-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 22

Kai kurie negaili ir tūkstančio litų, kad galėtų nelegaliai žiūrėti rusiškas programas

Institucijos, kovojančios su prieš Lietuva nukreipta propaganda iš Rusijos, skundžiasi, kad jų rankos surištos. Esą net uždraudus konkretaus kanalo retransliaciją, dalis gyventojų renkasi nelegalius būdus žiūrėti rusiškas programas. Kai kurie jų tam negaili atseikėti ir tūkstančio litų.
Palydovinės lėkštės
Palydovinės lėkštės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijai iki birželio nutraukus kanalų „NTV Mir“ ir „RTR Planeta“ retransliacijas per kabelines televizijas, šiuos kanalus iki šiol nevaržomai žiūri šimtai tūkstančių lietuvių. 

Didžiausia dalis tenka „Viasat“ palydovinei televizijai, kuri atsisako vykdyti komisijos sprendimą. Esą jų kompanija registruota Švedijoje, todėl nepriklauso komisijos jurisdikcijai.                  

Po kabelinių televizijų ir kitų retransliuotojų kreipimosi prokurorai pradėjo tyrimą, ar „Viasat“ nepažeidžia įstatymų transliuodama be licencijos. Komisija už sprendimų nevykdymą skyrė „Viasat“ piniginę baudą, tačiau iki šiol iš jų atstovų nesulaukė jokios reakcijos.

Ribotas sankcijas galinti taikyti Lietuvos radijo ir televizijos komisija jau siūlo įstatymų pakeitimus

„Jei ūkio subjektas registruotas ne Lietuvoje, ir ypač jei jo atsakingi asmenys net nereziduoja Lietuvoje, poveikio priemonių jam efektyvių nėra“, – tvirtina Lietuvos radijo ir televizijos komisijos teisininkas Viktoras Popandopula.

Ribotas sankcijas galinti taikyti Lietuvos radijo ir televizijos komisija jau siūlo įstatymų pakeitimus.

Dar daugiau rusiškų kanalų galima rasti tiesiog internete. Tereikia turėti planšetę, parsisiųsti specialią aplikaciją ir visa tai bus nemokamai.

Specialistai perspėja, kad vien draudžiant konkrečių televizijų retransliaciją, propagandos šaltinio nesustabdysim, ir pirštu rodo į nelegalią palydovinių televizijų rinką.

Internete apstu skelbimų, kuriuose siūlomi populiariausi rusiškų televizijų paketai vos už 12–15 litų per mėnesį. Dalis jų nutyli, kad paslauga nelegali ir teikiama pavogus mokamų kortelių kodus.

„Čia kiek panašu į anarchiją, kurią turėjom kompiuterių rinkoje, kai firmos mielai įdiegdavo kokią nori programinę įrangą, svarbu, kad perki kompiuterį. Su šiuo dalyku beveik pavyko susitvarkyti, bet su palydovinėm antenom kebliau, nes į svečius neužeisi žiūrėti, kokios kortelės stalčiuje guli“, – teigia LRT.lt projektų vadovas Džiugas Paršonis.

Nusipirkus panašų nelegalios palydovinės televizijos komplektą internete ar turgavietėje ir turint internetą, visas rusiškas televizijas galima žiūrėti nemokamai. Tiesa, tam reikia nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų, taip pat techninių žinių.

Nusipirkus panašų nelegalios palydovinės televizijos komplektą internete ar turgavietėje ir turint internetą, visas rusiškas televizijas galima žiūrėti nemokamai. Tiesa, tam reikia nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų, taip pat techninių žinių

Per pastaruosius metus buvo surengtas vos vienas reidas Gariūnų turgavietėje, nedidelėmis baudomis nubausti du nelegalios palydovinės įrangos pardavėjai.

„Esame kam įmanoma pranešę apie visus dalykus. Dabar institucijos stengiasi susitvarkyti su tais, kurie dar ne turguje, kurie turi oficialius prekybos taškus, kaip „Kartina TV“. Jie susigriebė dabar, bet mes manome, kad tą reikėjo daryti anksčiau. Dabar tai tiek įsišaknijo, kad neįsivaizduoju, kaip institucijos su tuo susitvarkys. Kiek žinau, „NTV plius“ kitose šalyse imasi veiksmų, rūpinasi programomis, o čia gal net jie ir patenkinti, kad tos kortelės plinta, kai dabar NTV uždrausta“, – sako Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos vadovė Vaiva Žukienė.

„Šis nusikaltimas yra pakankamai latentinis. Tie asmenys, kurie tiekia paslaugas ir parduoda „nulaužtas“ korteles ar internetu perduoda duomenis, nelinkę afišuotis. Kaip ir vartotojai, jie dažniausiai žino, kad naudojasi neteisėta paslauga, nelinkę skųstis ir afišuotis“, – tikina V. Popandopula.

„Kai kuriuos gal ir supykdysim. Išjungus tai, ką jie mato, jie pasijus kaip tik pogrindininkais, kad jiems draudžia jų informaciją. O kiti kaip knygnešiai padeda žiūrėti nelegaliai. Čia gali būti ir atvirkščio efekto, ypač ten, kur glaudžiasi rusakalbių bendruomenės. Be tinkamos atsvaros, be galvojimo, ką tiems žmonėms pasiūlysime vietoj to, sakyti, kad negausite [tų kanalų], yra pernelyg grubu ir netikslinga“, – mano Dž. Paršonis.

Skaičiuojama, kad vien palydovinę televiziją žiūri kas dešimtas namų ūkis. Kokia dalis tą daro nelegaliai, duomenų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius