-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 13

Kadetų priesaiką Kaune priėmusi prezidentė: „Vadinu jus šimtmečio karta, jūs – pavyzdys“

Penktadienio popietę Istorinės Lietuvos prezidentūros kiemelyje Kaune 59 Generolo Povilo Plechavičiaus licėjaus kadetai iškilmingai ištarė priesaikos žodžius. Priesaiką priėmė LR prezidentė Dalia Grybauskaitė, įteikusi Lietuvos trispalvę su autografu.
Prezidentė pasveikino Generolo Povilo Plechavičiaus mokyklos kadetus ir priima jų priesaikas
Prezidentė pasveikino Generolo Povilo Plechavičiaus mokyklos kadetus ir priima jų priesaikas

Garbės kadeto ženklu nr. 001 apdovanota prezidentė pirmųjų antpečių kadetams įteikimo ceremonijos nepraleidžia jau šeštus metus iš eilės.

„Šiandien ypatinga diena ne tik jums, jūsų draugams, jūsų šeimoms, bet ir valstybės vadovams, visiems Lietuvos žmonėms. Jūsų mokykla ypatinga – tai patriotizmo mokykla, kurioje prisiekėte tarnauti valstybei, būti jai ištikimi, būti sąžiningi, būti pavyzdžiu savo bendraamžiams, visiems mums. Tikimės, kad ši priesaika lydės jus visą gyvenimą ir kad ji padės jums prisiimti daugiau atsakomybės. Būti drąsesniais už kitus, būti tais, kurie nebijo prisiimti atsakomybės ir tapti gyvenimo lyderiais.

Vieni jūsų gal taps kariūnais, kiti – inžinieriais, gydytojais, mokytojais. Tai nesvarbu. Nes šioje mokykloje užauga patriotai, stiprūs žmonės. Mes didžiuojamės jumis, pasitikime jumis. Tikimės, kad būsite tas Lietuvos branduolys, nuo kurio priklausys mūsų šalies ateitis ir jos progresas. Vadinu jus šimtmečio karta“, – kadetus sveikino D.Grybauskaitė, įteikusi vėliavą su savo parašu.

Kiemelyje iš kadetų lūpų skambėjo „Vardan Lietuvos“. Prie prezidentų Antano Smetonos, Kazio Griniaus, Aleksandro Stulginskio paminklų padėtos gėlės.

„Istorinėje vietoje, istoriniais Lietuvai metais 59 kadetų licėjaus auklėtiniai iškilmingai ištarė priesaikos žodžius. Linkiu, kad jums niekada nepritrūktų ryžto, tikėjimo, kad jūsų niekada neapleistų jėgos, neišduotų draugas. Būkite pavyzdžiu kitiems, būkite dori ir sąžiningi. Kurkite ir skleiskite savo idėjas, nes jau šiandien esate mūsų šalies ateities kūrėjai“, – teigė Ingrida Levickienė, laikinai atliekanti licėjaus direktoriaus funkcijas.

Šiuo metu licėjuje mokosi 350 auklėtinių.

Kadetai prisiekia jau šeštą kartą: vieni pirmą kartą, kiti gavę atitinkamą laipsnį, pvz., skyrininko. O kur nuguls prezidentės dovana?

„Dar tokios dovanos nebuvome gavę. Prezidentės dovanota vėliava ir dar su jos parašu, ir dar šimtmečio metais... Tikrai surasime pačią garbingiausią vietą. Tai mums – didžiulė garbė“, – tikino licėjaus direktorė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ingrida Levickienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ingrida Levickienė

Prisiekiančių mokinių skaičius sumažėjo, nes, pasak I.Levickienės, licėjus pakėlė auklėtinių priėmimo į šią švietimo įstaigą reikalavimų kartelę.

„Norime tarnauti Tėvynės labui. Siekiame kažko Lietuvoje, nenorime emigruoti. Traukia mus link karybos. Priesaika puiki. Viskas praėjo sklandžiai. Dalyvavo prezidentė, o tai – didžiulis paskatinimas mokytis šioje mokykloje. Ne kiekvienoje įstaigoje priesaikas priima prezidentė“, – emocijomis dalijosi kadetas Matas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Matas (kairėje)
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Matas (kairėje)

Po renginio ceremonijos dalyviai ir stebėtojai buvo pakviesti pasivaišinti kareiviška koše.

Šią šventę licėjus pasitinka ne tokiomis pakiliomis nuotaikomis, kaip anksčiau. Kovo pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdyba ėmėsi ikiteisminio tyrimo: pareikšti įtarimai VšĮ Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus, kurio dalininkai Kauno miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija, direktoriui Viktorui Dainiui ir vienos privačios bendrovės direktoriui. Netrukus licėjaus vadovas buvo atleistas iš pareigų, o jo vietą laikinai užėmė pavaduotoja I.Levickienė.

„Mes dirbame, mes stengiamės, tikime. Tikime, kad viskas bus gerai. Mes dirbame dėl vaikų, o ne jie dėl mūsų. Ar po STT pranešimo iš tėvelių sulaukėme nuogąstavimų? Ne, ypatingų nebuvo. Toks gyvenimas. Įvyko pokyčiai, suvaldėme situaciją iš karto. Pasikalbėjome su mokytojais, kadetais. Gyvenime kartais atsitinka ir taip. Ir šiandien man visa situacija nėra iki galo aiški – neturiu daugiau duomenų apie tyrimą“, – paklausta, kaip licėjaus bendruomenė sureagavo į tai, kad buvusiam vadovui pradėtas ikiteisminis tyrimas, atsakė I.Levickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius