2021 11 02

Jurbarko rajone norima kurti oro kadetų licėjų, ministerija siūlo rinktis kitą vietą

Jurbarko rajono valdžia ėmėsi žingsnių Smalininkuose įkurti oro kadetų licėjų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija palaiko idėją, tačiau siūlo tokiai ugdymo įstaigai ieškoti kitos vietos.
Smalininkai
Smalininkai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak Jurbarko rajono mero Skirmanto Mockevičiaus, jau nuo pavasario vyksta darbai plėtojant sumanymą Lidijos Meškaitytės pagrindinėje mokykloje Smalininkuose steigti oro kadetų licėjų.

„Dalyvauja tiek Karinės oro pajėgos, tiek bendruomenė, tiek Lidijos Meškaitytės mokykla, tiek savivaldybės administracija, tiek politikai“, – BNS sakė meras.

„Dabar dėliojamas pats principas – kas bus steigėjas ir koks juridinis asmuo bus. Šiuo metu linkstama prie varianto, kad tai būtų Plechavičiaus kadetų mokyklos Kaune padalinys. Kiek žinau, ir Plechavičiaus mokyklos steigėjai turėtų keistis, turėtų tapti Švietimo, mokslo ir sporto ministerija“, – dėstė jis.

Anot S.Mockevičiaus, nusprendus Smalininkuose steigti oro kadetų mokyklą, reikėtų netoliese įrengti nedidelį nusileidimo taką sklandytuvams, pasirūpinti bendrabučiu iš kitų Lietuvos vietų atvyksiantiems moksleiviams, taip pat papildomai reikėtų mokytojų, mat dabartinė mokykla yra pagrindė, o tapus Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų mokyklos padaliniu, ji turėtų tapti vidurine.

Mero teigimu, licėjus sugebėtų priimti iki 200 jaunųjų kadetų.

Nenorintys įgyti sukarinto išsilavinimo vietos vaikai būtų pavežami į netoliese, maždaug už 10–15 kilometrų, esančias Viešvilės ar Jurbarko mokyklas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovai teigia palaikantys idėją Lietuvoje atidaryti oro kadetų licėjų, bet kritikuoja pasirinktą vietą.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pasisako už tai, kad jei oro kadetų licėjus ir būtų steigiamas, jis turėtų atsirasti tvarios, perspektyvios mokyklos pagrindu, o ne siekiant taip išlaikyti nedidelę pagrindinę miestelio mokyklą“, – komentare BNS sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Ministerijos duomenimis, Smalininkų Lidijos Meškaitytės pagrindinėje mokykloje mokosi 101 mokinys.

„Ne visi norėtų mokytis aviacijos ir tapti oro kadetais. Be to, nėra tinkamos materialinės bazės tokiai gimnazijai steigti“, – tvirtino viceministras.

„Ministerijos nuomone, būtų racionaliau oro kadetų gimnaziją ar licėjų įsteigti kitoje Lietuvos mokykloje, kuri yra auganti, greitu laiku nepritrūks mokinių bei personalo, taip pat turi šios srities įdirbį ar vietos tradicijas, susijusias su Lietuvos aviacija, ir šiuo metu jau vykdo vidurinio ugdymo programą – kitaip tariant, turi aiškią perspektyvą savivaldybėje ir tęstinumą gimnazijos klasėse“, – teigė jis.

Šiuo metu Lietuvoje veikia dvi kadetų mokyklos – Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjus ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla. Tai specializuotos ugdymo įstaigos, teikiančios pagrindinį ir vidurinį išsilavinimą kartu su teisės, karybos pagrindais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius