Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 08 /14:07

K.Mažeika: „Grigeo“ vadovas ciniškai meluoja, žala gali siekti 60 mln. eurų, teršta nuo 2012-ųjų

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika teigia, kad „Grigeo“ vadovas Gintautas Pangonis, kalbėdamas apie taršos priežastis „ciniškai meluoja“, o žala gali siekti ir 60 mln. eurų. Nuotekos į Kuršių marias, pasak ministro, galimai buvo leidžiamos nuo 2012-ųjų.
Kęstutis Mažeika
Kęstutis Mažeika / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„(...) Labai ciniškai meluoja“, – BNS sakė K.Mažeika, paklaustas apie „Grigeo“ vadovo komentarus.

Vyriausybės posėdyje aplinkos ministras tikino, kad įmonės pažeidimą nustatyti buvo labai sunku, nes vamzdynai buvo kruopščiai paslėpti.

Visgi jis pripažino, kad Klaipėdos aplinkosaugininkai prokurorų tyrime ir kratose nedalyvavo – buvo kviesti tyrėjai iš Vilniaus, Šiaulių, pačios ministerijos.

K.Mažeika tikino, kad dabar bus atliekami patikrinimai, aiškinamasi, kokie aplinkosaugininkai anksčiau tikrino „Grigeo Klaipėdą“, kokių asmeninių ryšių turėta.

15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema
15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema

Ministro teigimu, pirminiais duomenimis, teršiama buvo nuo 2012-ųjų metų.

Dabar bus atliekami ekotoksiškumo tyrimai, taip pat bus tikrinamos kitos „Grigeo“ grupės įmonės.

S.Skvernelis: apgailėtina

Premjeras situaciją vadino apgailėtina. Ir tikino, kad jo supratimu, septynerius metus nepastebėti tokių pažeidimų neįmanoma. „Yra sisteminės problemos“, – teigė premjeras ir vylėsi, kad šis atskleistas galimas nusikaltimas bus ne paskutinis.

Premjeras užuominomis badė buvusį aplinkos ministrą Kęstutį Navicką teigdamas, kad dabar atsiranda tokių, kurie „lipa ant bačkos“, nors patys buvo už tai atsakingi. „Gal problema ir yra ta, kad reikėjo toliau slėpti?“ – retoriškai klausė premjeras.

Aplinkos ministro teigimu, šiuo metu įmonė taršą nevalytomis nuotekomis sustabdė, tai stebima ir pirmieji rezultatai turėtų ministrą pasiekti trečiadienio vakarą.

„Mano duomenimis, ta tarša yra sustabdyta. Įmonė nesinaudoja savo valymo įrengimais, tai yra padaryta“, – tvirtino jis.

Skaičiuojama žala – 60 mln. eurų

Pasak K.Mažeikos, žala gamtai dėl į Kuršių marias leistų nevalytų nuotekų gali siekti 60 mln. eurų.

„Jeigu vertinant pagal įstatymus, tai senatis yra penkeri metai, tai iki penkerių metų gali būti skaičiuojama žala. Jeigu per metus 12-13 mln. eurų, pagal tokius kiekius, kokie buvo, tai žala gali būti apie 60 mln. eurų“, – teigė ministras.

Pasak K.Mažeikos, žala gamtai dėl į Kuršių marias leistų nevalytų nuotekų gali siekti 60 mln. eurų.

Pasak jo, pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, žala būtų paskaičiuota už penkerių metų laikotarpį.

„Pagal galiojančius teisės aktus, mano duomenimis, taip, o kaip bus, matysim. Jeigu įmanoma, tai tikrai, aš nežinau, kiek ji teršė, tai išsiaiškins prokuratūra. Bet aš, bent jau pirminiais duomenimis, žinau tokią informaciją. Aš būčiau už tai, kad kiek terši, tiek ir moki“, – tvirtino K.Mažeika.

Popieriaus ir medienos pramonės grupės „Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas Gintautas Pangonis sako, kad nevalytos nuotekos į Kuršių marias galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos.

„Kiek aš žinau, tai įvyko gedimas ir užtat buvo užfiksuota. Tai tam tikras vienkartinis, kiek aš žinau, gedimas“, – LNK Žinioms antradienį sakė G.Pangonis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Grigiškės“ Prezidentas Gintautas Pangonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Grigiškės“ Prezidentas Gintautas Pangonis

Tai jis kalbėjo po to, kai Klaipėdos prokurorai paskelbė pradėję tyrimą dėl taršos uostamiestyje. Įtariama, kad už tai gali būti atsakinga čia veikianti bendrovė „Grigeo Klaipėda“.

Prokurorų teigimu, įmonė nevalytas nuotekas į Kuršių marias galėjo leisti specialiai tam sumontuotu aplinkvamzdžiu, o žala aplinkai gali siekti „dešimtis milijonų“ eurų.

Antradienį taip pat sustabdyta ir prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius