Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 07

Kabantis Liucionių tiltas vieniems vertybė, kitiems – nesaugus ir neteisėtas griozdas

Vilniaus rajone, netoli Nemenčinės, per Nerį pereiti galima vadinamuoju beždžionių tiltu. Tiksliau, Liucionyse juo buvo galima eiti, dabar geriau nerizikuoti, nes, anot Vilniaus rajono savivaldybės, tiltas yra avarinės būklės, o ir pastatytas neteisėtai. Todėl nors tapo turistine pramoga, tiltas netrukus bus išardytas, o tam priešinasi netoliese gyvenantys žmonės.
Beždžionių tiltas per Nerį Liucionių miestelyje
Beždžionių tiltas per Nerį Liucionių miestelyje / Mariaus Zelenio nuotr.

Liucionių tiltas atrodo išties išskirtinis – kabo ant lynų, sudėliotos lentos kažkada tarnavo kaime gyvenantiems žmonėms, kurie taip pasiekdavo kitapus Neries esančią Skersabalių geležinkelio stotį.

Pamėgo šią vietą ir keliautojai po Lietuvą, neretai įtraukdavę į savo kelionių planus šią netoli Vilniaus esančią vietą. Tik tiltu pereiti per Nerį turbūt išdrįsta retas.

Norėtų remonto

Kaime netoli tilto gyvenantis Valdas Vėlavičius gruodį kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybę, prašydamas tiltą suremontuoti ir tokiu būdu jį kaip unikalų statinį išsaugoti. Tikėtasi, kad savivaldybė pasirūpins ir vietos gyventojų susisiekimo patogumais, ir turistine atrakcija.

Tačiau atsakymas, kaip tvirtina Vlado sūnus Vytautas, nemaloniai nustebino. Gruodžio vidury Vilniaus rajono administracijos direktorės Liucinos Kotlovskos pasirašytame rašte informuojama, kad šis kabantis tiltas per Neries upė turi būti traktuojamas kaip savavališkas statinys. Be to, jis neatitinka esminių statinio reikalavimų, pastatytas be projekto, neužtikrinant patikimumo, pastovumo ir saugumo reikalavimų.

„Trijų statinio patikimumą sąlygojančių pagrindinių elementų: laikančiųjų lynų, tilto pakloto ir pilonų būklė yra avarinė, todėl ir viso statinio būklė yra avarinė. Dėl pėsčiųjų eismo saugumo tiltas 2020 m. bus išardytas ir nugriautas“, – teigiama rašte.

Labai gaila, kad tiltas bus nugriautas. Tai unikalus turistų traukos objektas, – apgailestavo Vytautas.

Supratęs, kad rajono vadovybė tilto tikrai negelbės, Vytautas kreipėsi į visuomenę feisbuke, tačiau po šio įrašo sulaukta dar vieno Vilniaus rajono savivaldybės rašto, kuriame taip pat nurodoma, kad buvo užsakyta ekspertizė, kuri parodė, jog tiltas yra avarinės būklės, todėl jį ketinama nugriauti, dėl to jau kreiptasi į Nemenčinės seniūniją, kuri privalėtų tiltą uždaryti ir pasirūpinti jo griovimu.

Atsakymas surašytas vasario 17 dieną, su prierašu, kad jį galima apskųsti Lietuvos administracinių ginčų komisijai arba Vilniaus apygardos administraciniam teismui per mėnesį.

„Labai gaila, kad tiltas bus nugriautas. Tai unikalus turistų traukos objektas ir vienintelis kaimo gyventojų ir sodų bendrijos susisiekimas su kitu krantu ir traukiniu“, – apgailestavo Vytautas.

Mariaus Zelenio nuotr./Beždžionių tiltas per Nerį Liucionių miestelyje
Mariaus Zelenio nuotr./Beždžionių tiltas per Nerį Liucionių miestelyje

Nesaugu ir neteisėta

Vis dėlto, nors dalis gyventojų nepatenkinti, Vilniaus rajono savivaldybės argumentai rimti. Kaip teigiama 15min persiųstame Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus atsakyme dėl šio tilto, jis nesaugus, pastatytas nelegaliai, o ir žmogus, ant kurio žemės yra vienas iš tilto galų, reikalauja jį pašalinti.

„Liucionių kaime esantis kabantis tiltas per Nerį neturi savininko, o vienoje upės pusėje tiltas yra įtvirtintas privačiame žemės sklype, kurio savininkas pageidauja, kad statinys būtų pašalintas. Pažymėtina, kad šis tiltas yra avarinės būklės ir nesaugus naudotis“, – teigia savivaldybė.

Savivaldybės teigimu, buvo užsakytas tilto techninės būklės ekspertinis vertinimas, kurio išvadoje nurodoma, kad trijų statinio patikimumą sąlygojančių pagrindinių elementų – laikančių lynų, tilto pakloto ir pilonų būklė yra avarinė, dėl pėsčiųjų eismo saugumo tiltą būtina nedelsiant uždaryti (užtverti praėjimą iš abiejų pusių).

Pažymėtina, kad šis tiltas yra avarinės būklės ir nesaugus naudotis.

„Tiltą būtina nugriauti, kadangi buvo pastatytas savavališkai, be projekto ir leidimų, taip pat neužtikrina patikimumo, pastovumo ir saugumo reikalavimų, kelia pavojų juo besinaudojantiems žmonėms. Remiantis ekspertų išvada, tilto renovacija yra negalima“, – aiškina Vilniaus rajono savivaldybės atstovai.

Perkelti kitur niekas neprašė

Galbūt būtų galimybė tiltą perkelti? Pasak savivaldybės, į Nemenčinės seniūniją ar Savivaldybę nebuvo kreiptasi su pasiūlymu perkelti tiltą kitur, o tilto perkėlimas reikštų naujo tilto statybą.

„Pažymėtina, kad teisės aktai nenumato savivaldybei galimybės mokesčių mokėtojų lėšas skirti savavališkam statiniui, kuris jai nepriklauso nuosavybės teise. Ekspertų patvirtinta avarinė tilto techninė būklė, Savivaldybės nuomone, nėra tinkama alternatyva saugiai pasiekti kitą upės krantą. Savivaldybė negali užtikrinti tiltu besinaudojančiu žmonių saugumo, todėl yra priimtas sprendimas savavališką statinį išardyti.

Mariaus Zelenio nuotr./Tiltas
Mariaus Zelenio nuotr./Tiltas

Liucionių kaime savo gyvenamąją vietą yra deklaravę 11 gyventojų. Nemenčinės seniūnijos atstovai kelis kartus (pokalbio forma) bendravo su gyventojais dėl esamo kabančio tilto poreikio. Kai kurie Liucionių k. gyventojai atvažiuoja į savo sodybas tik vasaros sezono metu, todėl nepavykus pabendrauti tiesiogiai, su jais buvo susisiekta telefonu. Liucionių ir aplinkinių kaimų gyventojai susisiekimui dažniausiai renkasi nuosavą transportą arba važiuoja autobusu“, – teigia savivaldybė.

Jos atstovų teigimu, suprantama, kad tiltas gali būti patrauklus turistams, tačiau dėl avarinės būklės juo nesaugu naudotis tiek vietos gyventojams, tiek turistams.

„Žmonių saugumas šiuo atveju yra svarbiausias. Turistams, norintiems pamatyti kabantį tiltą, siūlome apsilankyti Nemenčinės seniūnijoje, Santakos k., (apie 10 km nuo Liucionių k.), kur Žeimenos upė įteka į Nerį“, – rekomendavo rajono savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius