Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 23

Ką mes Šimtmečio proga padovanosime pasauliui?

Šiandieninėje visuomenėje vis labiau tampa įprasta dalintis: vieta, kurioje gyvename, automobiliu, kuriuo kasdien važinėjame, įspūdžiais, kuriuos patiriame keliaudami. O ar lietuviai moka dalintis?
Lietuviai
Lietuviai / Organizatorių nuotr.

Valstybės atkūrimo šimtmečio išvakarėse to klausia projekto „Dovana Pasauliui“ organizatoriai ir kviečia visus užsienyje gyvenančius lietuvius Šimtmečio šventę įprasminti parodant, kokia besidalijanti, išradinga ir kūrybinga tauta esame.

Tereikia šalies, kurioje gyvenama, bendruomenei padovanoti savo dainą ar koncertą, išradimą, krepšinio pamoką, suolelį parke ar bet kokį kitą šiek tiek savanoriško laiko reikalaujantį sumanymą su šūkiu „Shared Celebration: #100Lithuania!“.

„Lietuvoje mes jau prigalvojome įvairiausių idėjų, kaip pažymėti šią gražią datą. O kaip atkreipsime pasaulio dėmesį į mūsų šalies Šimtmečio šventę? Tikime, kad receptas – tai išradingos, mūsų tautos dosnumą ir kūrybiškumą liudijančios dovanos, skirtos šalių, kuriose gyvename, piliečiams. Dalindamiesi tuo, ką mokame geriausiai, skirdami savo laiką su šūkiu Celebrate Sharing #100!, abejingų nepaliksime“, – apie sumanymą pasakoja projekto vadovė Lina Dusevičienė.

Projekto platforma aktyviai registruoja būsimų dovanų pasauliui idėjas ir pasakoja jau įgyvendintus pavyzdžius. Vienas jų, Dmitrijaus Kanovičiaus, buvusio vilniečio, verslininko ir investuotojo, nuo 1983 metų gyvenančio Toronte, padėka Kanadai už suteiktą galimybę kurti naują gyvenimą – projektas „Looking at the Stars” („Žiūrint į žvaigždes“). Tai labdaros iniciatyva, skirta visuomenės atstumtųjų ir kitų jautrių grupių įkvėpimui, kurios dėka pasaulinio lygio žvaigždžių atliekama klasikinė muzika pasiekia Kanados kalėjimų ir gydymo įstaigų auditorijas: kalinius ir pacientus.

Kitame pasaulio krašte, Indijoje, šį spalį lietuvių bendruomenė surengė Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertą Mumbajuje ir amžiaus sukakties proga Lietuvą Indijos visuomenei parodė kaip muzikalią ir kūrybišką šalį. To paties tikslo siekdamas Londone gyvenantis pianistas Rimantas Vingras suorganizavo visą Baltijos muzikos festivalį, kuriame Baltijos šalių atlikėjai pateikė Anglijos muzikos mėgėjams savo šalių kompozitorių kūrinius.

O štai Pasaulio lietuvių jaunimo organizacijos Danijoje, Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje kartu surengė fotografijų parodą „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“, kuri nuo 2017 m. rugsėjo iki 2018 m. vasario keliauja po šių šalių sostines ir žavi jų gyventojus lietuviškais veidais ir vaizdais. Fotografijas konkursui atsiuntė 11–59 metų amžiaus lietuviai iš Švedijos, Suomijos, Norvegijos, Danijos, Belgijos, Lenkijos, JAV ir įvairių Lietuvos miestų bei miestelių. Profesionali komisija parodai atrinko 18 nuotraukų. Šis skaičius simbolizuoja šventės progai ir Lietuvos istorijai svarbius 1918-uosius metus.

Ieškantiems idėjų organizatoriai vardija kelis Lietuvoje veikiančius visuomeninių iniciatyvų pavyzdžius, kuriuos puikiai galima pritaikyti gyvenant svetur. Pavyzdžiui, suburti kaimynus aplinkos gražinimo talkai – Lietuvoje išaugusio ir kasmet vis gausesnio projekto DAROM būdu.

Kolegas pakviesti tapti pasaulinio Gatvės muzikos dienos (GMD) judėjimo dalyviais – kartu su augančia Lietuvos miestų bendruomene. Arba pasodinti kitos šalies parke ąžuolų. O gal inicijuoti sriubos virimo ar maisto rinkimo nepasiturintiems akciją, kurią Lietuvoje sėkmingai vykdo Maisto bankas. Arba tiesiog – pamokyti kaimynų, pažįstamų vaikus margučių marginimo ir ridenimo tradicijų per artėjančias šv. Velykas. Svarbiausia, kad kuo daugiau žmonių visame pasaulyje sužinotų apie dosnią lietuvių širdį, norą telktis bendrystėn, švęsti prasmingai ir įdomiai.

Mažų ir didelių iniciatyvų registracija vyksta iki gruodžio 1 dienos.

Plačiau apie projektą „Dovana pasauliui“ čia.

Projektą organizuoja tarptautinių lietuvių profesionalų pasaulyje tinklas „Global Lithuanian Leaders“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius