Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 21

Kaimynyste susirūpinę raudondvariškiai turėjo įvertinti, kad šalia – pramoninė teritorija?

Raudondvariškiai nerimauja, kad kaimynystėje kylantis angaras taps triukšmo ir taršos šaltiniu. „Nejaugi tik verslui viskas galima, o aplink gyvenantys žmonės paliekami likimo valiai?“ – svarstė vienas iš jų. UAB „Širmulis“ vadovas ramina – nėra pagrindo baimintis. Kauno rajono savivaldybės atstovas Mindaugas Kruopis pabrėžė, kad naujakuriai turėjo įvertinti, jog šalia – pramonės ir sandėliavimo zona.
Raudondvaryje statomas angaras
Raudondvaryje statomas angaras / 15min skaitytojo nuotr.

Baiminasi nelaimingų atsitikimų

„Kauno rajone, Raudondvaryje, Topolių gatvėje esančioje UAB „Širmulis“ teritorijoje statomas įspūdingo dydžio ir aukščio angaras su grūdų saugykla. Ir visa tai tik per gatvės plotį nuo aplink esančių gyvenamųjų namų ir daugiabučių kvartalo“, – į 15min laišku kreipėsi vardo nenorėjęs atskleisti gyventojas.

Anot jo, įmonės kaimynystėje įsikūrę gyventojai nerimauja, kad naujasis statinys taps ne tik nuolatinio triukšmo, bet ir taršos – dulkių ir nemalonaus kvapo – šaltiniu. O ką jau kalbėti, pašnekovo žodžiais tariant, apie išaugusią nelaimingų atsitikimų, pavyzdžiui, gaisro grėsmę.

„Baisu net pagalvoti kas atsitiktų pasikartojus Alytaus scenarijui“, – svarstė jis.

Nejaugi tik verslui viskas galima, o aplink gyvenantys žmonės paliekami likimo valiai?

„Kiek mums žinoma, – toliau pasakojo jis, – nėra atliktas joks poveikio aplinkai tyrimas. Nejaugi tik verslui viskas galima, o aplink gyvenantys žmonės paliekami likimo valiai?“ – klausė pašnekovas.

Be to, netoliese yra Nevėžio kraštovaizdžio draustinis, todėl ūkinėms veikloms, pasak pašnekovo, turėtų būti keliami aukštesni reikalavimai. Raudondvariškis taip pat nurodė, kad dėl statybų susirūpinę gyventojai jau kreipėsi į Kauno rajono valdžią, tačiau atsakymų nesulaukė.

Nėra pagrindo nerimauti

Žaliavas maisto pramonei tiekiančios įmonės „Širmulis“ vadovas Raimondas Širmulis sutiko pakomentuoti situaciją. 15min paklaustas, ar šalia įsikūrę gyventojai buvo informuoti apie planus statyti grūdų angarą, jis atsakė neigiamai ir paaiškino, kad pagal statinio klasifikaciją bei ūkinės veiklos pobūdį tai, kaip ir poveikio aplinkai analizė, nėra reikalinga. Anot jo, yra paruoštas detalus projekto aplinkos apsaugos aprašas.

„Iš to ką jūs parašėte aš suprantu, kad yra nuomonė („netoliese yra Nevėžio kraštovaizdžio draustinis, todėl ūkinėms veikloms, pasak pašnekovo, turėtų būti keliami aukštesni reikalavimai“) ir daug baimių.

Tikrai nepažeidžiam esamų apribojimų, o kokio „aukščio“ pašnekovo reikalavimai, belieka tik numanyti.

Kiek teko susipažinti su aplinkosauginiais įstatymais, juose gausu apribojimų, nustatančių įvairias apsaugines zonas nuo draustinių, vandens telkinių, įvairiausių objektų ir pan., draudžiančių ar ribojančių įvairiausias veiklas. Tikrai nepažeidžiam esamų apribojimų, o kokio „aukščio“ pašnekovo reikalavimai, belieka tik numanyti“, – pasiteiravus, ar į gyventojų nuomonę turėtų būti atsižvelgta, teigė įmonės vadovas.

R.Širmulio teigimu, gyventojų baimės neturi pagrindo, nes įmonė laikosi priešgaisrinės saugos reikalavimų. Be to, anot jo, veikloje nėra naudojamos nei pavojingos, nei kvapą skleidžiančios medžiagos.

Į 15min kalbinto raudondvariškio išsakytą nuomonę, jog angaras gali tapti triukšmo ir taršos šaltiniu, įmonės vadovas atsakė: „20 metų tą pačią veiklą vykdome analogiškame „angare“ ir niekam netrukdėm ir ši „bendruomenė“ šalia pradėjo kurtis prieš kokį 10 metų.“

„Pajuokaujant, – pridūrė jis, – tai mūsų kaimynai dulkėm atsparūs. Nuo įsikūrimo pradžios darda duobėtu statybininkų keliuku keldami dulkių debesis ir niekaip nesusiorganizuoja gero 100 m susitvarkyti.“

15min paklaustas, kokį galimą situacijos sprendimo būdą mato, R.Širmulis atsakė: „Gyventi draugiškai. Žingeidžiam kaimynui ateiti 100 m ir pasiteirauti, jei jau taip smalsu ar baisu, o ne skambinti žurnalistei už 100 km.“

Naujakuriai turėjo įvertinti, kad šalia – pramonės ir sandėliavimo zona

O kaip šią situaciją vertina Kauno rajono savivaldybė? Urbanistikos skyriaus vedėjas M.Kruopis nurodė, kad remiantis Statybos techninio reglamento reikalavimais, statytojas teikia savivaldybės administracijos direktoriui prašymą informuoti visuomenę apie parengtus statinių projektinius pasiūlymus tik tada, kai numato rengti statinio projektą, kuriam nėra parengtas detalusis planas ir kai planuojamas statinys patenka į visuomenei svarbių statinių sąrašą.

„Kadangi teritorijoje 2010 metais yra parengtas detalusis planas, o planuojami statiniai nepatenka į visuomenei svarbių statinių sąrašą, viešinimo procedūros nebuvo atliktos“, – paaiškino jis.

Anot M.Kruopio, gyventojų nuomonė visada svarbi, tik klausimas, ar ji pagrįsta ir argumentuota: „Beveik 2 ha minėta teritorija yra pramonės ir sandėliavimo paskirties. Sandėliavimo ir gamybos paskirties pastatų statybos Topolių g. užfiksuotos jau nuo 1965 metų. Šiuo metu, remiantis Registro centro duomenimis, sklype užregistruota 12 sandėliavimo ir gamybos paskirties pastatų.

Pirkdamas būstą naujakurys turėjo įvertinti šalia esamą jau užstatytą pramonės ir sandėliavimo paskirties pastatų teritoriją.

Gyvenamųjų namų kvartalas, kuris ribojasi su pramonės ir sandėliavimo sklypu, pradėtas formuoti 2005 metais detaliuoju planu, numatant daugiabučių ir individualių namų statybas. Pirmos gyvenamų namų statybos prasidėjo 2008 metais, o Šiaurinėje gatvėje blokuotų namų statybos prasidėjo 2014 metais. Darytina išvada, kad pirkdamas būstą naujakurys turėjo įvertinti šalia esamą jau užstatytą pramonės ir sandėliavimo paskirties pastatų teritoriją.“

Be to, kaip sakė Urbanistikos skyriaus vedėjas, naujų pastatų statyba atitiks įmonės veiklos principą – maisto produktų gamybos žaliavų sandėliavimą. 15min M.Kruopis taip pat nurodė, kad kilus gyventojų nepasitenkinimui savivaldybė stengsis bendrai su statytoju ir gyventojais kontaktuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius