-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 27

„Jūros vartai“ veriasi

Vasaros pabaigoje pagaliau Klaipėdos savivaldybės tarybai bus teikiamas kairiosios Danės krantinės detalusis planas. Jei jis bus suderintas, AB „Klaipėdos laivų remontas“ teritorijoje jau 2013 metais gali iškilti pirmieji pramoginės ir kultūrinės paskirties statiniai.
Šioje vietoje turėtų atsirasti pramoginis kompleksas – Danės galerija.
Šioje vietoje turėtų atsirasti pramoginis kompleksas – Danės galerija. / Jorės Janavičiūtės nuotr.
Temos: 3 Vartai Remontas Danė

Šiuo metu prieš kelis metus pradėtas projektas „Jūros vartai“ nėra itin pasistūmėjęs į priekį, tačiau keli reikšmingi objektai jau užbaigti. Tai modernus Jachtklubas ir abipus pasukamo tiltelio esantys viešbučiai „Old Mill“ ir „Old Port“, įrengti Ryžių malūno ir Keltininko namo pastatuose.

Nuo laivų remonto prie nekilnojamo turto

Tolesnė projekto eiga susijusi su Danės galerija – dar planuojamu pastatų kompleksu, stovėsiančių tarp Ryžių malūno ir Kruizinių laivų terminalo. Čia turėtų įsikurti kavinės, barai, restoranai, naktiniai klubai, daugiausia orientuojami į turistus, atvykstančius kruiziniais laivais. Architektūrinis konkursas, skirtas galerijos projektui, baigėsi dar 2008 metais, tačiau jo nugalėtojų vizija dėl paveldosauginių problemų nebus įgyvendinta, mat joje numatyta užstatyti laivų remonto dirbtuvių kultūrinį palikimą – didžiulį ir gremėzdišką elingą.

Pasak AB „Klaipėdos laivų remontas“ direktoriaus Alvydo Butkaus, patvirtinus teritorijos detalųjį planą, bus galima rengti ir konkretų projektą su konkrečiais statiniais, tačiau kol kas jau aišku, kad šie bus mažaaukščiai, nekrentantys iš senamiesčio konteksto. Statiniai palei Danės krantinę drieksis nuo Jachtklubo iki pat Kruizinių laivų terminalo.

Šiuo metu įmonė su savivaldybe yra sudariusi koncesijos sutartį, pagal kurią uostamiesčiui ji nemoka nuomos, tačiau privalo investuoti į turimą plotą. Tuo pačiu kartu su savivaldybe ji per pusę dalinasi VšĮ „Danės galerija“, kurios paskirtis ir yra rūpintis šios paveldosauginės teritorijos atstatymu.

Kartu su projektu „Jūros vartai“ persitvarko ir pati bendrovė – nors laivų remonto ir priežiūros darbai vis dar sudaro 60 proc. įmonės pajamų, A. Butkaus tikinimu, ši veikla ateityje trauksis ir užleis vietą nekilnojamo turto valdymui, paslaugų turistams ir laivų savininkams teikimu bei Kruizinių laivų priėmimu.

Toliau plečiantis projektui toje vietoje, kurioje šiuo metu stovi remonto dirbtuvės, planuojami statyti prabangūs apartamentai, tačiau tai jau pakankamai tolimos ateities planai. Danės upės krantinė ir Kruizinių laivų terminalo prieigos yra ta vieta, kur Klaipėdos senamiestis atsiveria į Kuršių marias (beveik visa likusi pakrantė nuo miesto yra atskirta uosto zonos), tad projektu norima ją padaryti patrauklią klaipėdiečiams ir miesto svečiams.

Klaipėdos pilis – Valdovų rūmai?

„Jūros vartų“ zonoje esančią Klaipėdos piliavietę taip pat siekiama atnaujinti. Pirmuoju etapu norima sutvarkyti aplinką ir atkurti 2 buvusius bastionus bei kurtinas (tvirtovės dalis tarp dviejų bastionų) tarp jų, pritaikyti teritoriją renginiams. Tikslas – atstatyti buvusią unikalią žvaigždės formos pilies salą.

Neseniai piliavietėje baigti archeologiniai tyrimai leido tiksliai nustatyti, kur buvo senieji ir jau išnykę pietiniai bastionai. Tiesa, paaiškėjo, kad jie užima daugiau vietos, nei buvo tikėtasi, tad, norint atkurti pilies bastionus, teks perkelti Daržų gatvę prie pat Baltijos laivų statyklos teritorijos ir toje vietoje anksčiau suplanuoti „Jūros vartų“ kompleksai nebetilps.

Tačiau tai – tolima ateitis. Kol kas, kaip teigia Snieguolė Stripinienė, bendrovės „Uostamiesčio projektas" projektų vadovė, aktualiausia atkurti šiaurinius bastionus ir šiaurės bei rytų kurtinas, sutvarkyti aplinką. Jos teigimu, visas šis pirmasis etapas galėtų kainuoti apie 25 mln. litų.

Architektė sutiko, kad kalbant apie pačios pilies atstatymą, gali tekti prisiminti Valdovų rūmus. Tačiau tai, kaip pažymėjo S. Stripinienė, yra jau politinis miesto gyventojų sprendimas, be to, jį priimti teks galbūt tik po 20 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius