Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 02

Juozas Olekas: didinamas JAV karinis biudžetas Europai reikštų daugiau pajėgų ir Lietuvoje

Viešai paskelbus Jungtinių Valstijų ketinimus keturis kartus didinti karinį biudžetą Europai, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas sako, kad tai reikštų dar didesnį amerikiečių karių ir technikos dislokavimą Lietuvoje.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes esame pasiruošę priimti papildomą kiekį karių ir iš anksto dislokuojamą karinę techniką ir į tuos dalykus investuojame patys“, – BNS antradienį sakė ministras.

„Kokie konkrečiai skaičiai Lietuvai atiteks, kol kas per anksti kalbėti, bet, matyt, kaip gynybos sekretorius ir minėjo, kad tikrai turėsime čia daugiau besitreniruojančių karių, dislokuojamos paliekamos technikos ir, kaip suprantu, ne tik technikos pratyboms, bet ir kovinės paskirties technikos“, – pridūrė J.Olekas.

Visgi, pasak jo, didžioji dalis JAV gynybos biudžeto Europoje atitektų senųjų amerikiečių bazių Europoje vystymui ir technikos dislokavimui.

Ministro teigimu, Jungtinių Valstijų karių buvimas Europoje yra „labai svarbus saugumui užtikrinti“ ir JAV taip įrodo, kad realiais veiksmais adaptuojasi prie pakitusios saugumo situacijos, kuri susidarė Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį ir remiant separatistus Rytų Ukrainoje.

„Aš manau, kad tokie žingsniai tiesiog stabdo galimą agresorių nuo agresijos prieš NATO valstybes“, – sakė ministras.

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris antradienį paskelbė, kad Jungtinių Valstijų gynybos biudžetas Europai kitais metais sieks 3,4 mlrd. JAV dolerių (3,1 mlrd. eurų). 2016 metų biudžete ši eilutė sudaro 789 mln. dolerių (725 mln. eurų).

Šiuo metu Jungtinės Valstijos kiekvienoje Baltijos šalyje dislokuoja po rotacinę kuopą karių ir kuopai skirtą sunkiąją karinę techniką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius