-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 09

Kaip kovoti su pedofilija?

Teisingumo ministerijos paprašyti Teisės instituto mokslininkai atliko tyrimą ir remdamiesi jo rezultatais siūlo su seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus kovoti kompleksinėmis priemonėmis, iš kurių svarbiausia – švietimas, o ne cheminė kastracija ar viešas pedofilų registras.
Protesto akimirkos
Kaune kilęs pedofilijos skandalas įaudrino visuomenę. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvą sukrėtus vadinamajam Kauno pedofilijos skandalui, pasigirdo raginimų griežtinti kovą su seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus. Seime siūloma įteisinti kastraciją vaikus išnaudojusiems asmenims ir sudaryti viešą šios srities nusikaltėlių registrą. 

„Tokie įvykiai sukelia nelabai pagrįstus teisėkūros sprendimus, todėl teisingumo ministras paprašė Teisės instituto patyrinėti situaciją“, – sakė instituto direktorius Petras Ragauskas, aiškindamas, kodėl ministerija kreipėsi į jo vadovaujamą įstaigą su prašymu įvertinti šiuo metu taikomų kovos su minėtais nusikaltimais priemonių efektyvumą bei nustatyti jų tobulinimo kryptis.

Kritikuoja kai kuriuos siūlymus

Viena iš tyrimo autorių Teisės instituto mokslininkė Margarita Dobrynina išskyrė dažniausiai minimas dvi lytinio potraukio į vaikus gydymo priemones: chirurginę ir medikamentinę kastraciją bei psichologinį gydymą. Pastarasis metodas esą daug efektyvesnis.

„Chirurginės kastracijos efektyvumas mažas – įvairūs tyrimai rodo, kad ją patyrę asmenys vėliau daro kitokio pobūdžio sunkius nusikaltimus“,  – tvirtino M.Dobrynina.

Kitas instituto mokslininkas  Mantas Liesis atkreipė dėmesį, kad įteisinti chirurginės kastracijos Lietuvoje neleidžia tarptautiniai valstybės įsipareigojimai. „Tai nelaikoma tinkamu metodu, bet žiauriu, nežmonišku elgesiu“, – sakė vienas tyrimo bendraautorių.

Pats efektyviausias – psichologinis gydymais, kai kuriais atvejais papildytas medikamentiniu.

M.Liesis paaiškino, kad medikamentinė kastracija – tai vaistų, slopinančių lytinį potraukį, skyrimas. Tačiau cheminė kastracija galėtų būti taikoma tik asmeniui sutikus, nes tai yra dvigubos prigimties metodas: iš vienos pusės, tai gydymas, iš kitos – bausmė, suardanti natūralius fiziologinius žmogaus procesus. Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas numato gydymą tik švelnesnius nusikaltimus įvykdžiusiems asmenims, tačiau neleidžia jo taikyti sunkių nusikaltimų vykdytojams. Todėl Teisės institutas siūlo numatyti medikamentinį gydymą ir tokiais atvejais.

Tačiau nei jei asmuo pats norėtų vartoti lytinį potraukį slopinančius vaistus, jis susidurtų su papildomomis problemomis. „Lietuvoje parduodami dviejų pavadinimų tokie vaistai. Tačiau jie dažniau naudojami kitais tikslais – dažniausiai onkologiniams susirgimams gydyti. Be to, šie vaistai nekompensuojami, o bazinė jų kaina – 120 litų, gerti reikia kas dieną“, – sakė M.Liesis.

Lytiškai vaikus išnaudojusių  asmenų registras, anot tyrėjų, taip pat yra neveiksminga priemonė. Policija neturi galimybių sekti kiekvieno sąraše paminėto asmens. Be to, viešais sąrašais siekiama apsaugoti vaikus nuo nepažįstamų žmonių, o dažniausiai nepilnamečius išnaudoja jų pažįstami. Taip pat viešas registras galėtų sukurti iliuziją, jog aplink gyvena daugybė lytinių vaikų išnaudotojų, pastariesiems išaugtų smurto pavojus.

Pasak M.Dobryninos, pats efektyviausias – psichologinis gydymas, kai kuriais atvejais papildytas medikamentiniu gydymu.

„Taip pat dėmesys turėtų būti skiriamas gydymo priemonių individualizacijai, nes taikant tą patį gydymą skirtingais atvejais galima net pakenkti pacientui“,  – sakė mokslininkė ir pabrėžė, kad gydymas turi prasidėti kuo anksčiau, vos įkalinus asmenį. Ji taip pat akcentavo kompleksines priemones: visuomenės švietimą, smurto šeimoje prevenciją, darbą su lytinį smurtą patyrusiais vaikais, mat nustatyta, jog smurto aukos vėliau būna linkusios į smurtinius nusikaltimus.

Ne visi vaikų prievartautojai – pedofilai

Pasak mokslininkų, daugelis lytinius nusikaltimus prieš vaikus padariusių asmenų nėra pedofilai. Paprastai tai vaikų pažįstami: bendraamžiai, draugai, tėvai, patėviai, giminaičiai, kurie pasinaudojo tam tikromis aplinkybėmis, tačiau netrokšta tenkinti savo potraukių būtinai su vaikais. Tuo tarpu pedofilija – gana reta psichinė liga.

Kaip rodo oficiali statistika, lytinių nusikaltimų prieš vaikus Lietuvoje skaičius pastaraisiais metais mažėja. Pasak M.Dobryninos, įvairaus sunkumo tokio pobūdžio nusikaltimų nuo 2004 iki 2008 metų sumažėjusio nuo 213 iki 155 per metus. Išžaginimų atvejų sumažėjo nuo 113 iki 62 atvejų per metus, seksualinių prievartavimų išaugo nuo 47 iki 52. Kalėjimo departamento duomenimis, 2006 metais bausmę už seksualinį vaikų išnaudojimą atliko 170 asmenų. 

Tačiau P.Ragauskas nurodė, kad iš tiesų šių nusikaltimų mastas kur kas didesnis, tiesiog tiek nusikaltėliai, tiek pačios aukos tai slepia. Todėl, anot instituto direktoriaus, vienas svarbiausių kovos su nepilnamečių išnaudojimu ginklų – vaikų švietimas, kad jie suvoktų, kada su jais elgiamasi nederamai, ir žinotų, kur kreiptis dėl patiriamo priekabiavimo. „Jei vaikai pradės kalbėti, mes galime pasibaisėti, kas čia per šalis, bet iš tiesų tik atskleisime tikrąjį nusikaltimų mastą“,  – sakė teisininkas.

Instituto pasiūlymai, kaip tobulinti kovą su seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus, pateikti Teisingumo ministerijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius