Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 23

Jūrų muziejuje – naujos medūzos (video)

Lietuvos Jūrų muziejus kviečia Kalėdų dienomis lankytojus susipažinti su pirmą kartą jame pristatomais duobagyviais – medūzomis.
Medūza.
Medūza. / S.Karaliaus nuotr.

Prieš gerą mėnesį iš Gdynės (Lenkija) akvariumo muziejaus biologas Saulius Karalius atsivežė devynias medūzas. Pasak, biologo, gyvūnai buvo pervežti paprasčiausiame plastikiniame maiše su vandeniu iš akvariumo, kuriame jos gyveno.

„Šios taškuotosios medūzos anksčiau gyveno tik tropinėje Ramiojo vandenyno dalyje, o dabar – ir Atlante, Karibų bei Viduržemio jūrose“, – apie duobagyvių kilmę pasakojo S.Karalius. Parvežtieji gyvūnai nėra dideli – jų skersmuo 2–6 centimetrų, tačiau per keletą mėnesių jie išaugs dvigubai.

Natūralioje aplinkoje šios medūzos išauga net iki 50 centimetrų ir traukia akį baltais taškais, kurie išryškėja ant jų kūno kaip žvaigždės danguje. Jūroje jos išgyvena iki dviejų metų, akvariumuose – tik pusmetį ar kiek ilgiau. Mat šiems duobagyviams reikalingas nuolat silpnų srovių judinamas vanduo. Gdynės akvariumas medūzų pasidaugino iš polipų.

Medūzos turi dvi dauginimosi stadijas: pirma, kai susijungia spermatozoidas ir kiaušinėlis ir iš jų išsivysto lerva planulė, kuri srovių nunešta į dugną prisitvirtina prie jo ir virsta polipu. Ir antroji, kai tas polipas pradeda gaminti mažas medūzėles, vadinamąsias efyras. Iš Gdynės į Jūrų muziejų atvežta ir polipų, iš kurių bus bandoma išsiauginti savų jaunų medūzų.

  Medūzos priklauso duobagyvių klasei ir yra vienos stambiausių planktono gyventojų. Jų kūnas gali būti daugiau kaip 2 metrų skersmens, sverti iki 300 kilogramų, o čiuopikliai siekia net keletą metrų. Baltijos jūroje gyvena tik vienos rūšies – ausytosios medūzos.

Beje, raketinį variklį medūzos turėjo daug anksčiau negu jį išrado žmonės. Šie gyvūnai sugeba su dideliu spaudimu pro burną išstumti vandenį ir taip labai greitai pajudėti iš vietos. Medūzų kūnas drebutinis, panašus į skėtį, kurio apatinės pusės viduryje yra burna. Kūno pakraščiais išsidėstę čiuptuvai, o ant jų – tūkstančiai dilgiųjų ląstelių. Staigiais judesiai sutraukdama savo skėtį ir iššvirkšdama vandenį, medūza daro reaktyvinį šuolį ir išgaubta puse plaukia pirmyn.

Visais laikais šie paslaptingi gyvūnai baugino jūrininkus, tad apie medūzas sukurta daug legendų. Vienas žinomiausių pasakojimų ateina iš graikų mitologijos, kurioje gorgona Medūza vaizduojama su vietoj plaukų besiraizgančiomis gyvatėmis ir mirtį nešančiu žvilgsniu.

Biologai teigia, kad mitai turi realų pagrindą – medūzos sugeba stipriais nuodais auką nužudyti per milijoninę sekundės dalį. Pavyzdžiui, vandenyje praktiškai nematomos, balkšvai žydros spalvos permatomos jūrų širšės, čiuptuvai gali užaugti iki 3 metrų ilgio. Nuo vieno gyvūno pagamintų nuodų per tris minutes galėtų mirti 60 suaugusių žmonių.

Biologų teigimu, Lietuvos jūrų muziejuje apsigyvenusios taškuotosios medūzos žmogui nėra pavojingos – gali tik nestipriai nudilginti.

 

VIDEO: nepakartuojamo grozio meduzos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius