Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 13

Kalendorių karalius (nuotraukos)

Viena iš P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos muziejaus salių šiuo metu yra tiesiog „ištapetuota“ daugiau kaip prieš 10 metų kalendorių kolekcionavimu susirgusio Pijaus Brazausko atrinktais eksponatais.
 Iš muziejuje eksponuojamų kalendorių į lankytojus žvelgia ir legendinio Arvydo Sabonio veidas.
Iš muziejuje eksponuojamų kalendorių į lankytojus žvelgia ir legendinio Arvydo Sabonio veidas. / Eriko Ovčarenko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Pagaminti iš audinių, popieriniai, plastikiniai ar net metaliniai kalendoriai dengia salės sienas, kruopščiai išdėlioti stenduose ar tiesiog pastatyti ant stalo. Prieš metus į Kauną iš Skriaudžių miestelio Prienų rajone persikėlęs muziejininkas P.Brazauskas per tą laiką jau spėjo surinkti naują kalendorių kolekciją, o senąją paliko Skriaudžių buities muziejui.

„Pirmąjį kolekcijos pristatymą surengiau Skriaudžių buities muziejaus 30-mečio proga. Tąsyk su žmona nutarėme padaryti kažką ypatingo ir surengėme namuose turėtų kalendorių parodą. Tuo metu turėjome 70-80 kalendorių, o juose netrūko įdomybių. Mano žmonos tėvas buvo eigulys ir turėjo 1940 metų Šv.Antano kalendorių, kuriame radome įdomių užrašų, pavyzdžiui, apie kiaulės skerstuves ar apie orą – tai buvo savotiškas dienoraštis“, – kolekcionavimo pradžią prisiminė P.Brazauskas.

Vyras Skriaudžių muziejuje buvo įvedęs originalų mokestį – atvažiuoji į muziejų, atvežk kalendorių. Todėl jų labai daug susikaupė. Tačiau ten sukaupta kolekcija į laikinąją sostinę neatkeliavo. Prieš metus iš naujo pradėjęs kaupti kalendorius, šiuo metu P.Brazauskas savo kolekcijoje jų turi netoli 3000.

„Kalendorius renku todėl, kad man įdomu. Juos reikia sudėti, susiūti, surūšiuoti – man tai labai patinka“, – pasakojo ir Kaune jau spėjęs pagarsėti kolekcionierius. Vyras prasitarė, kad nė vieno kalendoriaus jis nėra pirkęs. Visa kolekcija dovanota – žmonės kartais dovanoja net ne po vieną kalendorių, o dėžėmis. Vien šiųmečių kalendorių kolekcionierius turi jau 50. Dovanos atkeliauja ir iš paprastų žmonių, ir iš spaustuvių, leidyklų, laikraščių redakcijų.

„Kur nueičiau visur mano akys krypsta į sienas – dairausi kalendorių. Buvau nuėjęs pas gydytoją, ten pamačiau įdomų kalendorių, pasakiau, kad renku, tad jį man ir padovanojo. Kolekcijos pristatymo Kaune proga nunešiau pakvietimą vicemerui Stanislovui Buškevičiui. Pakalbėjome, pamačiau pas jį kalendorių ir pasakiau, kad tokio dar neturiu. Tada jis pasistatė kėdę, pasilypėjo, nukabino kalendorių ir man atidavė“, – šypsodamasis prisiminė P.Brazauskas.

Kolekcionieriaus kolekcijoje netrūksta kalendorių iš įvairiausių pasaulio kampelių: Kambodžos, Kinijos, JAV, Islandijos ir daugybės kitų šalių. Jei į jo rankas pakliūva nežinoma kalba parašytas egzotiškas kalendorius, vyras nesibodi pagalbos kreiptis į užsienio reikalų ministeriją. Parašo elektroninį laišką, o netrukus sulaukia atsakymo su tiksliu kalendoriaus kilmės šalies pavadinimu.

P.Brazauskas negalėjo išskirti, kuris kalendorius jam brangiausias: „Visi įdomus, visi gražūs, kiekvienas savitas.“ Kolekcionierius prasitarė, kad senojoje kolekcijoje buvo surinkęs ir beveik 100 erotinių kalendorių. „Ekskursijų metu mokytojus visada perspėdavau, kad yra toks kampelis ir atsiklausdavau, ar galima jį rodyti vaikams. Būdavo visokių: vieni sakydavo „rodome“, o kiti kategoriškai sakydavo „ne“, – šypsojosi P.Brazauskas.

„15min“ kolekcionierius atskleidė ir vieną gudrybę. „Nepirkite kalendorių kiekvienais metais – juk savaitės dienos kartojasi. 2008-ieji buvo keliamieji metai, tad prieš 28 metus jau buvo, o po 28 metų bus tos pačios savaitės dienos. Taigi, 2009 metais galima pasinaudoti 1998 m kalendoriumi. O 2011 metais tiks 2005 m. kalendorius“, – savo teoriją dėstė P.Brazauskas.

Norite padovanoti kalendorių P.Brazauskui? Susisiekite su kolekcionieriumi tel. 8 682 39334, elektroniniu paštu pijusmyra@takas.lt arba užsukite tiesiai į muziejų adresu L. Zamenhofo g. 12, Kaunas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius