Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 05

Kaip buvo apskaičiuota, kad 48 proc. vyrų ir 16 proc. moterų – probleminiai alkoholio vartotojai?

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pažėrė statistinių duomenų, kurie privertė susigūžti. Ministro duomenimis, probleminiais alkoholio vartotojais galima vadinti beveik pusę Lietuvos vyrų. Paaiškėjo, kad A.Veryga rėmėsi 2012 metais atliktu tyrimu, kurio metu 20–64 metų amžiaus žmonės atsakė į keturis iš pažiūros paprastus klausimus.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seime vykusioje konferencijoje sveikatos apsaugos ministras sakė, jog 48 proc. vyrų ir 16 proc. moterų galima vadinti probleminiais alkoholio vartotojais, o 80 proc. iš jų – alkoholikais.

Kaip 15min pasakojo viena tyrimo bendraautorių, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė Jūratė Klumbienė, nuo 1994 iki 2014 metų kas dveji metai buvo atliekamas Suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimas.

2012 metais papildomai prie standartinio klausimyno buvo pateiktas vadinamasis CAGE testas, kuris naudojamas įvertinti probleminį alkoholio vartojimą. Beje, A.Veryga yra nurodomas kaip vienas šio tyrimo bendraautorių.

Tyrimo medžiagoje teigiama, kad respondentai buvo atrinkti atsitiktinai iš gyventojų registro. 4 tūkstančiams 20-64 metų asmenų buvo siunčiamas klausimynas ir prašoma atsiųsti atsakymus per dvi savaites.

Klausimyną užpildė 1801 asmuo.

Teste, kuriame aiškintasi, kiek yra probleminių alkoholio vartotojų, žmonių nebuvo klausiama apie išgeriamus alkoholio kiekius, jie turėjo atsakyti į keturis iš pažiūros paprastus klausimus.

CAGE testą sudarė tokie klausimai: ar kada nors manėte, kad jums reikėtų mažiau vartoti alkoholinių gėrimų, ar jus erzino žmonių kritika dėl jūsų alkoholio vartojimo įpročių, ar jūs kada nors jautėte gėdą ar kaltę dėl alkoholinių gėrimų vartojimo įpročių, ar jūs kada nors gėrėte alkoholinius gėrimus ryte vos tik atsikėlęs, kad nusiramintumėte ir palengvintumėte pagirias.

Skaičius nedaug, bet padidino

Prie jų buvo pateikti du atsakymo variantai: taip arba ne, o du ir daugiau teigiami atsakymai rodė, kad žmogus turi problemų dėl alkoholio vartojimo, keturi teigiami atsakymai iš esmės atitinka priklausomybės nuo alkoholio diagnozę.

Suskaičiavus atsakymus, probleminis alkoholio vartojimas nustatytas ne 48, o šiek tiek mažiau – 46,2 proc. vyrų ir 15,6 proc. moterų.

12,8 proc. vyrų teigiamai atsakė į visus keturis klausimus. Taip atsakiusių moterų buvo 1,9 proc.

15min nuotr. /Tyrimo rezultatai
15min nuotr. /Tyrimo rezultatai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius