Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 04

Kalėdinė prekyba aplenkė net Vėlines

Kalėdos šiemet nelaukė nė Vėlinių: dalis parduotuvių dar iki lapkričio pirmosios pradėjo prekiauti kalėdiniais papuošimais.
Kai kurios parduotuvės nesulaikė ne lapkričio – kalėdinėmis eglutėmis imta prekiauti dar spalį.
Kai kurios parduotuvės nesulaikė ne lapkričio – kalėdinėmis eglutėmis imta prekiauti dar spalį. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Dar pirmadienį, kai dalis klaipėdiečių nė nespėjo aplankyti artimųjų kapų, viename didžiausių miesto prekybos centrų žvakutes jau keitė kalėdiniai skanėstai: šventiškai supakuoti saldainiai, šokoladiniai Kalėdų seneliai.

Namų apyvokos prekėmis prekiaujantis prekybos tinklas „Jysk“ dar prieš Vėlines ėmė prekiauti kalėdiniais atributais: girliandomis, dirbtinėmis eglutėmis, papuošimais.

Miestas  nuo šios savaitės irgi ėmė puoštis Kalėdoms – ant pagrindinių gatvių šviestuvų stulpų jau kabinamos girliandos. Tiesa, šviesų žybsėjimo dar reikės palaukti: gatvės nušvis tik gruodžio 3-iąją, kai bus įžiebta centrinė miesto eglė.

Nors kalėdinė prekyba kasmet pradedama vis anksčiau, prekybininkai pastebi, kad dauguma lietuvių nekeičia įpročių ir pirkiniais rūpinasi tik likus porai savaičių iki švenčių.

Kokia šiemet Klaipėdoje bus didžiausia metų šventė, beje, pastaraisiais metais sulaukianti nemažai kritikos, vis dar neaišku, mat dar neseniai paskelbtas tik renginių organizatorių konkursas.

Maloni paslaptis

Klaipėdos savivaldybė jau įpareigojo bendrovę „Gatvių apšvietimas“ papuošti centrines gatves girliandomis. Girliandos ir vėl išdėstytos cilindro formos tūryje – taip gatvės puošiamos pastaruosius kelerius metus. Anot Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, šiemet į naujas gatves nebus plečiamasi ir papuošimai liks tose pačiose vietose kaip ir anksčiau.

Pernai klaipėdiečių pagyrų sulaukė didžiuliai šviečiantys burbulai, stovėję Atgimimo aikštėje. Didžiulės kompozicijos pagyvino niūrią miesto dalį. I.Šakalienė intrigavo, jog ir šiemet gali atsirasti naujų puošybos elementų.

„Žinome, ko norime, tik dar reikės apsispręsti. Kol kas tebūnie tai paslaptis. Manau, kad jis bus daugeliui maloni“, – teigė valdininkė, apgailestaujanti, jog pastaraisiais metais dėl sunkmečio nepavykdavo įsigyti naujų puošmenų.

Pernykštė kalėdinė eglė sulaukė senamiesčio verslininkų bei dalies klaipėdiečių kritikos, ji buvo gražiausių miestų eglių rinkimų „uodegoje“. Kaunas jau prieš kelias savaites pranešė, kokia bus jų šiųmetė eglė, Klaipėda kol kas tyli.

Konkurse – nė vieno dalyvio

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyrius yra paskelbęs konkursą Eglutės įžiebimo šventei organizuoti. Deja, kol kas nė vienas dalyvis neįteikė paraiškos. Tai bus galima padaryti iki lapkričio 14-osios, kai bus plėšiami vokai. Neabejojama, kad pasikartos praėjusių metų scenarijus, kai paraiškos su šventės scenarijais buvo įteiktos paskutinėmis dienomis.

Kultūros skyriaus vedėja Jolanta Braukylienė sulaukė tik verslininkų klausimų, ar šiemet Teatro aikštėje bus kalėdinė mugė. „Ankstesniais metais rengtos mugės nepasiteisino. Kalėdiniu laikotarpiu lauke jau šalta, ilgai nepavaikščiosi, reikia uždarų patalpų“, – teigė valdininkė.

Klaipėda nori išlaikyti tradiciją ir Teatro aikštėje ir toliau turėti medinius namelius, kur būtų galima paskanauti kalėdinių skanėstų, išgerti karšto vyno, arbatos.

Anot J.Braukylienės, ilgametė praktika parodė, jog mėnuo – pakankamas laikas pasidžiaugti artėjančiomis Kalėdomis. Todėl ir eglės ir gatvių įžiebimo šventė pastaraisiais metais rengiama pirmąjį gruodžio savaitgalį.

„Kalėdinė nuotaika turi ateiti su viena banga, o ne po truputį. Todėl įžiebus eglę, sužibės ir gatvės“, – teigė J.Braukylienė.

Žvakutes keičia blizgučiai

Prekybininkai mano kitaip ir stengiasi paskubinti kalėdinę karštinę. Kai kuriuose didžiųjų tinklų parduotuvėse dar nesulaukus Vėlinių žvakutes jau  pakeitė šokoladiniai Kalėdų seneliai.

„IKI“ tinklo atstovas Valdas Lopeta teigė, jog kai kuriose parduotuvėse jau prasidėjo kalėdinė prekyba, tačiau didžiausias sujudimas bus nuo lapkričio vidurio. „Pirmiausia perkamos puošmenos namams, eglutei, vėliau jau imama dairytis dovanų, galiausiai ir skanėstų. Iš praktikos matome, kad lapkričio vidurys – tas metas, kai jau imama galvoti apie šventinius pirkinius“, – kalbėjo V.Lopeta. Panašius pirkimo etapus vardijo ir „Rimi“ atstovė. „Vis pastebima, kad anksčiau ir anksčiau imame laukti Kalėdų. Jei tamsiems vakarams galime suteikti spalvų, tai kodėl ne?“– šypsojosi Raminta Česnulienė. 

„Maxima“ Kalėdų ritmu taip pat pradės gyventi nuo lapkričio vidurio. Anot tinklo atstovės Olgos Malaškevičienės, pastaraisiais metais pirkėjai tampa racionalūs: iš pradžių apsižiūri, išsirenka ir suplanuoja pirkinius, mielai pasinaudoja ir akcijomis.

„Visgi mūsų patirtis rodo, kad lietuviai Kalėdoms pradeda apsipirkinėti nuo antrosios gruodžio savaitės, daugiausiai perka likus savaitei iki Kalėdų“, – teigė ji. 

Kalėdoms jau ruošiasi ir „Frydricho pasažas“ Klaipėdos senamiestyje. Po kelių savaičių čia atsiras prakartėlė, mediniai nameliai, kuriuose bus prekiaujama karštais gėrimais, spurgomis ir dešrelėmis.

Dovanoms skolintis neverta

SEB Šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė jau kelerius metus analizuoja, kiek lietuvių šeimos skiria finansų Kalėdoms.

„Rėžis pakankamai platus: 200–500 Lt. Gal todėl, kad žmonės skirtingai traktuoja, kas yra kalėdinės išlaidos. Juk tai ir dovanos, šventinis stalas, papuošimai, karnavaliniai rūbai. Šiemet šventinės išlaidos bus ne mažesnės, o gal net ir didesnės nei praėjusiais metais. Matome, kad lietuvių lūkesčiai dėl ateities optimistiškesni“, – pažymėjo J.Varanauskienė. 

Ji pažymėjo pagrindinę taisyklę: dovanos ir vaišės turi būti tokios, kiek tuo metu yra pinigų. „Dovanoms skolintis tai jau tikrai nereikėtų. Prognozuojame, kad šiais metais bus daugiau nuperkama paštu ir internetu. Nepaisant krizės, šios rūšies prekybos mastai auga“, – pažymėjo ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius