Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokia žemiausia temperatūra kada nors buvo fiksuota Lietuvoje ir pasaulyje?

Nors kartais sakoma, kad šaltis – tai tik šilumos trūkumas, kai termometras už lango rodo žemiau minus 20-ies laipsnių, kaip pastarosiomis naktimis, tai menkai guodžia.
Vilnių kausto šaltis
Vilnių kausto šaltis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Visgi dabartiniams šalčiams iki rekordų – ir pasaulio, ir Lietuvos – dar gana toli. Portalas 15min sudaro galimybę susipažinti su šalčio rekordais Lietuvoje ir pasaulyje.

Šalčio ir žiemos meteorologiniai rekordai Lietuvoje

Žemiausia Lietuvoje kada nors fiksuota temperatūra yra -42,9 laipsnio. Tokia temperatūra 1956 m. vasario 1 d. buvo užfiksuota Zarasų rajone.

Žemesnė negu 40 laipsnių temperatūra taip pat buvo fiksuota ir 1940 m. sausio 17 d. Varėnoje – tada temperatūra buvo -40,5 laipsnio.

VIDEO: 15min paaiškina: kaip šaltis veikia žmogaus kūną?

Beje, žemesnė negu 30 laipsnių temperatūra Lietuvoje fiksuota ne tik žiemos mėnesiais, bet ir kovą: 1964 m. kovo 8 d. Kybartuose fiksuota -37,5 laipsnio temperatūra.

Žemiausia viso mėnesio vidutinė temperatūra yra -16,4 laipsnio. Tokia temperatūra buvo fiksuota 1987 m. sausį Dūkšte.

Žemiausia visų metų vidutinė temperatūra yra 3,4 laipsnio. Tokia temperatūra buvo fiksuota 1942 m. Šiauliuose ir 1987 m. Dūkšte.

Storiausia sniego danga – 94 cm – užfiksuota 1931 m. Laukuvoje.

1969 m. vasario 8-11 d. Panevėžyje siautė ilgiausia pūga, kuri truko ilgiau nei tris paras – 78 valandas 25 minutes. Vėjo greitis siekė 16 m/s., o gūsiuose – iki 20 m/s.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilnių kausto šaltis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilnių kausto šaltis

Šalčio rekordai pasaulyje

Žemiausia temperatūra Žemėje buvo fiksuota 1983 m. Antarktidoje: -89,2 laipsnio.

Tiesa, palydovų duomenys Antarktidoje yra fiksavę ir -93,2 aipsnių temperatūra, bet kadangi temperatūra išmatuota tik nuotoliniu būdu, o termometrai jos nepatvirtino, į Gineso rekordų knygą ji nebuvo įtraukta.

Be to, skiriasi ir matavimo objektas – palydovai matavo ledo, dengiančio Antarktidos paviršių, temperatūrą, o termometrai matuoja oro temperatūrą netoli žemės.

Neseniai atlikti palydoviniai matavimai, atskleidė, kad tikėtina, jog dalyje Antarktidos šalčiausiomis dienomis ledo temperatūra krenta iki maždaug -98 laipsnių. Mokslininkai iš šių matavimų padarė išvadą, kad tikėtina, jog oro temperatūra netoli žemės Antarktidoje gali nukristi iki maždaug -94 laipsnių.

Šalčiausia temperatūra žmonių nuolatos apgyvendintoje teritorijoje buvo fiksuota Oimiakono kaime Rusijoje, Sibire, kur gyvena apie 500 gyventojų. 1933 m. čia fiksuota -67,7 laipsnio temperatūra.

„Scanpix“ nuotr./Oimiakono kaimas Rusijoje – vieta, kur vidutinė žiemos temperatūra siekia -40 laipsnių
„Scanpix“ nuotr./Oimiakono kaimas Rusijoje – vieta, kur vidutinė žiemos temperatūra siekia -40 laipsnių

Vidutinė temperatūra gruodžio, sausio ir vasario mėnesiais šiame kaime siekia apie -45 laipsnius.

Mokykla šiame kaime užsidaro, tik jei temperatūra krenta žemiau negu -52 laipsniai.

Žemiausia temperatūroje žemyninėje Europoje buvo užfiksuota Švedijoje: 1999 m. termometro stulpelis čia rodė -52,6 laipsnio.

Parengta pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos ir Telegraph.com informaciją. Pirmą kartą publikuota 2018 m. pradžioje, 2024 m. atnaujinta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius