Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 06 25

Ką nuskriaus: valdininkus ar pensininkus? Kubilius lieka atviras diskusijoms

Premjeras Andrius Kubilius teigia, jog Vyriausybė, siūlydama mažinti valdininkų algas bei socialines išmokas, laikosi teisingumo principo, tačiau jis sako neatmetantis ir kitų pasiūlymų bei diskusijų.
Spaudos konferencija
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kai kurie kolegos sako, kad visas išlaidas reikia mažinti vienodu procentu: ir valdininkų atlyginimus, ir motinystės išlaidas, ir pensijas. Man atrodo, kad teisingumas šitomis sąlygomis reikalauja tokių sprendimų, kurie apgintų tuos, kurie gyvena su mažiausiomis pajamomis, ar bent jau santykinai labiau apgintų. Taigi teisingumas ir proporcingumas yra tokios sąlygos, dėl kurių visi turime susitarti, ir todėl diskusijos, kurios vyksta Seime šiandien, yra plačių diskusijų pradžia“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Premjeras apie tai ketvirtadienį ketina kalbėti su profesinių sąjungų atstovais, vėliau – su opozicija ir, jo žodžiais, „su kitomis grupėmis“.

Seimas praėjusį antradienį grąžino Vyriausybei tobulinti įstatymo projektą, pagal kurį nuo rugpjūčio 1-osios iki metų pabaigos siūloma mažinti politikų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų darbo užmokestį.

„Seime nebuvo pritarta pateikimui, įstatymas grąžintas Vyriausybei tobulinti, mes tai ir darysime ieškodami įmanomo sutarimo ir, svarbiausia, siekdami sprendimo. Jeigu mes tokių sprendimų negalėsime padaryti, galų gale valstybė negalės finansuoti tokių išlaidų“, – kalbėjo premjeras.

Anot jo, jau dabar prognozuojama, kad valdžios deficitas gali siekti ir 6 ar 7 proc. BVP šiais metais, o kitąmet – galbūt dar daugiau: „Todėl veiksmai, kurių imamės, iš tikrųjų yra būtini ir reikalingi.“

„Visas išlaidų mažinimas socialiai yra gana skausmingas, nes turime mažinti arba atlyginimus, arba motinystės išmokas, kai kurie koalicijos partneriai siūlo jau ir pensijas mažinti. Iš tiesų turime labai aiškiai suvokti, kokie yra pasirinkimai“, – sakė Vyriausybės vadovas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius