Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Kaip gintų šalį mažamečio mama, senjoras ar mokytojas: sužinok, ką galėtum daryti?

Ištarius frazę „šalies gynyba“ dažno vaizduotėje iškyla karys ar savanoris, ginklu pasirengęs stabdyti bet kokį priešą. Piliečiai, kurie dėl fizinių ar daugybės kitų aplinkybių negali prisijungti prie ginkluotos gynybos, dažnai klausia savęs – kokia gi mano tuomet vertė?

Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Linas Idzelis įsitikinęs, kad – didžiulė, jei žmogus suvokia, jog net karo metu valstybė turi maksimaliai funkcionuoti – nuo maisto pramonės iki logistikos. Taigi vaidmuo žmonių, kurie dirba savo darbus arba prisideda prie būtinųjų piliečių poreikių užtikrinimo, milžiniškas, nes jų dėka ginkluotosios pajėgos gali gintis.

Pirmoje linijoje – ne visi

Kalbėdami apie šalies gynybą užklupus dienai „X“, pasak Šiaulių sąjungos vado, neturėtume manyti, kad visi turėtų imti ginklą ir pulti į apkasus. Pirma, jo teigimu, yra net statistiškai paskaičiuota, kad ginklu šalį gina apie 3–5 proc. piliečių – tik labai retos pasaulio šalys gali sau leisti daugiau, dar 20 proc. būna aktyvūs kitais klausimais – įsijungia į būtinųjų poreikių ar tvarkos užtikrinimus, kitaip tariant, „užkuria“ visuomenę reikalingiems darbams, o likusi dalis dirba savo darbus, kuriuos dirbti irgi reikia.

Ginklu šalį gina apie 3–5 proc. piliečių – tik labai retos pasaulio šalys gali sau leisti daugiau.

Aktyvus Ukrainos rėmėjas šefas Vylius Blauzdavičius teigia, kad Ukraina – vienas geriausių to pavyzdžių, iš kurio galėtume mokytis, pamatyti, kaip tai atrodo. Ten kiekvienas žmogus prisideda savaip – vieni gamina maistą, jis reikalingas ir patiems kariams, ir piliečiams, kiti mezga kojines, perduoda šiltus rūbus – kad jie galėtų apsirengti, nesušaltų apkasuose, gydytojai – gydo, kiekvienas atranda savo būdą kaip padėti, svarbiausia turbūt – noras, nebūti abejingu. Tiesa, V. Blauzdavičius atkreipė dėmesį į planą.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Ida Mažutaitienė, Vylius Blauzdavičius, Linas Idzelis
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Ida Mažutaitienė, Vylius Blauzdavičius, Linas Idzelis

Net jei kažkuri plano dalis „X“ dieną neveiks, vis tiek reikės funkcionuoti, priimti vienus ar kitus sprendimus, bet jau kažkada apie tai galvojus – bus lengviau. Anot jo, mažų mažiausiai, ką reikėtų padaryti – pagalvoti, kur bus šeima, kaip ja pasirūpinti, ką veiksi pats, o taikos metu net galima suspėti ir įgyti tam tikrų įgūdžių, kurių reiktų karo metu, bet tikėtina, kad jie tarnautų tiek ekstremaliose, tiek kasdienėse gyvenimo situacijose.

Mažų mažiausiai, ką reikėtų padaryti – pagalvoti, kur bus šeima, kaip ja pasirūpinti, ką veiksi pats.

Vaidmenų, anot abiejų pašnekovų, esant neeiliniai padėčiai – labai daug, vis dėlto, dažnai dėmesys telkiamas į tas veiklas, kurios reikalingos būtiniesiems poreikiams patenkinti.

Naudingą veiklą šalies gynybai rastų kiekvienas asmuo, kokia bebūtų jo profesinė veikla, bet galima išskirti kai kurias kategorijas ir joms priskirti vienas ar kitas veiklas, o vadovaudamasis tuo apie savo galimą naudą kiekvienas jau pasvarstys.

Koks būtų tavo vaidmuo dieną „X“?

Koks būtų tavo vaidmuo dieną „X“? Informaciją apie tai, koks kiekvienos piliečio indėlis į šalies gynybą ir pasipriešinimą parengė bei dalinasi Krašto apsaugos ministerija.

Šią informaciją ir daugiau vertingos informacijos visada rasite Krašto apsaugos ministerijos interneto puslapyje https://pasipriesinimas.kam.lt. Leidiniai pilietinio pasipriešinimo ir kitomis naudingomis temomis talpinami https://kam.lt/leidiniu-sarasas/informaciniai/.

TAVO VAIDMUO VALSTYBĖJE, JEIGU ESI:

Medicinos srities darbuotojas, policininkas, ugniagesys

Dauguma šių sričių darbuotojų yra įtraukti į civilinį mobilizacinio personalo rezervą (CMPR) ir privalo veikti pagal savo darbovietės mobilizacijos planą. Jei nesi įtrauktas į CMPR, pvz., dirbi privačioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, nepaisant kilusio pavojaus, toliau vykdai savo tiesiogines pareigas.

Valstybės tarnautojas ar darbuotojas, dirbantis valstybinėje institucijoje pagal darbo sutartį

ir esi įtrauktas į civilinį mobilizacinio personalo rezervą (CMPR), privalai veikti pagal savo darbovietės mobilizacijos planą, kad būtų užtikrintas gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų vykdymas.

Jei nesi įtrauktas į CMPR, vykdai savo tiesiogines pareigas. Situacijai pasikeitus, vykdai paskirtus būtinuosius darbus arba prisijungi prie nevyriausybinių organizacijų (Raudonasis Kryžius, Maltiečiai, Caritas, Maisto bankas ir t. t.).

Mokytojas, dėstytojas ar kitas švietimo srities darbuotojas

Jei nebuvo kitokių nurodymų, vykdai savo tiesiogines pareigas. Taip pat gali prisidėti prie nevyriausybinių organizacijų veiklos, teikdamas pagalbą kitiems visuomenės nariams, visų pirma, tiems, kuriems sudėtinga pasirūpinti savimi ar savo artimaisiais, gavus nurodymus prisidėti prie būtinųjų darbų (pvz., siuvimas, pakavimas, maisto gamyba, kt.).

Darbuotojas įmonėje, užtikrinančioje valstybei gyvybiškai svarbias funkcijas (maistas, vanduo, ryšiai, t. t.)

Privalai vykdyti savo tiesiogines pareigas, jeigu nebuvo kitokių nurodymų.

Žurnalistas, akademikas, nuomonės formuotojas ar kitas įtakingas informacijos skleidėjas

rūpiniesi ir užtikrini nenutrūkstamą informacijos skleidimą ir dezinformacijos paneigimą, žinios apie padėtį valstybėje transliavimą tarptautinei bendruomenei, paramos telkimą.

Verslo įmonės vadovas, valdantis įmonės resursus

organizuoji įmonės veiklą taip, kad užtikrintum ūkinės veiklos tęstinumą. Taip pat, kiek leidžia galimybės ir sukaupti resursai, teiki paramą bei pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia. Prioritetas – teikti pagalbą gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų užtikrinimą

Lietuvis, gyvenantis užsienio valstybėje

Esi labai svarbus ir galintis daug nuveikti: pranešti bei priminti kitų valstybių visuomenėms apie pavojų Lietuvai, rengti taikius protestus užsienio šalyse, daryti įtaką įvairioms tarptautinėms organizacijoms, skleisti tikrovišką ir dėmesį pritraukiančią informaciją tenykštėje žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose (nepamiršk – vietinės kalbos mokėjimas ir tinkamas panaudojimas yra labai svarbus įnašas bendram reikalui), skleidžiamos dezinformacijos paneigimas bei užkardymas. Taip pat turimų verslo, švietimo, humanitarinių ryšių pasitelkimas yra svarbi parama, kaip ir humanitarinės pagalbos sutelkimas bei pagalbos pabėgėliams organizavimas.

Žmogus, neturintis darbo santykių

Vykdai paskirtus būtinuosius darbus arba prisijungi prie nevyriausybinių organizacijų (Raudonasis Kryžius, Caritas, Maltiečiai, Maisto bankas ir t. t.), nes reikės papildomos pagalbos labiausiai pažeidžiamiems visuomenės nariams.

Nepilnamečio vaiko mama / vienišas tėvas / globėjas

Pirmiausia, pagal iš anksto pasirengtą šeimos planą, rūpiniesi vaikų saugumu. Tai atlikus turi vadovautis kitomis savo pareigomis ar statusu visuomenėje.

Senjoras

Prisijungi prie nevyriausybinių organizacijų (Raudonasis Kryžius, Caritas, Maltiečiai, Maisto bankas ir t. t.), nes reikės papildomos pagalbos labiausiai pažeidžiamiems visuomenės nariams. Taip pat, gavus nurodymus gali tekti prisidėti prie būtinųjų darbų (pvz., siuvimas, pakavimas, maisto gamyba, kt.).

Šaulys

ir esi komendantinio ginkluoto pasipriešinimo vieneto narys, būsi priskirtas Ginkluotosioms pajėgoms, vis dėlto pirmenybę teikiant karo prievolės atlikimui. Šauliai, įtraukti į civilinio mobilizacinio personalo rezervą ir esantys statutinės organizacijos nariai, atlieka valstybės mobilizacines užduotis ar pareigas, vykdytas taikos metu. Šauliai taip pat gali organizuoti ir vykdyti pilietinį pasipriešinimą, remti Ginkluotąsias pajėgas, teikti pagalbą savivaldybės administracijos direktoriui ar karo komendantui.

Karo prievolininkas (18–60 m. amžiaus)

Gavęs šaukimą į karo tarnybą, turėtum prisijungti prie nurodyto karinio dalinio.

  1. Atlikę privalomąją pradinę karo tarnybą ar į atsargą išleisti profesinės karo tarnybos kariai bus kviečiami anksčiausiai – klausyk informacijos per oficialias visuomenės informavimo priemones. Tau bus pranešta, ar ir kur būsi kviečiamas atlikti karo tarnybą.
  2. Karo prievolininkai, įtraukti į civilinį mobilizacinį personalo rezervą (CMPR), privalo veikti pagal savo darbovietės mobilizacijos planą. Tai reiškia, kad, jei priklausai CMPR, tau tarnyba bus atidėta, prioritetas – valstybės mobilizacinių užduočių vykdymas.

Reikia turėti omenyje, kad karo prievolininkai yra visi 18–60 m. vyrai, išskyrus turinčius sveikatos iššūkių, ir moterys, kurios pareikštų norą ir (ar) būtų baigusios medicinos slaugos ar akušerijos studijų programas. Tai reiškia, kad būtų šaukiami ir neparengtojo rezervo karo prievolininkai, ne tik atlikę kurią nors karinės tarnybos formą.

Žmogus, turintis ginklą (savigynai, sportui, medžioklei)mą, įtraukti į parengtąjį rezervą ar pan.

ir nesi nei karo prievolininkas, nei asmuo, įtrauktas į civilinį mobilizacinio personalo rezervą, nei šaulys, tavo paslaugų ir pagalbos prireiks savivaldybės administracijos direktoriui ar karo komendantui.

VIDEO: „Ką darytum tu dieną „X“? Diskusija su Šaulių sąjungos vadu Linu ir aktyviu Ukrainos rėmėju Vyliumi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius