Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2012 01 05

Kainų komisijos nuomone, „Vilniaus energija“ klaidina vartotojus

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) išnagrinėjo šilumos energijos vartotojų skundus ir nusprendė, kad bendrovė „Vilniaus energija“ sąskaitoje įrašydama eilutę „Skola už kurą“ suklaidino vartotojus. Esą ta šilumos kainos dalis yra ne skola, o viena iš šilumos tiekėjo būtinųjų sąnaudų rūšių.
Klaipėdiečiai už šildymą ir šiltą vandenį įsiskolinę beveik 13 mln. Lt.
„Vilniaus energijos“ noras detalizuoti sąskaitas sulaukė priekaištų. / „Scanpix“ nuotr.

Sąskaitos už lapkritį vilniečiams tiektą šilumos energiją daugelį nustebino ne tik įspūdingomis sumomis, bet ir išsamumu. „Vilniaus energija“ gyventojams nurodo, kiek ir už ką jie privalo sumokėti. Tokiu būdu sąskaitose suma už šilumos energiją išskirstyta į dvi pagrindines dalis – suma už kurą ir „Vilniaus energijos“ dalis kainoje, į kurią įskaičiuotos nusidėvėjimo, eksploatacijos, remonto, darbo apmokėjimo, elektros ir kitos sąnaudos.

Suma už kurą išskaidyta pagal atskiras kuro rūšis, kurios naudojamos šilumai gaminti. Taip pat nurodyta skola už kurą. Skola „Vilniaus energija“ pavadino sumą, kuri susidarė 2008-2009 metais brangstant kurui neperskaičiavus šilumos kainų. Tą sumą Vilniaus tarybos ir VKEKK sprendimu vilniečiai turi sumokėti nuo 2009 m. spalio 1 d. iki 2013 m. rugsėjo 30 d.

Tačiau VKEKK mano, kad šios išlaidos nėra skola, o viena iš šilumos tiekėjų būtinųjų sąnaudų rūšių. „Tai yra objektyviai susiformavusi šilumos kainos dalis, kuri atsirado visiškai nepriklausomai nuo šilumos energijos vartotojų valios. Todėl, Komisijos nuomone, UAB „Vilniaus energija“ nepadengtų kuro sąnaudų kompensavimo įvardijimas kaip skola už kurą yra netikslus ir potencialiai klaidinantis vartotojus, nes asocijuojasi su tam tikru vartotojo turimų mokėjimo įsipareigojimų nevykdymu“, – rašoma VKEKK pranešime.

VKEKK 2011 m. gruodžio 29 d. svarstė klausimą dėl Šilumos kainų nustatymo metodikos pakeitimo. Remiantis naujomis šios metodikos nuostatomis, šilumos tiekėjai privalės perskaičiuoti šilumos kainas kiekvieną mėnesį pasikeitus kuro ar perkamos šilumos kainoms.

Didelės šilumos sąskaitos už lapkritį „Vilniaus energijai“ užtraukė ne tik vartotojų, bet ir įvairių institucijų nemalonę. Valstybinė energetikos inspekcija paskelbė, kad bendrovė pateikdama itin dideles sąskaitas pažeidė teisės aktus, todėl ketinama kreiptis į prokurorus, kad šie imtųsi tyrimo.

„Vilniaus energija“ bet kokius įtarimus apie nesąžiningą veiklą atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje