Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 18

Kaip saugiai elgtis šildymo sezono metu

Prasidėjus šildymo sezonui Lietuvoje kasmet išauga gaisrų bei juose žūstančių žmonių skaičius. Atvėsus orams gyventojai daugiau laiko praleidžia namuose, naudoja šildymo įrenginius, elektrinius buitinius prietaisus.
Gaisro vietoje
Šildymo įrenginiai gali tapti nelaimės priežastimi. / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba ragina gyventojus tinkamai pasiruošti šildymo sezonui. Primenama, kad šildymo įrenginiai turi būti įrengti ir eksploatuojami pagal gamintojo instrukcijose ir kituose teisės aktuose nustatytus gaisrinės saugos reikalavimus, o prieš šildymo sezono pradžią turi būti patikrinti.

Kad kūrenama krosnis nesukeltų gaisro, pakanka dviejų sąlygų: teisingai ją įrengti ir saugiai eksploatuoti. Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, prieš prasidedant šildymo sezonui būtina jas  sutvarkyti ir ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius iš dūmtraukių ir krosnių išvalyti suodžius. Dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti išbaltintos.

Apleistuose, nenaudojamuose pastatuose gaisrų kasmet padaugėja, kai juose įsikuria benamiai, kurie juose šildydamiesi kūrena laužus, girtauja, mėto neužgesintas nuorūkas.

Draudžiama kūrenti krosnis tam nepritaikytu kuru ar medžiagomis, kadangi dėl netinkamo kuro dūmtraukyje daug greičiau renkasi suodžiai, kurie esant aukštai temperatūrai gali užsidegti. Dažniausiai gaisrai kyla dėl dūmtraukyje susikaupusių suodžių, jame atsiradusių įtrūkimų, krosnies perkaitimo, dėl iš krosnies iškritusių žarijų ar degančių malkų. Taip pat negalima palikti kūrenamų krosnių, židinių be priežiūros ar patikėti jų priežiūrą mažamečiams vaikams.

Aktuali problema – patalpų šildymas elektriniais prietaisais. Pavojinga į elektros tinklą iškart jungti kelis tokius prietaisus, nes perkraunama elektros instaliacija, kaista laidai, gali įvykti trumpas jungimasis, dėl ko dažnai ir kyla gaisrai. Elektrinius šildymo prietaisus reikia statyti ant nedegaus paviršiaus, toliau nuo užuolaidų bei baldų. Nepalikite ant jų padžiautų rūbų, o išeidami iš namų elektrinius šildymo prietaisus būtinai išjunkite.

Statistika rodo, kad vėstant orams, daugėja gaisrų ir apleistuose, nenaudojamuose pastatuose. Pernai apleistuose pastatuose kilo 52 gaisrai, viename jų žuvo žmogus. Šiemet apleisti pastatai Klaipėdos mieste jau liepsnojo 60 kartų, vienas žmogus žuvo.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba prašo gyventojų, pastebėjus apleistuose pastatuose, gyvenamųjų namų sandėliukuose ar liftų techninėse patalpose apsistojusius tokius asmenis, apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Klaipėdos apskrityje šiemet jau kilo 1287 gaisrai, 53 kilo dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų. Šilutės rajone dėl šios priežasties kilus gaisrui žuvo du žmonės Klaipėdos mieste šiemet užgesinti 704 gaisrai, dėl minėtos priežasties kilo 7 gaisrai, laimei, aukų išvengta (2011 m. dėl netvarkingų krosnių Klaipėdoje kilo 10 gaisrų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius