-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 19 /16:03

Jurbarke atidengtas Sinagogų aikštės memorialas

Jurbarke penktadienį atidengtas paminklas, skirtas šimtus metų drauge gyvenusių žydų ir lietuvių bendrai istorijai. Sinagogų aikštės memorialas įamžino bičiulystę, tragediją ir viltį.
Jurbarke atidengtas Sinagogų aikštės memorialas
Jurbarke atidengtas Sinagogų aikštės memorialas / Jurbarko savivaldybės nuotr.

„Šis memorialas primins tuos šimtmečius, kai dvi bendruomenės gyveno drauge. Dirbo, prekiavo, bičiuliavosi ir padėdavo vieni kitiems“, – sakė Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius.

Anot savivaldybės pranešimo, Sinagogų aikštės memorialas suvienijo Jurbarko žydų bendruomenės palikuonis iš Izraelio, JAV, Pietų Afrikos, Jungtinės Karalystės, Rusijos bei Kanados ir filantropus iš Lietuvos, Vokietijos ir Izraelio.

Aikštę ir vietą memorialui statyti išrinko Jurbarko savivaldybė, paminklą sukūrė Jurbarke šaknų turinti Izraelyje gyvenanti Zundelovičių šeima: skulptorius Dovydas Zundelovičius, architektė Anna Zundelovič bei meno direktorius Grigorijus Zundelovičius.

„Istoriją formuoja žmonių prisiminimai, išgyvenimai. Jurbarko istorija – liūdna, žinant tai, kad per karą buvo nužudyti beveik visi miesto žydai ir dalis lietuvių. Tačiau tai – paminklas ne Holokaustui. Marmure įkūnyta idėja, kad dvi skirtingos kultūros gali gyventi drauge, ką įrodė istorija. Tai – paminklas istorijai ir žmonėms“, – sakė D.Zundelovičius.

Sinagogų aikštės memorialas įamžino daugybės žydų kartų gyvenimą Jurbarke ir tragišką bendruomenės likimą. Jame atspindėta kadaise viena gražiausių Europoje medinė Jurbarko sinagoga, Jurbarke gyvenusių žydų pavardės, profesijos, jurbarkiečiai, karo metais gelbėję žydus. Memorialas buvo kuriamas privačiomis lėšomis, iš dalies finansuojant Geros valios fondui.

Jurbarko savivaldybės nuotr./Jurbarke atidengtas Sinagogų aikštės memorialas
Jurbarko savivaldybės nuotr./Jurbarke atidengtas Sinagogų aikštės memorialas

Paminklas atspindi penkis simbolius: Nemuno upę, hebrajų abėcėlę, bendruomenę, šventą Jeruzalės miestą ir maldos namus – vieną gražiausių Europoje buvusių Jurbarko sinagogą.

Nemuno - gyvenimo, užmaršties, laiko ir atminties upės - įvaizdis yra kiekviename skulptūros elemente, banguojančiuose akmens paviršiuose, kaligrafinėje raštų kompozicijoje, subtiliame ir ramiame akmenų išdėstyme aikštėje.

22 bazalto luitai iškyla virš granito plokščių kaip švyturėliai upėje. Ant jų - žydų abėcėlės raidės, simbolizuojančios kalbą, kultūrą ir švietimą.

Granitinės upės bangose - tūkstančių žydų šeimų pavardžių, gyvenusių čia per amžius ir formavusių šią unikalią ir svarbią bendruomenę. Pavardžių upėje - mažos vardų srovelės, vardų tų, kuriuos yra kam prisiminti.

Aikštę kertanti įžambinė ašis – juodo granito juosta, nukreipta į Jeruzalę, žydams ir krikščioniams, litvakams ir lietuviams Šventąjį miestą. Juosta palaipsniui iškyla virš akmenų, joje iškalti vardai. Šviesuolių vardai, karo metais gelbėjusių žydus Jurbarke ir jo apylinkėse.

Centrinis Sinagogų aikštės memorialo elementas - pakyla su bazalto stulpų skulptūrine kompozicija, primenančia sunaikintą medinę sinagogą – Jurbarko žydų bendruomenės kultūrinio ir dvasinio gyvenimo širdį.

Vienas stulpas Sinagogos kompozicijoje stovi atokiau. Jis žymi sinagogos šulinį, buvusį kitoje gatvės pusėje. Šulinys pažymėtas QR kodų, kuris leis prisijungti prie skaitmeninės memorialo dalies, iš kurios bus galima pasisemti žinių apie Jurbarko žydų istoriją.

Sinagogų aikštės atidarymo šventėje skambėjo Klaipėdos choro „Aukuras“ balsai,

V.Grybo memorialiniame muziejuje vyko projekto retrospektyva, susitikimas su memorialo kūrėjais.

Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas Viktoras.Pranskietis, Seimo narys, Nepriklausomybės akto signataras, Emanuelis Zingeris, Izraelio valstybės ambasadorius Amiras Maimonas, Lietuvos užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Dainius Junevičius, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė, Geros valios fondo valdybos pirmininkė Faina Kukliansky, daug garbingų svečių ir Jurbarko visuomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius