-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 29

Jūrų muziejus kviečia į baugiai įdomią parodą

Lankomiausias Lietuvos muziejus – Jūrų muziejus – parengė parodą intriguojančiu pavadinimu „Elegantiškas žudikas“. Joje siūloma apsilankyti ir visiems „Jūros šventės“ svečiams.
Šis moliuskas žavi unikalia išvaizda, tačiau iš tiesų gamtoje yra labai grėsmingas.
Šis moliuskas žavi unikalia išvaizda, tačiau iš tiesų gamtoje yra labai grėsmingas. / Jūrų muziejaus nuotr.

„Elegantiškas žudikas“ – tai provokuojantis pasakojimas apie jūrų moliuską kūgenį, kuris turi ne tik labai gražią kriauklę, bet ir... geluonį. Parodoje, kurioje pateikiamas padidintas šio moliusko modelis, vaizdžiai demonstruojantis egzotiško gyvūno sugebėjimą apsiginti, pristatoma rūšinė įvairovė, paplitimas, aiškinama, kaip veikia ir medicinoje yra pritaikomi jo išskiriami nuodai.

Nepralenkiamas žudikas

Kūgenis juda lėtai, bet žudo greitai. Šio moliusko naudojamas žudymo mechanizmas veikia neįtikėtinai greitai: pasaulyje jam nėra lygių. Kūgeniai – ne itin judrūs gyvūnai, bet gamta jiems davė galingą evoliucijos eigos ištobulintą puolamąjį ginklą. Tai – geluonis – aštrus spyglys tuščiaviduriame chitino vamzdelyje, susiformavęs iš pakitusių radulės (tai dantyta chitino juosta moliusko burnoje, naudojama maistui smulkinti, gremžti jį nuo įvairių paviršių) dantukų.
Kūgeniai medžioja lėtai prislinkdami prie aukos ir staiga įsmeigdami užnuodytą geluonį į aukos kūną. Dūrio metu mažyčiu geluonimi įšvirkščiami itin stiprūs nuodai. Jeigu auka priešinasi, kūgenis įšvirkščia papildomą kiekį nuodų. Po keleto sekundžių nuodai auką paralyžiuoja, ir moliuskas ją godžiai praryja.

Gali sužeisti ir žmones

Kūgenis yra pajūrio plėšrūnas, kuris maitinasi jūros kirmėlėmis, moliuskais ir žuvimis. Žmonių jis nemedžioja, bet gali sužeisti, ir kartais net mirtinai – tačiau tik gindamasis. Kūgenio geluonis pažeidžia odą net per storą naro kostiumą.

Užfiksuota apie 30 žmonių mirties nuo kūgenio nuodų atvejų. Pavojingiausi yra geografiniai kūgeniai (Conus geographus). Patyrę nardytojai rekomenduoja neimti į rankas nors ir įstabaus grožio, bet nepažįstamų moliuskų kriauklių, nes tai gali būti lemtinga.

Kūgenis yra pilvakojis moliuskas. Tai moliuskų šeima, kurioje yra beveik 600 rūšių. Visos jos gyvena tropinėse jūrose. Dažniausiai – koraliniuose rifuose, prie povandeninių uolų, ant smėlėto dugno ir net atoslūgių-potvynių zonose. Daugiausia žmonių nuo kūgenio nuodų žūva Australijos pakrantėje.

Nužudo per sekundės dalis

Kūgenio nuodai – itin stiprūs. Dar daugiau – kiekvieno individo nuodai yra unikalios sudėties. Pagrindinė veiklioji jų medžiaga – konotoksinai (susidedantys iš 10–30 įvairių amino rūgščių) ir mažos molekulinės masės neurotoksinai (veikiantys nervų ląsteles). Nuodai žaibiškai paralyžiuoja, o paskui visiškai užblokuoja siunčiamus nervinius impulsus. Kol kas dar nėra išrasta kūgenio nuodų priešnuodžio.

Kūgenio geluonyje visą laiką yra paruošta nuodų porcija, paralyžiuojanti auką per mažiau nei vieną dešimtąją sekundės dalį.  Šie nuodai, patekę į žmogaus organizmą, sukelia silpnumą, pykinimą, niežulį, sutrikdo klausą ir regą, prasideda dalinis paralyžius, kyla stiprus skausmas ir tinimas įgėlimo vietoje. Tada paralyžiuojami kvėpavimo raumenys, ir tai gali baigtis mirtimi.

Gali būti ir vaistais

Kiekvieno kūgenio nuodai – unikalus pavojingų ir naudingų medžiagų kokteilis. Conus geographus ir Conus magus nuodų konotoksinai – natūralūs analgetikai. 1996 metais atlikto medicininio tyrimo metu jie buvo naudojami skausmui, kurį sukelia ŽIV, vėžys ir kiti susirgimai, malšinti. Tyrimas atskleidė, kad preparatas su kūgenio konotoskinais yra 100 ar net 1000 kartų efektyvesnis už morfiną ir priešingai nei morfinas nesukelia priklausomybės ir neturi stipraus šalutinio poveikio.

Šis moliuskas nuo seno žmoniją žavi elegantiška forma ir užburiančia spalvų bei raštų įvairove. Pasaulyje gyvuoja ne vienas kūgenių mylėtojų klubas, kuriame šio moliusko gerbėjai dalijasi informacija ar keičiasi taip trokštamomis kriauklėmis.

Vienas garsiausių kūgenių – Jūros šlovė Conus gloriamaris. Keletą šimtmečių šio moliusko kriauklė buvo laikoma viena rečiausių pasaulyje, o jos vertė siekė kelis tūkstančius dolerių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius