-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 05

Kadenciją baigiančiai JAV ambasadorei Anne E. Derse Lietuvoje įteiktas medalis „Už nuopelnus“

Rugsėjo 5 d. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė kadenciją Lietuvoje baigiančiai JAV ambasadorei Anne E. Derse įteikė krašto apsaugos sistemos lygmens medalį civiliams „Už nuopelnus“.
Jav ambasadorė Lietuvoje
JAV ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse su Rasa Juknevičiene. / Alfredo PLiadžio nuotr.

Krašto apsaugos ministrė padėkojo JAV ambasadorei už glaudų bendradarbiavimą gynybos srityje.

„Per šiuos metus buvo labai svarbu žinoti, kad yra Jungtinės Amerikos Valstijos – strateginė Lietuvos partnerė gynybos srityje – bei Amerikos žmonės ir jūs, su kuria visuomet buvo galima pasitarti, apsikeisti nuomonėmis svarbiais gynybai bei saugumui klausimais“, – sakė R. Juknevičienė.

A.Pliadžio nuotr./JAV ambasadorė
A.Pliadžio nuotr./JAV ambasadorė Anne E. Deerse su krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene.

JAV ambasadorės teigimu, Lietuva yra viena iš svarbiausių partnerių bei sąjungininkių Europoje. Anot A. Derse, Lietuva yra gerbiama Vašingtone, gynybos bendruomenėje, Afganistane.

JAV išlieka svarbiausia Lietuvos strategine sąjungininke Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijoje.  Šalis remia Lietuvos gynybos planavimo procesą, NATO oro policijos misijos Baltijos valstybėse tęstinumą. JAV parama buvo itin svarbi rengiant NATO viršūnių susitikimo Čikagoje sprendimus.

JAV taip pat remia Lietuvos pastangas Lietuvoje įsteigti NATO energetinio saugumo kompetencijos centrą.

JAV kariškiai aktyviai dalyvauja Lietuvoje rengiamose pratybose ir remia mūsų pastangas siekti didesnio NATO matomumo regione, tarp jų ir nuolat organizuojamas NATO pratybas (pvz., priimančiosios šalies pajėgumų stiprinimui skirtos pratybos „Baltijos šeimininkas“, bendros JAV ir Baltijos valstybių sausumos pajėgų pratybos, kuriomis siekiama gerinti karinių pajėgų gebėjimus veikti kartu „Kardo kirtis“, JAV vadovaujamos Karinių jūrų pajėgų pratybos Baltijos jūroje BALTOPS, kt.). JAV taip pat remia Lietuvos siekį kitais metais Baltijos šalyse ir Lenkijoje surengti NATO greitojo reagavimo pratybas  „Steadfast Jazz“.  

Taip pat toliau plečiamas Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimas su Pensilvanijos nacionaline gvardija. Nuo 1993 m. Pensilvanijos nacionalinė gvardija rengia kursus ir seminarus Lietuvos atstovams, siunčia savo instruktorius ir stebėtojus į pratybas Lietuvoje, užmegzti glaudūs karinio bendradarbiavimo ryšiai tarp gvardijos ir daugelio Lietuvos kariuomenės padalinių.

Nuo 2009 m. Lietuvos bendradarbiavimo su Pensilvanijos gvardija  prioritetu  pasirinktos tarptautinės operacijos. Gvardija skiria logistikos specialistus į Lietuvos nacionalinį paramos elementą Afganistane,  nuo 2010 m.  pabaigos iki šių metų rugsėjo bendradarbiauta apmokant Afganistano Goro provincijos policijos pareigūnus.

Taip pat sėkmingai plėtojamas Lietuvos ir JAV  specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimas.

Nuo 1995 m. JAV Vyriausybė iš FMF (angl. Foreign Military Fund) fondo finansuoja įvairius projektus, skirtus Lietuvos kariuomenei modernizuoti.  FMF lėšos buvo panaudotos įkuriant ir aprūpinat įvairius kariuomenės padalinius. Fondo lėšomis ekspertai padėjo parengti karinę strategija, kariuomenės planavimo prielaidas, teikė pagalbą įvairiose srityse (logistikos, pajėgumų planavimo ir t.t.),  įsigyta įvairios įrangos. 

Be to, pagal tarptautinę karių mokymo ir švietimo  programą (angl. International Miltary Education and Training) kasmet mokytis į JAV išvyksta apie 40 Lietuvos karių ir civilių. Per dešimt metų jau mokėsi arba mokosi daugiau nei 500 krašto apsaugo sistemos atstovų. 

JAV vykdo NATO tarptautinio saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) operacijai Afganistane skirtų krovinių tranzitą per Lietuvą iš Afganistano ir į jį.

Aktyviai plėtojamas ir politinis šalių dialogas – krašto apsaugos ministrė R.Juknevičienė JAV su oficialiu vizitu lankėsi tris kartus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius