Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 09

Kalėdų link – su gerų darbų kraičiu

Likus mažiau negu porai mėnesių iki didžiųjų žiemos švenčių, pradeda įsisukti įvairios labdaros akcijos. Maisto produktai, mezginiai ar rankų darbo dovanėlės – tokios gėrybės švenčių metu pasieks vaikų ir senelių globos namus, taip pat socialiai pažeidžiamas šeimas.
Kelių organizacijų pastangomis rengiama akcija, kurios tikslas – apdovanoti mezginiais vaikų globos namų auklėtinius. Iki švenčių likus kelioms savaitėms pats laikas griebtis virbalų.
Kelių organizacijų pastangomis rengiama akcija, kurios tikslas – apdovanoti mezginiais vaikų globos namų auklėtinius. Iki švenčių likus kelioms savaitėms pats laikas griebtis virbalų. / G.Kubiliūtės

Šiemet žmonės visoje Lietuvoje skatinami atsigęžti į vaikų globos namų auklėtinius ir numegzti jiems šalikų, kojinių ar pagaminti jiems ką nors kita savo rankomis. Tai dviejų labdaros ir paramos fondų – Almos Adamkienės fondo ir „Maisto banko“ – bei visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ bendra akcija, pavadinta „Apgaubkime vaikus savo delnų šiluma“.

„Skatiname savo rankomis gaminti smulkias dovanėles, o ne nupirkti ką nors iš parduotuvės. Norime, kad megzdami kojines ar šalikus žmonės pagalvotų ir apie tai, kokio amžiaus vaikui tai bus skirta“, – teigė Almos Adamkienės fondo projektų vadovas Tadas Bojarskas.

Numezgus ar pagaminus dovaną, prašoma užrašyti atviruką su linkėjimais, viską supakuoti į gražų popierių, o ant viršaus priklijuoti lapelį su užrašu, kokio amžiaus berniukui ar mergaitei ji skirta.

Iki gruodžio 15 dienos dovanos bus renkamos visuose didžiuosiuose miestuose. Klaipėdoje dovanėles galima nešti į Informacijos ir paramos gausiai šeimai centrą (Debreceno g. 3) darbo dienomis nuo 10 iki 11.30 val. ir nuo 13 iki 16 val.

O labdaros organizacija „Maisto bankas“ ragins žmones aukoti maisto, kurį prieš šventes išdalins skurdžiai gyvenančioms šeimoms. Akcija vyks  lapkričio 27–28 dienomis. Anot organizacijos atstovės Deimantės Žebrauskaitės, Klaipėdoje aukos bus priimamos maždaug 30-yje parduotuvių.

„Nebūtina maistą pirkti iš parduotuvių, žmonės gali atnešti ir savo išvirtos uogienės, užkonservuotų daržovių ar kitų produktų. Prieš Kalėdas per ne pelno organizacijas mes atiduosime maistą skurdžiai gyvenantiems žmonėms“, – sakė „Maisto banko“ atstovė.

Akcijas rengs ir meras, ir studentai

Prie kalėdinių akcijų ketina prisijungti ir uostamiesčio studentija. Anot Klaipėdos universiteto studentų sąjungos prezidentės Eglės Stankevičiūtės, kiekvienas fakultetas atskirai nusprendžia, ką darys. „Tiksliai dar nežinome, ką šiemet organizuosime. Paprastai aplankome vaikų bei senelių globos namus. Ne visada norisi mažiesiems dovanoti žaislus ar ką nors panašaus, šiemet greičiausiai organizuosime kokius renginius“, – svarstė E.Stankevičiūtė.

Nepamiršti tradicinės mero kalėdinės akcijos žada ir uostamiesčio vadovas Rimantas Taraškevičius.

„Šiemet nesu gavęs kažkokių prašymų paramai. Tačiau kaip ir kasmet, bus organizuojama mero kalėdinė akciją“, – teigė R.Taraškevičius.

Meras kasmet Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnyboje paprašo vienos šeimos, kuriai reikėtų pagalbos, adreso ir susisiekęs su ją nusprendžia, kuo šeimą pradžiuginti. Dovanas R.Taraškevičius perka savo lėšomis. Ankstesniais metais šeimos būdavo pradžiuginamos tokiomis dovanomis kaip šaldytuvas, mokykliniai baldais ar kitokie reikmenys.

Nėra tikri dėl paramos

Vaikų, senelių globos namai, skurdžiai besiverčiantys žmonės kasmet per Kalėdas sulaukia paramos. Tačiau šiemet globos įstaigų atstovai netrykšta optimizmu – akivaizdu, kad dėl sunkmečio rėmėjų gretos praretėjo.

Klaipėdos vaikų globos namų „Rytas“ vadovė Regina Milašienė pripažino, kad sunkus metas padarė savo. „Šiandien dar nieko nežinome, niekas neatsiliepė ir nepažadėjo, kad švenčių proga parems vaikus. O patiems kreiptis į rėmėjus, esant dabartinei ekonominei situacijai, taip pat nedrąsu. Tiesiog gyvename laukimu ir viltimi“, – atvirai apnikusias nuotaikas nusakė R.Milašienė.

Kitų vaikų globos namų „Smiltelė“ direktorės pavaduotoja ugdymui Vilma Bakševičienė teigė, kad kol kas žino tik vieną organizaciją, kuri tikrai prisimins šiuose namuose gyvenančius vaikus per šventes. Vieno automobilių klubo nariai mažuosius aplanko beveik per visas šventes ir atveža ne tik dovanų, bet ir kartu pramogauja.

Anot Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos „Carito“ vedėjos Rasos Senkienės, per didžiąsias šventes dažnai pamirštami senelių globos namai. „Daugiausia dovanojama vaikų globos namams, tačiau mums irgi reikėtų, kad kas paaukotų sauskelnių, muilo ar tualetinio popieriaus“, – teigė R.Senkienė. Tiesa, senolius dažnai aplanko moksleiviai, kurie su jais pabendrauja ir atneša jiems dovanėlių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius