-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 05 02 /14:51

Kabule gyvenantys lietuviai atsidūrė talibų atakos taikinyje

Kabule dirbantys Lietuvos diplomatai ir pareigūnai trečiadienį pajuto karo skonį. Per teroristų tinklo „al Qaeda“ lyderio Osamos bin Ladeno žūties metines Kabule surengtas išpuolis prieš bazę, kuriame gyvena mūsų šalies Specialiosios misijos darbuotojai ir šimtai užsienio diplomatų bei nevyriausybinių organizacijų darbuotojų.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sprogimai ir šaudymas prie pat vadinamojo „Green Village“ (Žaliojo kaimelio) nusinešė mažiausiai šešias gyvybes, laimė, lietuviai nenukentėjo. Išpuolis surengtas nepraėjus nė porai valandų po netikėto JAV prezidento Baracko Obamos vizito Kabule.

„Esame sveiki. „Green Village“ gerokai gavo, pas mus patrupėjo viskas, šrapnelių ir rikošeto užteko, bet kadangi nekliudė, viskas gerai“, – 15min.lt pasakojo bazėje įsikūręs Specialiosios misijos darbuotojas, prašęs jo neįvardyti.

Lietuvos Specialiosios misijos vadovas Justinas Bakūnas šiuo metu atostogauja ir yra išvykęs.

15min.lt nuotr./Įvažiavimas į Green Village
15min.lt nuotr./Įvažiavimas į „Green Village“

Anot pašnekovo, garsūs sprogimai nugriaudėjo trečiadienį paryčiais, apie 6 val. vietos (7.30 val. Lietuvos) laiku. Netrukus prasidėjo šaudymas. Išpuolis surengtas keliuke, kuris veda nuo didelio kelio, jungiančio Kabulą ir Afganistano rytuose, prie sienos su Pakistanu, esantį Džalalabado miestą, iki saugomų bazės vartų.

„Green Village“ gyventojai, tarp kurių yra ir Specialiosios misijos darbuotojai kartu su apsaugos pareigūnais, nenukentėjo. Tačiau žuvo mažiausiai vienas apsaugininkas nepalietis.

Trečiadienį popiet situacija stabilizavosi. Bazėje gyvenančių privačių saugos kompanijų darbuotojų duomenimis, į bazę bandė įsiveržti 4 kovotojai, vilkintys savižudžių liemenes. Kartu su jais esą buvo dar du asmenys be liemenių, tačiau ginkluoti iki dantų.

15min.lt pašnekovo teigimu, mūsų šalies diplomatus saugantys Lietuvos karo policininkai puikiai atliko savo darbą – ne tik saugojo Specialiosios misijos patalpas, bet ir padėjo nešti sužeistus „Green Village“ apsaugininkus. Šie buvo išgabenti į netoli karinėje oro bazėje esančią ligoninę.

V.Ušackas: išpuolis nepakeis tarptautinės bendruomenės tikslo

Komplekse įsikūrę kai kurie Europos Sąjungos (ES) delegacijos darbuotojai. Kaip 15min.lt informavo ES specialusis atstovas Afganistane ir delegacijos vadovas Vygaudas Ušackas, tiek jie, tiek Lietuvos diplomatai bei kariai yra sveiki.

„Smerkiu išpuolį, kurio metu žuvo civilių. Reiškiu užuojauta žuvusiųjų artimiesiems, – teigė jis. – Saugumo situacija Afganistane išlieka sudėtinga. Pozityvu tai, kad, kaip parodė šio ryto incidentas, afganų saugumo pajėgos prisiėmė atsakomybę ir sugebėjo įveikti išpuolių organizatorius bei stabilizuoti situaciją.“

Pasak V.Ušacko, trečiadienio išpuolis nepakeis ES ir tarptautinės bendruomenės tikslo – padėti patiems afganams sukurti savo šalies valstybingumo pamatus, kurie nebūtų naudojami teroristams mokyti ar išpuoliams rengti, taip pat remti atsakomybės už šalies saugumą perdavimą afganams iki 2014 m.

Talibai paskelbė pavasario puolimo pradžią

Po išpuolio įvažiavimas, kur įrengti dveji metaliniai vartai ir nuolat budi keli apsaugos pareigūnai, buvo uždarytas. Patį „Green Village“ supa aukšta betoninė tvora su spygliuota viela viršuje. Šiame komplekse gyvena šimtai Jungtinių Tautų, ES, kitų organizacijų, privačių saugos kompanijų darbuotojai. Jis įrengtas netoli Kabulo oro uosto.

Išpuolis surengtas nepraėjus nė dviem valandoms po B.Obamos vizito. Kaip CNN teigė Kabulo policijos vadovas generolas Mohammadas Ayoubas Salangi, mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį, vėliau pasigirdo mažesni sprogimai, prasidėjo šaudymas. „New York Times“ tinklalapyje teigiama, kad net mieste buvo girdėti mažiausiai du garsūs sprogimai. Žiniasklaidos teigimu, išpuolyje dalyvavo ne vienas sukilėlis.

Pirminiais duomenimis, žuvo mažiausiai šeši žmonės. Keturi jų sėdėjo pro šalį važiuojančioje mašinoje, kurią pagavo sprogimo banga. Ligoninėje atsidūrė 18 sužeistųjų, įskaitant septynis netoli esančios mokyklos moksleivius. Susišaudymas užsitęsė tris valandas. Net įdienojus čia buvo matyti kylantys juodi dūmai. Bazę apsupo saugumo pajėgos, daugiausia Afganistano armijos kariai. „Green Village“ gyventojams liepta likti saugiose vietose, daliai jų kurį laiką teko praleisti slėptuvėse.

Kabulo centre įsikūrusi JAV ambasada iškart paskelbė aliarmą ir pranešė, kad nedirbs, BNS citavo agentūros AFP žinutę.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė Talibanas. Anot jo atstovo spaudai Zabiullah Mujahido, tai buvo pranešimas JAV prezidentui.

„Kai tik modžahedai sužinojo apie B.Obamos kelionę į Kabulą, suplanavome surengti operaciją miesto centre, norėdami pasiųsti žinią B.Obamai, kad, užuot pasirašydamas strateginės partnerystės susitarimą (su Afganistanu – 15min.lt) ir remdamas korumpuotą bei nepopuliarią vyriausybę, jis turėtų mąstyti apie būdus išvesti savo karius“, – telefonu aiškino Z.Mujahidas.

15min.lt nuotr./Sandėlis, kuriame buvi įsitvirtinęs paskutinis užpuolikas
15min.lt nuotr./Sandėlis, kuriame buvo įsitvirtinęs paskutinis užpuolikas

Antradienio vakarą B.Obama atvyko neskelbto vizito į Afganistaną, kurio metu ne tik aplankė amerikiečių karius, bet ir pasirašė strateginės partnerystės susitarimą su prezidentu Hamidu Karzai.

Pastaraisiais mėnesiais Kabule buvo surengta ne viena didelė ataka prieš valdžios institucijas ir užsienio valstybių atstovybes. Balandžio 15 d. per koordinuotą ataką trys sukilėlių grupės nusitaikė į parlamentą ir rajoną, kur įsikūrusios nemažai ambasadų.

Praėjus kelioms valandoms po naujausio išpuolio, Talibanas paskelbė ketvirtadienį visame Afganistane pradėsiantis pavasario puolimą – panašiai jie elgiasi kiekvienais metais. Pirmiausiai jie žada nusitaikyti į „užsienio okupantus, jų patarėjus, rangovus ir visus, kurie jiems padeda“, – AFP cituoja sukilėlių pareiškimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius