Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 23

Juozas Olekas: naujoji LSDP frakcija komitetų vadovybėje turės du atstovus

Naujai įkurta ir opozicine pasiskelbusi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija komitetų vadovybėje turėtų turėti dvi pozicijas, sako naujosios frakcijos seniūnas Juozas Olekas.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Viskas yra pagal frakcijai priklausančius dydžius, komitetuose mes turėsime du žmones vadovybėje, (kurie bus) ar pirmininkai, ar pavaduotojai. Kuriuose komitetuose, matysime po galutinio išsidėstymo“, – pirmadienį žurnalistams po susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu sakė J.Olekas.

Pirmadienį jis parlamento vadovui įteikė pareiškimą dėl frakcijos pasiskelbimo opozicine.

Frakcijos pareiškime dėl pasiskelbimo opozicine teigiama, kad „parama septynioliktajai Vyriausybei netikslinga, nes ji stokoja ambicijos įgyvendindama prieš rinkimus duotus pažadus, nepristato esmingų mokesčių, švietimo, sveikatos apsaugos ir socialinės sritis reformų, susitelkia į smulkius sprendimus ir imasi dešiniosios politikos įgyvendinimo“.

Tačiau kartu pareiškime socialdemokratai teigia, kad neatsisako paremti sprendimų, kurie bus suderinami su LSDP programa ir „bus naudingi Lietuvos valstybei bei jos piliečiams“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Vyriausybei praėjusią savaitę pristačius Seime biudžeto projektą, LSDP išplatino pareiškimą, kad remia jį. Socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas tuomet BNS tvirtino, kad paramą biudžetui kol kas žada tik pirmojoje stadijoje.

Naujoji frakcija formaliai bus įkurta, kai Seimo pirmininkas pareiškimą perskaitys per plenarinį posėdį – jis planuojamas lapkričio 7 dieną.

J.Olekas tvirtino dar negalintis pasakyti, į kuriuos postus pretenduotų socialdemokratai, nes įsteigus naują ir pasikeitus kitų frakcijų dydžiams parlamente teks iš esmės peržiūrėti kvotas.

„Iš dalies mes tariamės, priklausys nuo to, kiek vyks judėjimų kitose frakcijose, nes reikės pasiskirstyti komitetus, komitetų vadovaujančius postus. Dabar laukiame iš valdančiosios daugumos visų pozicijų peržiūrėjimo, ir tada žiūrėsime“, – kalbėjo LSDP frakcijos seniūnas.

Šiuo metu naujosios frakcijos atstovai Julius Sabatauskas ir Algirdas Sysas yra Teisės ir teisėtvarkos bei Socialinių reikalų ir darbo komitetų pirmininkai, tačiau LSDP nusprendus trauktis į opoziciją jie paskelbė atsistatydinantys. Šie pareiškimai komitetuose kol kas nesvarstyti.

Pagal Seimo statutą, naujus pirmininkus turi išsirinkti komitetas. Vėliau jų kandidatūras tvirtina Seimas.

Vicepirmininko neturėsim kol kas.

„Šiandien tikrai negalėčiau dar pasakyti, J.Sabatauskas konkrečiai įgijo naują poziciją, jis išrinktas LSDP frakcijos seniūno pavaduotoju, tai politiškai svarbi pozicija“, – apie kolegą sakė J.Olekas.

Jis taip pat patvirtino, kad turėti atstovo Seimo vadovybėje socialdemokratai nepretenduoja.

„Vicepirmininko neturėsim kol kas“, – sakė J.Olekas.

Seime skilus Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijai, partijai kilo grėsmė likti be frakcijos Seime – didesnė grupė parlamentarų prieš partijos valią pasirinko likti valdančiojoje daugumoje bei paliko partiją nelaukdami pašalinimo, frakciją pervadino Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija.

Sutarėme su D.Šakalienei ir esame jai dėkingi už prisijungimą.

Septintuoju lemiamu nariu galėjo tapti Mindaugas Bastys, kuriam pradėta apkalta, bet jis po skilimo paskelbė pasitraukiantis į Mišrią Seimo narių grupę. Partijos pirmininkas G.Paluckas tuomet jau buvo paskelbęs, kad negalėdami sudaryti frakcijos socialdemokratai dirbs mišrioje grupėje.

Bet mažumoje likę partijos nariai pirmadienį paskelbė įkūrę naują frakciją, trūkstamu septintu jos nariu pasikvietę buvusią „valstietę“ ir liberalę Dovilę Šakalienę.

„Sutarėme su D.Šakalienei ir esame jai dėkingi už prisijungimą, jos kompetenciją, ir manau, kad ateityje tik didės mūsų frakcija. Yra socialdemokratinių nuostatų žmonių Seime nemažai“, – tvirtino J.Olekas.

Naująją frakciją Seime sudaro septyni parlamentarai: D.Šakalienė, J. Olekas, J.Sabatauskas, A.Sysas, Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algimantas Salamakinas. Frakcijos seniūnu išrinktas J.Olekas, seniūno pavaduotoju – J.Sabatauskas. Tai yra mažiausias parlamentarų skaičius, galintis suburti frakciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

D.Šakalienė tvirtina naują frakciją pasirinkusi, nes pirmą kartą Lietuvoje mato kuriant tikrą socialdemokratinę politiką, bei teigia, kad šįkart pereinant į kitą frakciją situacija yra kitokia nei paliekant „valstiečius“.

Ji socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad „su šiluma ir pagarba“ atsisveikina su kolegomis Liberalų sąjūdžio frakcijoje, tačiau socialdemokratams paskelbus apie D.Šakalienės prisijungimą liberalai sakė apie šį kolegės posūkį sužinoję ne tiesiogiai iš parlamentarės, o „girdėjo nuogirdas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius