Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 10

Juozas Olekas vadovaus Europos Parlamento ryšių su Baltarusija delegacijai

Ketvirtadienį europarlamentaras Juozas Olekas buvo išrinktas Europos Parlamento ryšių su Baltarusija delegacijos vadovu.
Juozas Olekas
Juozas Olekas / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu Europos Parlamentas nepalaiko oficialių santykių su Baltarusijos parlamentu dėl to, kad šalis pakartotinai nesurengė laisvų ir sąžiningų rinkimų bei nesilaiko tarptautinių demokratijos ir teisinės valstybės standartų. Tai rodo protestų banga ir žiaurus susidorojimas su Baltarusijos žmonėmis po 2019 m. lapkritį vykusių parlamento rinkimų ir 2020 m. rugpjūčio mėn. įvykusių prezidento rinkimų.

Nepaisant to, ES Parlamento delegacija palaiko aktyvų ir glaudų dialogą su šalies opozicinių politinių jėgų atstovais, nepriklausomomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir pilietinės visuomenės veikėjais.

Iki šiol Briuselyje ir Strasbūre buvo rengiami reguliarūs susitikimai, kuriuose buvo aptarta ES ir Baltarusijos santykių raida, įvertinta politinė ir ekonominė padėtis šalyje bei naujausi pokyčiai, susiję su demokratija, žmogaus teisių pažeidimais ir teisinės valstybės principais.

„Nuo 2016 m. ES ir Baltarusijos santykiai buvo reguliuojami pagal „kritinio įsitraukimo“ principą, numatantį, kad apčiuopiami Baltarusijos žingsniai, kuriais siekiama įtvirtinti pagrindines laisves, teisinę valstybę ir žmogaus teises, išliks pagrindiniais kriterijais formuojant būsimą ES politiką šios šalies atžvilgiu. Esu tikras, kad palaikyti Baltarusijos opozicines jėgas ir laisvės trokštančius žmones yra būtina, ir aš pasistengsiu užtikrinti nuolatinį mūsų delegacijos dialogą su jais“, - sakė europarlamentaras Juozas Olekas.

Jis pabrėžė, kad, atsižvelgiant į suklastotus 2020 m. rugpjūčio mėn. Baltarusijos prezidento rinkimus, toliau blogėja žmogaus teisių padėtis ir Baltarusijos valdžios institucijos atsisako užmegzti konstruktyvų nacionalinį dialogą, siekiant rasti taikią išeitį iš politinės krizės, kartu išsaugant Baltarusijos nepriklausomybę ir suverenitetą, o šiuo metu dar ir klampina šalį į V.Putino karą prieš Ukrainą

J.Olekas pabrėžia, kad šiame sudėtingame kontekste ES Parlamento delegacija padės kurti teigiamus pokyčius Baltarusijos žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius