Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 14

K.Masiulis: žmonėms apkaltos tapo svarbiau už krizę

Pasak apkaltų prielaidas dviem Seimo nariams nagrinėjančių komisijų pirmininko Kęstučio Masiulio, penktadienį komisijos turėtų baigti apklausas ir kitą savaitę pradės rašyti išvadas.
Krizė
Krizė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Specialiosioms tyrimo komisijoms, tiriančioms, ar pateikta pakankamai argumentų organizuoti apkaltas Linui Karaliui ir Aleksandrui Sacharukui, penktadienį šie Seimo Krikščionių partijos frakcijos nariai liudys dar kartą. Bus rengiama jų akistata.

„Penktadienį bus jungtinis dviejų komisijų posėdis. Turiu patikslinti kai kurias aplinkybes, kurias tik jie kartu būdami gali pateikti“, – trečiadienį aiškino K.Masiulis. 

Seimo nario mandatas tai yra tokia dvasinė išraiška.Penktadienį komisijų posėdyje taip pat bus laukiamas kelionių organizatoriaus „Tez tour“ atstovas. Jis jau trečiadienį buvo kviestas paaiškinti L.Karaliaus kelionės į Aziją aplinkybes, bet negalėjo dalyvauti.

„Manau, penktadienį mes turėtume užbaigti apklausas, bet visiškai įmanomas dalykas, kad jos gali atsinaujinti ar gali būti kažkokie specialistai pakviečiami, jei kokia nors nuomonė, talka ar pagalba mums butų svarbi rašant išvadas. Išvadų rašymas turėtų prasidėti jau kitą savaitę. Bus labai įtemptas ir sunkus darbas. Mes nesame teisėjai, esame Seimo nariai ir reikia preciziškai suformuluoti teikimą Seimui. Yra labai skirtingos nuomonės ir jas reikės bandyti gludinti ir derinti“,  – dėstė K.Masiulis.

Komisijų pirmininkas sakė tikįs, jog darbą komisijoms pavyks baigti, kaip numatyta – iki gegužės.

„Bandysime laiku suspėti. Galų gale, jaučiu ir žiniasklaidos dėmesį, ir žmonių požiūrį. Nuvažiavus į savo rinkiminę apygardą man dabar nereikia aiškinti apie krizę, o aiškinti apie komisiją ir apkaltos procedūras. Atrodo, žmonėms krizė jau praėjo, o tai (apkalta – 15min.lt) dabar yra esminis dalykas“ , – šypsojosi K.Masiulis.

Žurnale – svarbi tyrimui medžiaga

Komisijoms, iš kurių pasitraukė Krikščionių partijos frakcijos narys Mantas Varaška, trečiadienį liudijo Vyriausios rinkimų komisijos (VKR) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, taip pat – žurnalo „Žmonės“ redaktorė Daina Žemaitytė ir žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

„Tame žurnale buvo paskelbta pakankamai mums svarbi medžiaga. Tie epizodai yra minimi kaltintojų teikėjų medžiagoje. Atsakymai buvo labai išsamus ir geri“, – apie komisijų narių pokalbį su žurnalistėmis sakė K.Masiulis.

Duodamas interviu žurnalui „Žmonės“ L.Karalius viename iš atsakymų prisipažino sąmoningai palikęs Krikščionių frakcijai savo balsavimo kortelę, kad už jį būtų balsuojama. Vėliau liudydamas Seimo etikos sargams jis tokių žodžių išsigynė.

D.Žemaitytė po posėdžio, pasakojo, kad „komisija norėjo sužinoti apie aplinkybes, kokiomis mes gavome L.Karaliaus interviu, kaip viskas vyko ir ko mes galbūt neišspausdinome.“

Klausinėjo, kas yra Seimo nario mandatas

VRK vadovas Z.Vaigauskas pasakojo, jog komisijos nariams buvo „labai įdomus yra Seimo nario pažymėjimo ir Seimo nario mandato santykis. Kas tai yra mandatas, ir kas tai yra pažymėjimas.“

Z.Vaigauskas sakė aiškinęs, „kiek Seimo nario pažymėjime yra to Seimo nario mandato, to pasitikėjimo, kurį rinkėjai pareiškia Seimo nariui, tautos nario įgaliojimų“.

„Seimo nario mandatas tai yra tokia dvasinė išraiška, kuriame yra ir pats Seimo narys, ir rinkėjų pasitikėjimas, ir tik nedidelė dalis iš to yra Seimo nario pažymėjimas, kuris paliudija aplinkiniams, kad tas asmuo yra Seimo narys, kuris turi mandatą“,  – po posėdžio kalbėjo VRK pirmininkas.

Paklaustas, ar kitose šalyse parlamentaras gali palikti savo balsavimo teisę frakcijai, kaip galbūt darė L.Karalius, Z.Vaigauskas atsakė: „Nė vienas Europos parlamentas tokio dalyko neleidžia. Rinkėjai paveda balsuoti asmeniškai tam žmogui, kurį renka, už kurį balsuoja, ir jis turi tą balsą vienintelis.“

L.Karaliui gali grėsti pašalinimas iš Seimo už tai, kad per parlamento sesiją jis nieko oficialiai neinformavęs išvyko atostogauti. Be to, sudarė sudarė galimybę pasinaudoti jam skirtu Seimo nario mandatu kitam parlamentarui. Juo galimai tapo A.Sacharukas, neteisėtai balsavęs L.Karaliaus kortele per Seimo posėdžius.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius