valymo įrengimai, esantys labai arti Juodšilių. Kol aplinkiniai gyventojai neprisijungę prie centralizuotų nuotekų tinklų, srutos vežamos ten, pilamos į griovius, kur vyksta normalus išvalymo per gruntą procesas, atliekami taršos matavimai.“ Tiesa, M.Bekasėnas pripažino, kad įrengimai pasenę, o pamatuoti, kiek užterštas gruntas, yra sudėtinga – tokie matavimai neatliekami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius