-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 04

Jurijus Borisovas kyla į kovą prieš savo sūnų: areštuotas turtas – kerštas už nepaklusnumą?

Rolandui Paksui prezidento kėdę atnešęs ir, nemaža dalimi, tą kėdę kainavęs verslininkas Jurijus Borisovas įsitraukė į teisinį karą keliais frontais. Su žmona besiskiriantis milijonierius spėja ne tik aiškintis inspektoriams dėl savo verslo valdose esančių statinių, bet ir bylinėtis su sūnumi. J.Borisovo verslas nusitaikė į jo sūnaus Pavelo šeimos turtą.
Rusijoje verslus plėtojantis Jurijus Borisovas turi, ką veikti Lietuvoje: statybų inspektoriai naršo jo valdas Trakų rajone, o teismuose verslininkas nusitaikė į sūnaus turtą
Rusijoje verslus plėtojantis Jurijus Borisovas turi, ką veikti Lietuvoje: statybų inspektoriai naršo jo valdas Trakų rajone, o teismuose verslininkas nusitaikė į sūnaus turtą / Valdo Kopūsto / „Scanpix“, Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Jurijaus Borisovo verslo reikalavimu, areštuotas didelės vertės verslininko sūnaus šeimai priklausantis turtas
  • J.Borisovas su sūnumi santykius aiškinasi ir Rusijoje, kur kompanijai „Spark“ iš Pavelo priteista keliolika milijonų rublių
  • Verslininko sūnus įrodinėja, kad teismuose tėvas jam keršija už paramą motinai, nutarusiai skirtis su prieštaringos reputacijos milijonieriumi

Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas (VAT) ėmėsi nagrinėti ginčą, kuriame susikirto J.Borisovo ir jo sūnaus keliai. Ne viename skandale figūravusio verslininko Rusijos įmonė „Spark“ į teismą padavė P.Borisovą ir Aygozel Gulmedovą, žiniasklaidoje linksniuotą kaip P.Borisovo žmoną. Teismo sprendimu, įšaldyti nemenki turtai.

Su sūnumi J.Borisovas kariauja ir Lietuvoje, ir Rusijoje. Sankt Peterburge „Spark“ iš Pavelo prisiteisė keliolika milijonų rublių. Verslininko sūnus tvirtina, esą tėvas taip keršija už paramą motinai, kuri nutarė skirtis su J.Borisovu ir sulaukė sūnaus palaikymo.

Nusitaikė į įmonę su milijoniniu turtu

Kaip 15min informavo VAT pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Raimonda Jagminaitė, J.Borisovo įmonės „Spark“ prašymu areštuota nemažai P.Borisovo šeimai priklausančio turto. Be to, į ginčą įtraukta ir bendrovė „M14 Invest“, statanti prestižinį gyvenamąjį kompleksą sostinės Mindaugo gatvėje.

R.Jagminaitės teigimu, teismo sprendimu uždrausta perleisti A.Gulmedovos vardu registruotą butą Vilniuje bei žemės sklypo dalį, taip pat – „M14 Invest“ valdomus du garažus sostinės Rasų gatvėje. Be to, areštuotos A.Gulmedovai priklausančios įmonės „Novecorum“ akcijos.

Luko Balandžio nuotr./Aygozel Gulmedova
Luko Balandžio nuotr./Aygozel Gulmedova

15min turimais duomenimis, „Novecorum“ dirba nuostolingai, tačiau turi nemažai turto. Įmonės ilgalaikio turto vertė – daugiau nei milijonas eurų. Didžiąją dalį šios sumos sudaro pastatai ir statiniai. 15min žiniomis, dar neseniai šios įmonės valdyme tiesiogiai dalyvavo jos direktoriaus pareigas einantis P.Borisovas, tačiau šių metų birželį jis iš „Novecorum“ akcininkų pasitraukė. Be to, prieš tai porą metų įmonė buvo valdoma per kitą juridinį asmenį – Estijoje registruotą bendrovę „Orkney“. 15min turimais duomenimis, jos akcininkė – A.Gulmedova.

Beje, „Novecorum“ pavadinimas jau buvo linksniuojamas žiniasklaidoje. „Lietuvos rytas“ prieš metus pranešė, kad P.Borisovo vadovaujama įmonė ketina plėtoti ambicingas statybas Vilniuje, prie pat Seimo.

A.Gulmedova turi akcijų ir bendrovėje „Novecorum Group“, tačiau pastaroji dideliu turtu nedisponuoja ir teisminiame ginče nefigūruoja.

Kaip 15min informavo VAT atstovė R.Jagminaitė, šiuo metu laukiama detalių J.Borisovo įmonės „Spark“ pretenzijų ieškovams: P.Borisovui, A.Gulmedovai bei bendrovei „M14 Invest“. Ieškinio pateikimui nustatytas 14 dienų terminas.

Tėvo ir sūnaus kivirče – prieš savo valią

„M14 Invest“ taip pat disponuoja nemažos vertės turtu: ilgalaikis įmonės turtas viršija 1,2 mln. eurų, trumpalaikis vertinamas daugiau nei 9 mln. eurų. Su Borisovų gimine įmonė tiesioginių sąsajų neturi. O „M14 Invest“ vadovas ir akcininkas Alfredas Eitutis 15min paaiškino, esą jo verslas į Borisovų kivirčą įpainiotas dėl vieno sandorio.

„Tai yra tėvo ir sūnaus kovos. Viskas dėl pinigų. (...) Nupirkau garažus, kurie kažkada priklausė jam [P.Borisovui]. Va, kaip mes papuolėme“, – kalbėjo A.Eitutis.

Pasak jo, garažai pirkti iš įmonės, o ne tiesiogiai iš P.Borisovo. Esą verslininkas anksčiau buvo šių statinių savininkas, o pirkimo dokumentuose jo pavardės net nėra.

A.Eitutis neslėpė buvęs priblokštas, kai sužinojo, kad jo verslas įtrauktas į dviejų Borisovų kivirčą.

„Man buvo šokas, kai pamačiau, kad ir mane bando įtraukti, kadangi mes nupirkome garažą, kuris kažkada priklausė P.Borisovui“, – stebėjosi pašnekovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šias statybas plėtojantys verslininkai teigia per vieną sandorį tapę Borisovų šeimos vaidų dalyviais
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šias statybas plėtojantys verslininkai teigia per vieną sandorį tapę Borisovų šeimos vaidų dalyviais

Anot jo, „M14 Invest“ su turto areštu kategoriškai nesutinka ir sieks jį panaikinti.

Su sūnumi santykius aiškinasi ir Rusijoje

Tai ne pirmas kartas, kai „Spark“ po teismus tampo P.Borisovą. Pasirodo, J.Borisovo sūnaus kivirčas su tėvu sprendžiamas ne tik Lietuvoje. Kaip rodo birželį Lietuvos apeliacinio teismo priimta nutartis, tėvas su sūnumi santykius aiškinasi ir Rusijoje.

Pavelas Borisovas teisme įrodinėjo, kad skolų priteisimo oficialiai siekiantis tėvas jį spaudžia dėl paramos su J.Borisovu besiskiriančiai motinai.

Teismo nutartyje pateikiama medžiaga rodo, kad dar 2014 m. lapkritį Sankt Peterburgo teismas iš P.Borisovo „Spark“ naudai priteisė 15,27 mln. rublių (dabartiniu kursu – apie 218 tūkst. eurų) skolą. „Spark“ atstovai į Lietuvos teismus atkeliavo su prašymu leisti mūsų šalies teritorijoje vykdyti šį teismo sprendimą.

Atsakydamas į tėvo pretenzijas, P.Borisovas teismui įrodinėjo, kad tėvas jį bando prispausti, pasinaudodamas teismais. Sraigtasparnių verslo magnato sūnus teismui nurodė, kad skyrybų procese palaiko savo motiną – ir būtent dėl to J.Borisovas esą ėmėsi teisinio karo.

„Suinteresuotas asmuo [P.Borisovas] atsiliepimu į prašymą prašė jį atmesti. Nurodė, kad pareiškėja [„Spark“] siekia ne realiai įvykdyti teismo sprendimą, o daryti ekonominį – teisinį spaudimą suinteresuotam asmeniui, kuris Rusijoje turto turi daugiau nei reikia sprendimo įvykdymui, o Lietuvoje turto net neturi. Paaiškino, kad pareiškėjos akcininkas ir faktinis savininkas yra jo tėvas.

Šiuo metu vyksta keli teismo procesai dėl suinteresuoto asmens tėvų santuokos nutraukimo ir santuokoje įgyto turto padalijimo, kuriuose suinteresuotas asmuo palaiko motiną ir iš dalies prisideda prie jos patiriamų bylinėjimosi išlaidų finansavimo. Pareiškėjai piktnaudžiaujant savo teise, t. y. siekiant bloginti su suinteresuotu asmeniu susijusio ir finansiškai remiamo asmens procesinę padėtį kitose byloje, ir taip pažeidžiant viešąją tvarką bei pagrindinius teisės principus, teismas turi atsisakyti šią teisę ginti. Paaiškino, kad nagrinėjant bylą ir priimant prašomą pripažinti sprendimą [t.y. Sankt Peterburgo teismo nutartį dėl skolos], procesas buvo nesąžiningas, buvo pažeidžiami rungimosi, šalių lygiateisiškumo principai, todėl suinteresuotas asmuo negalėjo tinkamai įgyvendinti savo teisės į gynybą“, – teismo nutartyje cituojami P.Borisovo argumentai.

Vis dėlto jie Lietuvos apeliacinio teismo teisėjos Godos Ambrasaitės-Balynienės neįtikino. Ji leido Lietuvoje vykdyti Sankt Peterburgo teismo nutartį. Tikėtina, kad su šiuo sprendimu susijęs ir dabar prasidedantis ginčas tarp „Spark“, J.Borisovo sūnaus ir marčios.

Bėdos ir dėl skyrybų, ir dėl neaiškių statinių

Teisinis ginčas su sūnumi ir marčia – ne vienintelis J.Borisovo galvos skausmas. Žinomas verslininkas skiriasi su sūnaus palaikoma žmona ir turi aiškintis dėl jo įmonei oficialiai priklausančių valdų Trakų rajone.

Kaip skelbė portalas Delfi.lt, būtent P.Borisovas su motina inspektoriams pranešė apie įspūdingoje teritorijoje galimai įrengtą požeminę šaudyklą. Pirmadienį pranešta, esą požeminis statinys iš tikrųjų buvo aptiktas.

Ankstesnių patikrinimų metu statybų inspektoriai jau konstatavo dalies statinių neteisėtumą. Be to, nustatyta, kad J.Borisovo valdos tvora aptvertos neteisėtai.

„Spark“ susilaiko nuo komentarų

15min mėgino susisiekti su „Spark“ vadovu J.Borisovu. Tačiau paskambinus į įmonės biurą Sankt Peterburge sužinojome, kad garsus verslininkas išvykęs iš miesto.

15min žurnalistas buvo sujungtas su kompanijos teisininku, tačiau jis patikino negalįs komentuoti Lietuvoje vykstančio teisinio proceso. Klausiamas, ar VAT pritaikyti turto areštai susiję su Rusijoje priteista 15 mln. rublių suma, jis teigė to negalįs nei patvirtinti, nei paneigti.

Į P.Borisovą 15min kreipėsi elektroniniu paštu. Tėvo įmonės po teismus tampomas trisdešimt trejų metų verslininkas į klausimus kol kas neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius