Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 19

Juozas Olekas: „Tikimės, kad JAV kuopos dislokavimas yra tik mūsų ilgalaikio bendradarbiavimo su JAV regione pradžia“

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas su į Lietuvą dviem dienom atvykusiu Jungtinių Amerikos Valstijų sausumos pajėgų sekretoriumi Johnu M. McHughu aptarė Lietuvai ir NATO svarbias regioninio saugumo aktualijas ir tolesnio Lietuvos gynybinio bendradarbiavimo stiprinimo su JAV perspektyvas.
Johnas M.McHunghas ir Juozas Olekas
Johnas M.McHunghas ir Juozas Olekas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Ministras J. Olekas padėkojo JAV sausumos pajėgų sekretoriui Johnui M. Hughui  už itin spartų ir  reikšmingą indėlį reaguojant grėsmingą situaciją Ukrainoje, galinčią kelti grėsmes ir Baltijos šalių saugumui: dislokuotus papildomus JAV naikintuvus ir oro desantininkų kuopą.

„Tai – didžiulė parama, pirmiausia demonstruojanti NATO šalių solidarumą ir pasirengimą reaguoti į pasikeitusią saugumo situaciją. Tikimės, kad JAV kuopos dislokavimas yra tik mūsų ilgalaikio bendradarbiavimo su JAV regione pradžia“, – pabrėžė krašto apsaugos ministras J.Olekas.

JAV sausumos pajėgų sekretorius patikino, kad Lietuva yra labai svarbi, artima partnerė ir JAV tvirtai laikysis Šiaurės Atlanto sutarties 5-ojo – kolektyvinės gynybos – straipsnio ir kitų NATO įsipareigojimų. 

Svečias vakar lankėsi Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ lauko taktinėse pratybose „Juodoji strėlė 2014“ ir itin teigiamai įvertino bendrą Lietuvos ir JAV karių kovinį rengimą. Sekretorius Johnas M. McHughas pabrėžė, kad bendradarbiavimas naudingas abiems pusėms  ir kaip tik dabar JAV svarsto tolesnio bendradarbiavimo su Lietuva planus.

Ministras J.Olekas taip pat informavo JAV sausumos pajėgų  sekretorių, kad  Lietuva savo ruožtu suteiks atitinkamą infrastruktūrą ir treniruočių sąlygas atvykstantiems JAV kariams. „Pasirašytas Lietuvos politinių partijų susitarimas, kuriuo iki 2020 m. krašto apsaugos finansavimą siekiama padidinti iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto leis tęsti investicijas į mokymo infrastruktūrą ir priimančiosios šalies paramą“, – susitikime kalbėjo J.Olekas.

Svečias padėkojo už Lietuvos pastangas ir akcentavo jų svarbą ne tik tolesniam bendradarbiavimui su JAV, bet ir su kitomis Aljanso šalimis.  „Dirbdami drauge būsime tinkamai pasirengę atsakui į bet kokius saugumo situacijos pokyčius ateityje“, – teigė JAV sausumos pajėgų sekretorius.

Gegužės 18 d. JAV sausumos pajėgų  sekretorius Johnas M. McHughas lankėsi Rukloje, kur susitikęs su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadu generolu majoru Almantu Leika, MPB „Geležinis Vilkas“ vadu pulkininku Raimundu Vaikšnoru ir Lietuvoje dislokuotos JAV 173-iosios oro desanto brigados vadu pulkininku Michaeliu L.Fosteriu aptarė JAV karių integravimo į bendrą Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų kovinį rengimą klausimus, apžvelgė šiuo metu vykstančias ir artėjančias bendras pratybas Lietuvoje ir užsienyje, kuriose planuojama aktyviai dalyvaus ir Lietuvoje dislokuota JAV karių kuopa.

Johnas M. McHughas kaip JAV sausumos pajėgų sekretorius yra atsakingas už Jungtinų Amerikos Valstijų sausumos pajėgų klausimus, susijusius su personalu, rezervo, ginkluotės ir techninės įrangos įsigijimais, ryšiais, finansų valdymu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius