Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 02

Kalėdinius siuntinius spaudžia mokesčiai

Iki didžiųjų metų švenčių likus mažiau nei mėnesiui, Lietuvos pašte jau kaista darbinė atmosfera – siuntinių ir sveikinimų skaičius nuolat auga. Tačiau iš užsienio pirmųjų siuntinių su dovanomis sulaukę piliečiai stebisi, kad už jas reikia susimokėti.
Už dovanų gautą paprastą žaidimą ir nuotraukų albumą pašte vilnietei Irenai teko susimokėti.
Už dovanų gautą paprastą žaidimą ir nuotraukų albumą pašte vilnietei Irenai teko susimokėti. / Gedimino Gasiulio/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Iš JAV siuntinį su dovanomis gavusi vilnietė Irena nustėro – už atsiųstą žaidimą ir nuotraukų albumą jai teko susimokėti beveik pusšimtį litų. „Tą siuntinį vaikams atsiuntė. Jo vertė tikrai nesiekia 100 litų, tik siuntėja įvertino jį 70 dolerių (190 litų), gal bijojo, kad nuotraukos nenusimėtytų pašte. Už siuntimą ji sumokėjo, bet man papildomai reikėjo sumokėti 43 litus mokesčių. Už dovaną susimokėti – argi ne absurdas?“, – stebėjosi moteris.

Siuntinys buvo apmokestintas 18 proc. importo pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) ir 3,5 proc. muito mokesčiu.

Lietuvos muitinės atstovai „15min“ užtikrino, kad klaidos šioje situacijoje nėra – kadangi siuntinio vertė viršija 160 litų, jam taikomas importo PVM, o muito mokestis iki gruodžio 1 dienos buvo taikomas siuntiniams, kurių vertė viršija 75 litus.

Nuo gruodžio 1-osios muitais apmokestinami siuntiniai, kurių vertė viršija 150 eurų (515 litų). Muito norma nuo 3,5 proc. sumažinta iki 2,5 proc.

Dovaną iš JAV gavusi vilnietė Irena teigė pašte bandžiusi parodyti, kad siuntinio vertė yra gerokai mažesnė, nei 190 litų. Be to, ant siuntinio pažymėta, kad tai yra dovana. „Bet manęs niekas neklausė. Sakė, taip įvertino – vadinasi reikia mokėti. Kasmet gauname siuntinius iš JAV, bet susimokėti teko pirmą kartą. Matyt, anksčiau vertė buvo mažesnė... Na, siuntėja nežinojo tvarkos, galėjo mažiau įvertinti“, – apgailestavo Irena. Moteris pridūrė, kad mokesčių netgi buvo nuskaičiuota per mažai, mat į siuntinio vertę nebuvo įskaičiuotos siuntimo išlaidos.

Nuo gruodžio 1-osios muitais apmokestinami siuntiniai, kurių vertė viršija 150 eurų (515 litų). Muito norma nuo 3,5 proc. sumažinta iki 2,5 proc.

Lietuvos muitinės atstovai paaiškino, kad mokesčius vilnietei tikrai reikėjo susimokėti. „Muitinei nelabai įdomu, dovana tai, ar pirkinys. Tokie įstatymai, mes juos turime vykdyti. Jei siuntinyje būtų akcizais apmokestinamų prekių, tada mokesčiai būtų dar didesni. Tiesa, šie įstatymai galioja visoje Europos Sąjungoje (ES), o už siuntinius tarp Bendrijos šalių jokių mokesčių mokėti nereikia“, – sakė Lietuvos muitinės departamento Ryšių su visuomene skyriaus atstovė Gintarė Vitkauskaitė.

Prieš Kalėdas siuntinių gerokai padaugėja, bet ne visi susipažįsta su siuntimo taisyklėmis. Tačiau muitinės atstovė nebuvo linkusi dalyti patarimų. „Žmonės mato nuostatas, gali patys spręsti, kaip elgtis. Tokia tvarka, nepatarsiu, kaip ją pažeidinėti“, – šyptelėjo G.Vitkauskaitė.

Žinoma, siuntinį galima įvertinti mažesne suma, tačiau jam pasimetus ar sugedus (sudužus ir pan.), išmoka bus mažesnė. Be to, kilus įtarimui dėl siuntinio vertės, muitinės darbuotojai kartu su pašto atstovais turi teisę jį atidaryti, patikrinti ir, jei vertės skirtumas akivaizdus, įvertinti savo nuožiūra.

Lietuvos pašto atstovai teigia, kad kol kas tokie nesusipratimai – pavieniai. „Jau jaučiame, kad šventės artėja. Siuntinių ir sveikinimų skaičius nuolat auga“, – sakė Lietuvos pašto Komunikacijos skyriaus viršininkė Jurgita Čepulytė.

Paštas laukia piko

Artėjant didžiosioms metų šventėms Lietuvos paštu siunčiama ir gaunama vidutiniškai 5-6 kartus daugiau pašto siuntų, nei nešventiniu periodu. „Norėtume priminti, kad kalėdinius sveikinimus reikėtų išsiųsti žymai anksčiau, nei likus kelioms dienoms iki didžiųjų metų švenčių“, – sakė Lietuvos pašto generalinis direktorius Ernestas Vaidelys.

Pašto duomenimis, 2006-ųjų gruodį – 2007-ųjų sausį buvo siunčiama virš 10 mln. pašto siuntų. Per paštininkų rankas perkeliavo maždaug 137 tonos siuntinių ir laiškų. Prieš metus šis skaičius šiek tiek padidėjo – iki 152 tonų.

„Šiam įtemptam laikotarpiui Lietuvos paštas pradėjo ruoštis dar rudenį. Daugiausia dėmesio skyrėme žmogiškiesiems ištekliams“, – teigė E.Vaidelys.

Kadangi didžiausi pašto siuntų srautai yra Vilniuje, daugelyje sostinės paštų buvo įsteigti papildomi laikini etatai, įrengtos papildomos darbo vietos, skirtos laiškų siuntimui ir priėmimui. Taip pat priimta daugiau pašto korespondencijos skirstytojų bei pervežėjų.

Lietuvos pašto atstovai pripažįsta nenutuokiantys, kaip ekonomikos nuosmukis paveiks darbą. „Sunku pasakyti, kaip bus šįmet, ar turės įtakos ekonominė situacija. Bet kokiu atveju, Kalėdoms esame pasiruošę“, – užtikrino Lietuvos pašto atstovė J.Čepulytė. Ji pridūrė, kad paslaugų įkainiai liko nepakitę.

Paklausta, per kiek dienų korespondencija pasieks užsienyje gyvenančių lietuvių artimuosius ar draugus, J.Čepulytė sudvejojo. „Na, dienomis nepasakysiu, priklauso nuo to, kada išsiųsta. Jei išsiųs šiomis dienomis, iki švenčių laiškas turėtų pasiekti bet kurį pasaulio kampelį. ES šalis, žinoma, pasieks greičiau, nei JAV. Visgi siūlyčiau apsidrausti ir sveikinti jau dabar“, – paragino Lietuvos pašto atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius