Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 21

Kalėdų stebuklai kuriami bet kaip

Didžiosios metų šventės miestą gali užklupti nepasiruošusį. Nors Kalėdos ateina kasmet tuo pačiu metu, Klaipėdoje šventiniais renginiais imta rūpintis paskutinėmis dienomis.
Eglės įžiebimo šventės rengėjai ir šiemet priversti karštligiškai ieškoti dar laisvų atlikėjų.
Eglės įžiebimo šventės rengėjai ir šiemet priversti karštligiškai ieškoti dar laisvų atlikėjų. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kitą šeštadienį įžiebta Kalėdų eglė mieste paskelbs šventinių renginių pradžią. Šiemet valdininkai žada miestelėnus stebinti ir džiuginti, bet likus vos kiek daugiau nei savaitei iki linksmybių dar net nepasidalijo darbais.

Dirba rizikuodami

Šventėms ruoštis paknopstomis mieste jau tapo tradicija. Ją padiktavo Klaipėdos miesto savivaldybė, konkursą kalėdinių renginių organizatoriui parinkti skelbianti paskutinėmis dienomis. Taip nutiko ir šiemet. Per dvi savaites parengti rimtą programą su populiariais atlikėjais vargiai įmanoma, tad konkurse ryžtasi dalyvauti vos viena kita įmonė. Šįkart pasiūlymus konkursui pateikė trys, tačiau vienai dalyvauti neleista, nes paraiška pateikta pavėluotai. Ketvirtadienį paaiškėjo, kad geriausiu, kaip ir pernai, pripažintas įmonės „Klaipėdos publika“ pasiūlymas. Tačiau sutarties su savivaldybe ji sudaryti negali, nes per 15 dienų konkurso rezultatai dar gali būti apskųsti. Bet laukti nebėra kada.

„Pradėjome dirbti, nors ir neturėdami garantijų, kad už darbus bus apmokėta. Dirbu rizikuodamas savo pinigais“, – neslėpė įmonės vadovas Romandas Žiubrys. Darbuotis paskubomis jo komandai teko ir pernai. „Likus kelioms savaitėms rasti rimtų atlikėjų, kurie neužimti, beveik neįmanoma. Pernai eglės įžiebimo šventei buvome sumanę pasikviesti fakyrus, tačiau paaiškėjo, kad juos tai pačiai dienai pasikvietė Palanga. Vos pavyko priprašyti, kad pas mus atvyktų bent dalis jų“, – prisiminė jis.

Griežtins tvarką

„Tikimės, kad kalėdiniai renginiai prasidės laiku“, – vylėsi Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis. Jis teigė, kad konkurso sąlygos buvo parengtos rugsėjį, tačiau esą užtruko derinimo procedūros. „Labai norėjau šiemet anksčiau padaryti, bet rezultatas yra toks – man nepavyko“, – prisipažino valdininkas. Nors konkurso sąlygos kasmet tos pačios, o Kalėdų laikas nesikeičia, šventėms vėl rengiamasi karštligiškai.

Dėl to jau pyksta ir policija, nespėjanti su renginių organizatoriais suderinti eismo schemų. Dėl  leidimo organizuoti renginį savivaldybei prašymą pateikti būtina prieš 20 darbo dienų. Atskirais atvejais leidimas suteikiamas ir likus mažiau nei savaitei, tačiau tokios galimybės jau norima atsisakyti. Viešosios tvarkos skyrius gruodį tarybai teiks sprendimo projektą, kuriuo būtų sugriežtintos leidimų išdavimo sąlygos. Likus mažiau nei šešioms dienoms prašymą pateikę rengėjai leidimo nebegautų.

Pasigyrė per anksti?

Miesto valdžia neseniai pasigyrė nustebinsianti klaipėdiečius Kalėdų muge, kurioje pakviesti dalyvauti ir vokiečių verslininkai. Tačiau iki šiol neaišku, ar jie atvyks. „Kol nežinojome, kas taps šventės organizatoriumi ir koks bus scenarijus, negalėjome imtis darbų“, – paaiškino savivaldybės
Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėja Dalia Pleskovienė.

Aišku tik tai, kad visą mėnesį iki Kalėdų, kol tęsis mugė, vokiečiai prekiauti ir palaikyti šventinį šurmulį nesutiko.

Dar nenupirkti ir specialūs mugei skirti nameliai, kuriuose vokiškais suvenyrais ir skanėstais turėtų prekiauti atvykę svečiai. Planuojama įsigyti 6–8 namelius, kurių vienas kainuoja 3–4 tūkst. Lt. Vėliau juos žadama panaudoti suvenyrų prekybai kitų miesto renginių metu.

Tačiau paaiškėjo, kad prireiks papildomų lėšų nameliams tinkamai įrengti, o jų nėra numatyta. Į visus klausimus tikimasi atsakyti šiandien rengiamame pasitarime savivaldybėje.

Palanga vėl stebins

Eglės įžiebimo šventė, pavadinta „Laiko ratu“, Palangoje vyks tą pačią dieną, kaip ir Klaipėdoje – gruodžio 3-iąją. Po kelerių metų pertraukos nuspręsta vietoj gyvo medžio puošti dirbtinį – sudedamą iš metalo konstrukcijų. Vietoj pernai ir užpernai buvusios Kalėdų eglių alėjos bus atidaryta Šviesos origamių skulptūrų alėja. Septynias popieriaus lankstinius primenančias metalo skulptūras kuria menininkas Andrius Petkus. „Nusprendėme, kad šiemet reikia naujovės. Jeigu žmonėms ji patiks, kitąmet bandysime pakviesti skulptūras kurti ir daugiau autorių, galbūt surengsime plenerą“, – sakė Palangos kultūros centro direktorius Žilvinas Kažys.

Tą pačią dieną Maltos ordinas rengia labdaros akciją, kurios metu nepasiturinčius žmones vaišins sriuba. Akcijos metu bus galima paaukoti vargingai gyvenantiems žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius