-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 16

Kai kurios savivaldybės šalina sovietinį palikimą – Visaginui Tarybų gatvė nekliūna

Rusijai vasarį pradėjus karą Ukrainoje, Lietuvoje pradėta diskutuoti apie tebelikusį sovietinį palikimą – paminklus, gatvių pavadinimus. Kai kur paminklai išardyti, nukelti, o gyventojai pratinasi prie naujų gatvių pavadinimų. Visagine vis dar egzistuoja okupaciją menanti Tarybų gatvė, bet jos pavadinimo vietos valdžia keisti neketina.
Visaginas
Visaginas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ne, iniciatyvų kol kas nėra“, – 15min teigė Visagino meras Erlandas Galaguzas.

Meras šios diskusijos visiškai neatmeta, tačiau planuose jos nėra.

„Nekalbu apie tai, kad nematau prasmės, bet dar kol kas apie tai iniciatyva nekilusi. Jei kils ta iniciatyva, tada bus prasmė kalbėtis“, – sakė meras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Erlandas Galaguz
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Erlandas Galaguz

Jis sakė pats iniciatyvos kelti dar nesvarstęs, o ar ji atsiras – atsakyti šiuo metu negali.

Visagino tarybos narys Aurimas Gudas teigia, kad stiprios iniciatyvos taip pat nepastebėjęs.

„Galbūt pasvarstymų siauresniuose ratuose tarp tarybos narių buvo, bet mero iniciatyvos nesu girdėjęs“, – 15min teigia Visagino savivaldybės narys Aurimas Gudas.

Klausimas dėl gatvių pavadinimo galėjo būti keliamas anksčiau, tačiau niekur nenuvedė.

„Gatvių pavadinimų klausimas greičiausiai buvo keliamas tada, kada buvo naujam kvartalui siūlomos gatvės ir kai buvo pirmo mero skvero vardo suteikimas. Tuomet vyko didžiausias bendravimas panašia tema“, – sakė tarybos narys.

A.Gudas sutinka, kad gatvės pavadinimas turėtų būti pakeistas, bet tai daryti reikėjo anksčiau.

„Ar reikėtų pakeisti? Aš manau, kad taip. Čia mano asmeninė nuomonė, bet tą reikėjo daryti iš karto, kada buvo nuimta ir penkiakampė žvaigždė nuo nežinomo kareivio kapo. Reikėjo daryti viską kompleksiškai“, – sakė A.Gudas.

A.Gudas teigė, kad šiuo metu atsakyti, ar diskusija savivaldybės taryboje bus keliama, negali, o nuomonės tokiu atveju gali ir išsiskirti.

„Mūsų taryboje tikrai yra kolegų, kurie nėra taip aršiai nusiteikę prieš mums priešišką tautą, bet tikrai yra žmonių, kurie labai palaiko visus Ukrainos veiksmus ir visokiomis formomis juos rėmė. Vienas tokių tikrai esu ir aš. Ir jeigu toks klausimas eitų į tarybą, mano pritarimas tikrai būtų teigiamas“, – sakė A.Gudas.

Lietuva atsisako rusiško paveldo

Suintensyvėjus Rusijos invazijai Ukrainoje, Lietuvos miestų savivaldybės pradėjo pervadinti gatves ir objektus, kurių pavadinimai yra susiję su Rusija ir sovietiniu palikimu.

Balandžio mėnesį Biržuose V.Montvilos gatvė buvo pervadinta lietuvių kino režisieriaus M.Kvedaravičiaus garbei, kuris žuvo karo Ukrainoje metu, filmuodamas dokumentinį filmą „Mariupolis 2“.

Rugsėjo 13 dieną kultūros ministro Simono Kairio įsakymu buvo nuspręsta Lietuvos rusų dramos teatro pavadinimą pakeisti į Vilniaus Senojo teatro pavadinimą.

Klaipėdoje buvusi Baltarusijos miesto garbei pavadinta Mogiliovo gatvė pervadinta Žardės gatve. Taip pat atitinkamai pakeisti ir stotelių pavadinimai.

Toks sprendimas buvo priimtas Klaipėdos savivaldybei nutraukus ryšius su Baltarusijos miestu Mogiliovu, esančiu rytinėje Baltarusijos dalyje.

Druskininkų miesto savivaldybė siekė P.Cvirkos gatvę pervadinti į Žalgirio, o L.Giros – į Nidos.

Savivaldybės atlikta šių gatvių gyventojų apklausa dėl jų pervadinimo parodė, kad pritariančiųjų ir nepritariančiųjų balsai pasiskirstė beveik vienodai.

Tačiau ne visi miestai palankiai priėmė pokyčius. Gargždų miesto savivaldybei atlikus šių gatvių gyventojų apklausą, jie nusprendė, jog nenori keisti prokomunistinių pažiūrų rašytojų P.Cvirkos, J.Janonio ir Butkų Juzės garbei pavadintų gatvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius