-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 01

Jūros šventė: kas šventė, o kas gėrė

Didžioji metų fiesta Klaipėdoje baigėsi. Jūros šventėje buvo visko – geros nuotaikos, linksmybių, fejerverkų, gardumynų ir daug girtų veidų, muštynių, net tragedijų. Viena skaudžiausių – Pilies uostelyje žuvęs klaipėdietis.
Klaipėda jau švenčia - prasidėjo ilgai laukta Jūros šventė.
Po beprotiško savaitgalio Klaipėda nurimo iki kitų metų. / Algirdo Venskaus nuotr.

Per Jūros šventę šioje teritorijoje – tai jau ne pirma panaši nelaimė. Pernai Pilies uostelyje buvo nuskendęs neblaivus vilnietis. Šįkart sekmadienio naktis tragiškai baigėsi apie keturiasdešimties metų klaipėdiečiui. Liudininkų teigimu, vyriškis sėdėjo ant virvinės atitvaros, bet neišlaikęs pusiausvyros nukrito. Krisdamas trenkėsi galva į pontoną, skirtą laiveliams švartuotis, ir paniro į vandenį. Jau nebegyvą vyriškį iš 3 metrų gylio ištraukė atskubėję narai. Incidentą matę liudininkai teigė, kad vyriškis buvo neblaivus. Tačiau policijos pareigūnų, kurie pradėjo ikiteisminį tyrimą, teigimu, tiesa paaiškės po ekspertizės.

Algirdo Venskaus nuotr./Dane iškilmingai praplaukė laivai.
Algirdo Venskaus nuotr./Dane iškilmingai praplaukė laivai.

Dėl Jūros šventės, kurią pastaraisiais metaus aplanko pusė milijono žmonių, visada reiškiamos skirtingos nuomonės: vieni labai myli šią fiestą ir smagiai joje praleidžia laiką, o kiti ją vertina labai skeptiškai ir teigia, kad tai yra tris dienas trunkančios išgertuvės.

Dėkojo orui

Jūros šventę surengusios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Remigijus Mockus tikino, kad šiemet viskas klostėsi taip, kaip ir buvo planuota.

„Dėkingas esu gamtai, nes buvo prognozuojama, kad savaitgalį lis. Lankiausi renginiuose ir mačiau linksmus žmonių veidus, visi pasipuošę, gerai nusiteikę“, – sakė R.Mockus.

Jis pripažino, kad naktį per Jūros šventę Klaipėda tampa puotų vieta, tačiau su švente esą tai nėra susiję, nes renginiai vyksta tik iki 23 valandos. Be to, pasak R.Mockaus, tomis dienomis uostamiestyje yra žymiai daugiau žmonių, todėl ir incidentų padaugėja.

Girti ir sumušti

Tuo tarpu Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties darbuotojai rėžia tiesiai šviesiai: „Tai ne šventė, o tik nusigėrimai ir muštynės.“ Per porą dienų jie gavo pustrečio šimto iškvietimų.

Algirdo Venskaus nuotr./Koncertuojant Marijonui Mikutavičiui, Kruizinių laivų terminalas buvo sausakimšas žiūrovų.
Algirdo Venskaus nuotr./Koncertuojant Marijonui Mikutavičiui, Kruizinių laivų terminalas buvo sausakimšas žiūrovų.

Medikams teko iš gatvių į ligoninę vežti girtus žmones, važiuoti tvarstyti per muštynes nukentėjusių žmonių. Laimei, dažniausia muštynių dalyviai buvo tik nubrozdinti. Tiesa, vienas nukentėjusysis Baltijos prospekte, kuris neįėjo į šventės teritoriją, buvo sužalotas peiliu.

Naktį ar paryčiais senamiestis ir centras visą savaitgalį buvo pilnas girtų žmonių. Ne vienas šventės dalyvis sunkiai orientavosi, vos laikėsi ant kojų, kai kurie tiesiog sėdo kur nors pakelėje, nes nebeįstengė toliau pėdinti.

Siautėjo kišenvagiai

Šventės metu viešąją tvarką saugojusiems policininkams vadovavęs Andrius Leliuga taip pat pripažino, kad viena didžiausių problemų buvo besaikis alkoholio vartojimas.
 
Per dvi savaitgalio paras uostamiesčio policija sulaukė daugiau nei pusę tūkstančio iškvietimų. Nors teritoriją saugojo per šimtas pareigūnų, incidentų neišvengta. Labiausiai lankytojai kentėjo nuo kišenvagių, taip pat netrūko muštynių.

„Per dvi dienas į komisariatus buvo pristatyti 98 žmonės. Iš jų 30 atvežti, nes viešumoje gėrė ar vaikščiojo girti. Tarp jų 9 buvo nepilnamečiai“, – vakar sakė uostamiesčio policijos Viešosios tvarkos biuro viršininkas A.Leliuga.

Buvo pradėta daugiau nei 40 ikiteisminių tyrimų, daugiausiai dėl vagysčių.

Kainos „kandžiojosi“

Kas neturėjo reikalų su policija ir medikais, nepadaugino svaigiųjų gėrimų, iš šventės parsinešė gerų įspūdžių. Jūros šventėje renginių netrūko – jų buvo daugiau nei 120. Kas norėjo, galėjo pašokti, pasiklausyti muzikos, stebėti fejerverkus, įvairias varžybas, amatų demonstravimus, gatvės aktorius, įsigyti prekių didžiulėje mugėje, paragauti gardumynų.

Dėkingas esu gamtai, nes buvo prognozuojama, kad savaitgalį lis. Lankiausi renginiuose ir mačiau linksmus žmonių veidus, visi pasipuošę, gerai nusiteikę

Tiesa, kainos kiek „kandžiojosi“. Pavyzdžiui, paprastai per renginius lauke verdama žuvienė yra parduodama už simbolinę kainą ar net dalijama nemokamai. Jūros šventės metu geras samtis žuvienės, kurioje ne vienas rasdavo ašakų daugiau nei pačios žuvies, kainavo 6 Lt. Rūkytas Lietuvos ežeruose sugautas ungurys buvo siūlomas net už 120 Lt.

Pripūtė 10 tūkst. kamuolių

Šiemetinėje Jūros šventėje dėl artėjančio Europos krepšinio čempionatui ypatingas dėmesys skirtas oranžiniam kamuoliui. Į Jūros šventės lankytojų būrius buvo įsitraukę ir Lietuvos rinktinės krepšininkai. Tiesa, Klaipėdos M.Mažvydo alėjoje įsikūrusioje „Oranžinėje saloje“ pasirodė  tik du rinktinės kandidatai – Paulius Jankūnas bei Tomas Delininkaitis. Jie susirinkusiuosius mokė žaisti krepšinį, taip pat padėjo pūsti kamuolius.

Visi šventės lankytojai turėjo progos padėti pripūsti 10 tūkst. kamuolių. Nors planuota tai padaryti per tris dienas, nepripūstų kamuolių neliko jau šeštadienį. Europos čempionato metu Klaipėdoje žmonės bus pakviesti kartu mušti šiuos kamuolius ir siekti rekordo. Rugpjūčio 29 d. visuose Europos čempionato miestuose vienu metu žmonės mušinės 60 tūkst. kamuolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius