-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2008 10 24

Kainų augimas pirties aistruolių neišvaikė

Dargana ir žvarbus oras dažną kaunietį vis dažniau gena į pirtį. Ir nors pakilus kainoms pirties gerbėjų gretos kiek praretėjo, tikrieji karšto garo mėgėjai savų ritualų neišsižada. Geriausias to įrodymas – duris atveriančios naujos pirtys.
Naujai atsidariusių pirčių savininkai lankytojus stengiasi nustebinti įspūdinga aplinka, vaizdo ir garso aparatūra.
Naujai atsidariusių pirčių savininkai lankytojus stengiasi nustebinti įspūdinga aplinka, vaizdo ir garso aparatūra. / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.

Jonavos gatvėje įsikūrusi pirtis „Pirties gaiva“, daugelio iki šiol tebevadinama senuoju „Undinės“ vardu, kasdien sulaukia apie 100 lankytojų. Tiesa, keliais litais pakilusi apsilankymo bendrojoje pirtyje kaina kiek praretino lankytojų gretas.

„Per pastaruosius metus mokestį už apsilankymą pirtyje pakėlėme 2 litais. Šiais metais jaučiasi, kad lankytojų kiek sumažėjo, ypač pensininkų, kurie sudarydavo beveik pusę mūsų nuolatinių lankytojų. Antradienis ir ketvirtadienis – moterų diena, o vyrai pirtyje lankosi trečiadieniais, penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais. Žmonės su šeimomis ar mišrios kompanijos traukia į pas mus įrengtą atskirą liukso pirtį“, – pasakojo „Pirties gaivos“ direktorius Mindaugas Matikonis.

Pasak jo, 3 pirtyje praleistos valandos lankytojui kainuoja 22 litus, pensininkai moka pusę kainos. „Bet užsibuvusių ilgiau mes nevarome. Atskiroje, vadinamoje liukso pirtyje, pirma valanda kainuoja 80, o sekančios – po 50 litų“, – aiškino M.Matikonis.

Keliais litais pakilusi apsilankymo bendroje pirtyje kaina kiek praretino lankytojų gretas.

Ketvirtadienį „Pirties gaivoje“ kaip tik šurmuliavo moterys. „Į šią pirtį kiekvieną ketvirtadienį einu jau 30 metų. Tai nuostabi pirtis, puiki kompanija ir darbuotojai. Veikia baras, galima atsigaivinti arbata ar kefyru. Čia renkasi visos užkietėjusios pirtininkės, visą dieną čia praleidžiame. Ateina visų profesijų atstovės: sportininkės, verslininkės, pensininkės, gydytojos“, – pasakojo 51-erių Danutė.

Danutė įsitikinusi, kad dėl to, jog reguliariai lankosi pirtyje, jai tenka naudoti mažiau vaistų. Anot pašnekovės, pirtis stiprina imuninę sistemą, gydo slogą, bronchitą ir kitas kvėpavimo takų ligas. Jai antrino ir šalia besisukinėjusi, linksmąja našle prisistačiusi 60-metė Ingrida. „Pirtis daro stebuklus. Aš nuo vaikystės jose lankausi. Neleidžiame, kad pirtyje kas nors kalbėtų apie blogus dalykus. Pirtis - beveik šventa vieta, kur reikia ilsėtis, valyti protą ir kūną“, - aiškino joga užsiiminėjanti ir energija trykštanti Ingrida.

Vilioja prabanga ir naujovėmis

Kad pirtys Kaune populiarios, įrodo ir šią savaitę po T.Masiulio gatvėje įsikūrusio restorano ir viešbučio „Prie svarstyklių“ stogu duris atvėręs 3 pirčių kompleksas, įrengtas pagal vieno Italijos regiono principus. „Mūsų pristatoma naujovė - biosauna, kuri sukurta iš natūralios medienos, be jokių impregnantų ar pašalinių, kenksmingų medžiagų, kurios galėtų kenktų sveikatai. Tai naujovė Lietuvoje, nes ši sauna turi 2 krosnis, kurios šilumą skleidžia ne tik į viršų, bet ir paskirsto daug efektyviau. Tai drėgna sauna, kurioje nustatėme 45 proc. drėgmės lygį, kad būtų pakankamai daug garų. Automatinis vandens padavimas palengvina pirtininkų poilsį, nereikia jo pilstyti patiems“, - pasakojo „Prie svarstyklių“ direktorė Danguolė Lukoševičienė.

Moteris pridūrė, kad naujoji pirtis iš kitų išsiskirs ir naujomis technologijomis. „Infraraudonųjų spindulių saunoje, kurioje rekomenduojama sėdėti ne mažiau 30 minučių, kad nebūtų nuobodu, yra įrengta visa multimedijos „amunicija“ - kolonėlės, televizorius. Dar yra poilsio salė, trejopi dušai: lietaus dušas, krenta lašeliai tiesiai ant galvos, šaltas kibiras bei ledinis šulinys kojoms, greitinantis kraujotaką“, - vardijo D.Lukoševičienė. Už 2 val. praleistas 3 pirčių komplekse teks pakloti nuo 300 Lt.

Pirtis – ne pramoga

„Sportuoju viename klube, kur yra ir pirtis, ir baseinas, ir masažinė vonia, atskiroje pirtyje nesilankau“, - sakė kaunietė Giedrė. Priklausomai nuo pasirinkto sporto klubo, vienkartinio apsilankymo kaina, į kurią dažnai įeina ne tik pasinaudojimas pirtimi, bet ir apsilankymas baseine bei sporto salėje, svyruoja nuo 25 iki 50 litų. Tiesa, klubų atstovai sakė, kad po Naujųjų metų kainos gali didėti dėl augančių energetinių sąnaudų.

Sveikatingumo centro „Linija“ vadovas Aurimas Mačiukas patvirtino, kad didėjant savikainai neišvengiamai didės ir kainos. „Viskas paaiškės po naujųjų metų. Pasaulyje galioja standartas, kad šalia sporto salių būtų ir pirtis, baseinas. Šiluma ir vanduo žmogų atpalaiduoja, nuima stresą“, - sakė sveikatingumo centro vadovas.

Tačiau A.Mačiukas perspėjo, kad žmonės į pirtį turi žiūrėti ne kaip į pramogą. „Į pirtį negalima eiti persivalgius, po vakarėlio, nes tada tik vienas žingsnis iki bėdos. Pirtimi negalima piktnaudžiauti. Per savaitę rekomenduotina apsilankyti vieną, daugiausiai du kartus. Be to, pirtyje ir po pirties reikia naudoti daug skysčių: tinka žalioji arbata arba žolelių – ramunėlių, melisos, čiobrelių, mineralinis vanduo. Po fizinio krūvio tinka tik garinė pirtis, kurioje šiukštu nereikėtų užtrukti, o pabūti kelias minutes“, - patarė A.Mačiukas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius