-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 10 /15:19

Justas Džiugelis iškėlė ultimatumą dėl naujo „valstiečių“ frakcijos nario: tada aš išeisiu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Justas Džiugelis nepritaria frakcijos vadovų planams prisišaukti naują narį, kurio „valstiečiams“ labai reikėtų norint užsitikrinti bent formalią daugumą Seime. J.Džiugelis nesako, prieš kurį Seimo narį nukreiptas jo protestas. Tačiau kiti „valstiečiai“ neslepia, kad taip J.Džiugelis reaguoja į kalbas, kad į frakciją galėtų grįžti Dovilė Šakalienė.
Ramūnas Karbauskis ir Justas Džiugelis
Ramūnas Karbauskis ir Justas Džiugelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Seimo koridoriuose gyvenimas verda, kaip dramatiškiausiuose serialuose – čia užsimezga draugystės ir meilės romanai, dėl naudos išduodami draugai ir sudaromi sandoriai su velniu. Ir viskas – dėl tos Lietuvos. Sužinojau, kad dėl tos pačios mylimos šalelės į valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją kviečiamas žmogus, per pastaruosius metus įrodęs, jog dėl valdžios troškimo yra pasiruošęs paminti moralines normas. Todėl tvirtai pareiškiu – jeigu tas žmogus prisijungs prie frakcijos, balsų santykis vis tiek nepasikeis, nes tą pačią dieną aš pasitrauksiu. Juk yra padorumo riba, kurios peržengti nevalia“, – mįslingai socialiniame tinkle „Facebook“ pirmadienį parašė J.Džiugelis.

Tačiau politikas išliko paslaptingas ir nei „Facebook“ draugams, nei žurnalistams nesutiko atskleisti, apie kurį parlamentarą kalba.

„Aš apie Seimo narį. Parlamentarą. Negaliu atskleisti šiuo metu pavardės todėl, kad tai bus neetiška ir bus per daug garbės tam Seimo nariui, bet iš tikrųjų savo įrašu labai aiškiai norėjau nubrėžti raudoną liniją, kuomet aš jau tikrai priimčiau sprendimą išeiti iš frakcijos“, – 15min aiškino J.Džiugelis.

Anot jo, šiuo metu yra galimi įvairūs politiniai scenarijai, todėl J.Džiugelis tikisi, kad „valstiečių“ frakcija nepriims neišmintingų sprendimų.

„Manau, kad mes visi Seime susirinkome tam, kad tarnautume žmonėms ir atstovautume rinkėjams, o ne siektume postų ar panašiai“, – užuominomis kalbėjo parlamentaras.

Gandus apie naują frakcijos narį jis sako išgirdęs iš patikimų šaltinių, be kurių Seime esą toli ir nenuvažiuotum.

15min šaltinių „valstiečių“ frakcijoje žiniomis, taip J.Džiugelis reagavo į kalbas esą į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją sugrįžti yra kviečiama pas liberalus pabėgusi parlamentarė Dovilė Šakalienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

Tiesa, viešai to „valstiečių“ frakcijos seniūno pavaduotojai Virginijus Sinkevičius ir Aušrinė Norkienė nenorėjo nei patvirtinti, nei paneigti.

Šilti kvietimai yra, bet niekur neplanuoju eiti, – sako D.Šakalienė.

„Negalėčiau jums nieko daugiau pasakyti. Tai yra eilinio frakcijos nario nuomonė ir tiek. Derėtis tikrai nesiderame su niekuo. Kalbamės, bendraujame su visais Seimo nariais, nė vieno neignoruojame. Tikrai nieko negalėčiau daugiau ką komentuoti“, – kalbėjo A.Norkienė, paklausta, ar „valstiečiai“ bando susigrąžinti D.Šakalienę.

Pati D.Šakalienė 15min patvirtino, kad iš „valstiečių“ sulaukia „šiltų kvietimų“, tačiau ramina J.Džiugelį, kad frakcijos keisti nesiruošia.

„J.Džiugelis gal nelabai šiltai į mane reaguoja, nes turbūt mūsų požiūris į žmogaus teises skiriasi, bet niekas man nieko panašaus nesakė. Šilti kvietimai yra, bet niekur neplanuoju eiti“, – tikino D.Šakalienė.

Neigiamą atsakymą Seimo narė siunčia ir į opoziciją pagal partijos valią besitraukiantiems šešiems socialdemokratams, norintiems sukurti atskirą frakciją be tų partijos kolegų, kurie šeštadienį gali netekti partinių bilietų.

„Tarp tų žmonių, kurie nepasirašė frakcijų koalicijos sutarties, yra tų, su kuriais aš labai gerai sutariu ir mes panašiai vertiname kai kuriuos socialinius klausimus, draugiškai bendraujame, tačiau aš nesiruošiu šiuo metu niekur eiti. Norėčiau tiesiog ramiai dirbti“, – teigė D.Šakalienė.

Pasak D.Šakalienės, pastaruoju metu dažnėjantys frakcijų vidaus kivirčai ir Seimo narių blaškymasis po frakcijas jau piktina žmones, todėl parlamentarams vertėtų liautis kovojus politines kovas ir pradėti dirbti.

Tiesa, D.Šakalienė šios kadencijos Seime kol kas yra viena iš keturių parlamentarų, jau suspėjusių pakeisti frakcijas. Birželio viduryje ji nutarė palikti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją ir perėjo pas liberalus.

Be jos, frakcijas šioje kadencijoje jau spėjo pakeisti dar trys Seimo nariai. Po Gretos Kildišienės skandalo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją nutaręs mesti Bronius Matelis dabar priklauso mišriai Seimo narių grupei.

Mišriai Seimo narių grupei priklauso ir liberalus po to, kai sulaukė įtarimų, palikęs Gintaras Steponavičius ir į seksualinio priekabiavimo istoriją įsivėlęs buvęs „tvarkiečių“ frakcijos narys Kęstutis Pūkas.

R.Karbauskis: „Kas ją galėjo kviesti?“

Tuo metu R. Karbauskis BNS neigia kalbėjęs su D.Šakaliene apie grįžimą į Valstiečių ir žaliųjų frakciją.

„Niekas niekada su D.Šakaliene nešnekėjo apie jos grįžimą į Valstiečių ir žaliųjų frakciją. Nežinau, kas šitokius gandus skleidžia. Bet tai yra gandas, kuris neturi jokio pagrindo iš viso. Net minties jokios nebuvo mūsų partijoje“, – BNS antradienį sakė R.Karbauskis.

Paklaustas, ar anksčiau toks pokalbis yra buvęs, R.Kabauskis ir tai paneigė.

„Ne, ne, ne. Aš tik jei kada nors kalbėjau, tai kalbėjau anksčiau, kai ji pasirinko Liberalų sąjūdžio frakciją, kad tai yra klaida, dėl to, kad manau, kad ateityje tie įvykiai, kurie susiję su bylomis ir taip toliau, gali reikšti, kad paprasčiausiai bus labai nepatogu Seimo narei, kuri niekaip nėra susijusi su partijos bėdomis, prisiimti moraliai atsakomybę“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas ir Ramūnas Karbauskis

Užsiminus, jog pati parlamentarė patvirtino buvusi kviečiama grįžti į „valstiečių“ gretas, R.Karbauskis stebėjosi: „Kas ją galėjo kviesti? Pasakykit man tą žmogų? Ne, ne, ne. Niekada. Tai niekaip negali būti svarstoma nei moralės, nei jokia kita prasme. Konfliktas, kuris buvo tarp frakcijos narių, kad dabar svarstyti tai kažkokiam kontekste... ne... ne... jokių variantų nėra, nes niekas mūsų frakcijoje tokiam sprendimui nepritartų. Tai kaip aš galiu siūlyti tokį dalyką?“

„Dar sykį pakartosiu, kad jei šnekėjau kada nors, tai šnekėjau, kad Mišri grupė yra tas pasirinkimas, kuris galbūt būtų teisingiausias jos atžvilgiu. (...) Gal po to (po Liberalų sąjūdžiui pateiktų įtarimų – BNS) dar šnekėjau, kai buvo ta byla, kad aš priminiau, kad jos sprendimas buvo neteisingas. Toks pokalbis galėjo būti“, – teigė „valstiečių“ vadovas.

„Sprendimus priimsime, net jei neturėsime 71 balso“

Anot R.Karbauskio, valdančiųjų skaičius Seime paaiškės, kai išsispręs situacija Socialdemokratų partijoje. Vienuolika šios partijos atstovų Seime pasirašė deklaraciją dėl koalicijos su „valstiečiais“, tuo metu šeši frakcijos nariai pakluso partijos tarybos sprendimui trauktis iš koalicijos. Jei Socialdemokratų frakcija skiltų, valdantieji gali netekti formalios 71 balso daugumos Seime.

Vadinkite mus kaip norit, mes sprendimus priiminėsime nesunkiai, dar net lengviau nei buvo iki šiol, – sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis tikina, kad valdantieji bet kriuo atveju turės pakankamai balsų Seime.

„Formaliai žiūrint, kadangi Lietuvos lenkų rinkimų akcija nėra opozicija, tai dėl sprendimų priėmimo nekils jokių problemų, net jei teoriškai neliktų 71 balso. Nes Europos parlamentuose iš tikrųjų yra taip sakoma, kad jei opozicija tampa didesnė nei pozicija, tai ta pozicija atsiranda mažumoj. Bet šiuo atveju mums tas net negrėstų, net jei išeitų iš Socialdemokratų frakcijos ir septyni, ir aštuoni, ir devyni žmonės. Dabar siekti 71 dėl to pačio skaičiaus nematau prasmės. Vadinkite mus kaip norit, mes sprendimus priiminėsime nesunkiai, dar net lengviau nei buvo iki šiol“, – svarstė „valstiečių“ lyderis.

Valdančioji „valstiečių“ frakcija Seime turi 56 parlamentarus, socialdemokratų – 19 narių. Socialdemokratų partijos tarybai nusprendus trauktis iš koalicijos, premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, jog ieškos paramos tardamasis su kitomis partijomis Seime – Lietuvos lenkų rinkimų akcija bei „Tvarka ir teisingumu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius