Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 25

Juozas Imbrasas apygardos rinkėjams norėjo būti geras už valstybės pinigus, bet teko sumokėti pačiam

Seimo narys „tvarkietis“ Juozas Imbrasas dar vasarį sugalvojo būdą, kaip prisigerinti Ukmergės vienmandatės apygardos rinkėjams, ir už parlamentinei veiklai skirtas lėšas visoms 30 rajono bibliotekų užprenumeravo vietinį laikraštį „Gimtoji žemė“. Prenumeratai Seimo narys išleido 793 eurus 97 centus. Tačiau Seimo etikos sargai „tvarkiečio“ planą pabūti geram už svetimus pinigus greitai sužlugdė.
Juozas Imbrasas
Juozas Imbrasas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija priėmė sprendimą, kad periodinių leidinių ne savo reikmėms ir ne savo biurams parlamentarai prenumeruoti negali. J.Imbrasui nurodyta už „Gimtosios žemės“ prenumeratą sumokėti iš savo kišenės.

„Komisija vienbalsiai priėmė sprendimą, kad tai netinkamas lėšų panaudojimas. Mes palikome galimybę spaudą prenumeruoti Seimo nario biurams – keliems, jei Seimo nario apygarda keliose savivaldybėse. O švietimo ar kultūros įstaigoms ta prenumerata jau yra kaip dovana ir nėra tinkama tam naudoti parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Galima kartą apsilankant padovanoti knygą ar suvenyrą su Seimo atributika, bet metinė prenumerata, komisijos nuomone, jau per daug“, – 15min sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Anot jos, Seimo narys komisijai tikino, kad tokią dovaną gyventojams nutarė įteikti Seimo paskelbtų bibliotekų metų proga, tačiau ir tokie metai buvo praėjusieji, o ne šie.

„Mes pripažinome netinkamai panaudotomis tas lėšas ir Seimo narys turės tą prenumeratą apmokėti iš savo lėšų“, – teigė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė.

Pyksta, bet sumokėjo iš savo kišenės

J.Imbrasas 15min sakė paklausęs etikos sargų ir „Gimtosios žemės“ prenumeratą jau apmokėjęs iš savo kišenės. Vis dėlto Seimo narys nesutinka, kad buvo pasielgęs netinkamai, kai tą prenumeratą trisdešimčiai rajono bibliotekų užsakinėjo.

Negalima, tai negalima. Jei jau tokią valstybę sukūrėme, tai gyvenkime tokioj, bet man tai labai nepatinka tas dalykas, – neslepia pykčio J.Imbrasas.

„Jeigu negalima piliečių šviesti mūsų valstybėje, tai, tebūnie, negalima. O kur buvo parašyta, kad negalima? Jeigu nėra parašyta, tai tas nedraudžiama. Aš jau grąžinau tuos pinigus, iš savo asmeninės sąskaitos pervedžiau į tą sąskaitą parlamentinių. Negalima, tai negalima. Jei jau tokią valstybę sukūrėme, tai gyvenkime tokioj, bet man tai labai nepatinka tas dalykas. Aš mačiau, kaip Europos Parlamentas tvarkosi tuos dalykus, kur žmonės ne kvailesni už Lietuvą, tai kitaip, o jei mes norime būti išradėjai pirmi Europoje, tai būkim“, – piktinosi J.Imbrasas.

Anot jo, laikraščius visoms rajono bibliotekoms užsakyti jam pasiūlė „Gimtosios žemės“ redakcijos darbuotojai.

„Žmonės neįperka net rajoninio laikraštėlio, juos tiek davarė, tai aš užsakiau. Man netyčia pasiūlė, aš ne pats sugalvojau. Man sakė: „gal galėtumėt, nes bibliotekos neturi net rajono laikraščio.“ Aš paskaičiau, kad niekur tai nedraudžiama, ir užsakiau mėnesį, kitą, bet jeigu ne, tai ne“, – teigė „tvarkietis“.

Iš tikrųjų J.Imbrasas visoms trisdešimčiai bibliotekų už beveik 800 eurų „Gimtąją žemę“ užsakė visiems metams.

J.Imbrasas sako, kad už tai pats nuolaidų savo straipsniams „Gimtojoje žemėje“ publikuoti negavo.

„Ką aš parašau, tą spausdina. Už kiekvieną straipsnį, už kiekvieną smulkmeną – sveikinimą ar ką – turiu mokėti. Straipsnį parašai – mokėk. Nieko nemokamo nėra. Kaip jie pragyvens, jei nemokamai spausdins? Už kiekvieną straipsnį tai 100, tai 200 eurų, niekas už dyką man nieko nedaro ir aš neverkiu dėl to. Aš suprantu, kad žmonėms nėra lengva išgyventi, neperka, pajamų nėra“, – sakė J.Imbrasas.

Tačiau žinutė apie tai, kad J.Imbrasas visoms bibliotekoms užsakė „Gimtąją žemę“, šiame leidinyje buvo pasirodžiusi. Ir ne be pagyrų J.Imbrasui bei jo nuotraukos.

Norėjo pirkti apklausas apie savo populiarumą

Pasak R.Tamašunienės, už parlamentinei veiklai skirtas lėšas Seimo nariams leidžiama prenumeruoti bet kokius su parlamentaro veikla susijusius leidinius.

„Jei žmogus dirba Energetikos komisijoje ar Ekonomikos komitete, domisi kažkuria sritimi labai smarkiai, tai jam tikrai galima prenumeruoti mokamus užsienio portalus, mokslinius žurnalus, ataskaitas įmonių, kurios būna brangios. Biurams leidinius taip pat galima prenumeruoti, nes patarėjams irgi reikia sekti, kas vyksta, domėtis“, – sakė komisijos pirmininkė.

Tačiau R.Tamašunienė atkreipė dėmesį, kad brangius leidinius panorę prenumeruoti Seimo nariai patys atsiklausė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos, ar gali tai daryti už parlamentinei veiklai skiriamas lėšas.

Daugiausia leidinių prenumeratai Seime, be J.Imbraso, per pusmetį išleido konservatorius Dainius Kreivys – 498 eurus, „valstietis“ Egidijus Vareikis – 341 eurą, „valstietis“ Valius Ąžuolas – beveik 324 eurus, „valstietis“ Stasys Jakeliūnas – 242 eurus, socialdemokratė Rasa Budbergytė – beveik 241 eurą, konservatorius Tadas Langaitis – 225 eurus, konservatorius Mantas Adomėnas – beveik 211 eurų.

Dar pastaruoju metu grupė Seimo narių „valstiečių“ teiravosi komisijos, ar gali už parlamentinei veiklai skirtas lėšas sumokėti už sociologinę apklausą, kurioje būtų aiškinamasi, kaip gyventojai jų rinkimų apygardoje vertina „valstiečių“ Seimo narių veiklą.

„Mes nusprendėme, kad tai ne visai susiję su parlamentine veikla. Yra padėjėjai, kurie gali patys tokias apklausas atlikti ir nustatyti, ar tie Seimo nariai populiarūs savo krašte, ar ne“, – aiškino R.Tamašunienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius