-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 15 /11:04

Kalnų parką žada prikelti naujam gyvenimui

Ketvirtadienį Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcija paskelbė, kad iki 2019 metų pabaigos vilniečiai nebeatpažins Kalnų parko. Jį ketinama gerokai sutvarkyti ir jau dabar skaičiuojama, jog po to traukos centru tapęs parkas per metus sulauks 300 tūkst. lankytojų. Ar tai išsipildys, bus galima pasakyti tiksliai, nes po sutvarkymo teritorijoje ketinama įrengti lankytojų skaičiuotuvus.
Kalnų parkas
Kalnų parkas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie planus ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje papasakojo Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos laikinoji direktorė Antanina Jarukaitienė.

Anot jos, per dvejus su puse metų planuojama kompleksiškai sutvarkyti Kalnų parko rytinę ir pietinę dalį – Dainų slėnį, Trijų kryžių bei Altanos ir Gedimino kapo kalną.

Dabar, anot direkcijos, Kalnų parke labai prasta susisiekimo pėsčiomis infrastruktūra, 31 ha teritorijoje nėra nei vieno tualeto, šlaitai neapsaugoti nuo erozijos, Dainų slėnio tribūnos atnaujinimo nematė nuo 1976 metų, be to, teritorija apskritai nepritaikyta priimti didesnį lankytojų srautą.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Antanina Jarukaitienė, Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direktorė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Antanina Jarukaitienė, Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direktorė

Pasak A.Jarukaitienės, dabar infrastruktūra nėra patraukli lankytojams, o po tvarkymo viskas bus kitaip: žadamos apžvalgos aikštelės, nauji pasivaikščiojimo takai, automobilių stovėjimo aikštelė, teritorija bus apšviesta bei stebima vaizdo kameromis, teritorija bus pritaikyta lankytis neįgaliesiems.

Po sutvarkymo Kalnų parke esą bus galima rengti renginius.

Įdomu tai, kad teritorijoje ketinama įrengti lankytojų skaičiuotuvus, kurie padės išsiaiškinti, kiek patraukli teritorija tapo vilniečiams ir miesto svečiams.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotojos Rūtos Baškytės, tai yra labai paprasti prietaisai, kurie suskaičiuoja visus pro juos praeinančius žmones.

„Tose teritorijose, į kurias investuojamos ES lėšos, vienas iš rodiklių yra, ar tikrai pasiteisino investicija, ar tikrai ji yra reikalinga. Žinant lankytojų srautus, galima nustatyti, ko teritorijai reikia, kaip ją prižiūrėti“, – sakė ji.

Šiuo metu lankytojų skaičiai nustatomi labai apytiksliai – pagal autobusų skaičių.

„Tikimės, kad sutvarkyta teritorija bus tikrai labai patraukli lankytojams. O dabar net tualeto nėra. Tikimės, kad sulauksime lankytojų ne mažiau, nei sulaukia Gedimino kalnas“, – kalbėjo ji.

"Gedimino kapo kalną taip pat planuojama sutvarkyti, pritaikyti įvairioms šventėms, apeigoms, ritualams. Dar yra mintis sukurti Baltų mitologijos ekspozicijos erdvę“, – sakė R.Baškytė. Ji teigė, kad apie tai bus kalbamasi su senosios baltų religinės bendrijos „Romuva“ atstovais.

A.Jarukaitienė sakė, kad lapkritį bus baigtas rengti vienas techninis projektas visoms trims teritorijoms, o po to bus ieškoma, kas atliks tvarkymo darbus. Darbai, viliamasi, prasidės kitų metų pradžioje, jei neužsitęs viešieji pirkimai.

Skaičiuojama, kad sutvarkymui reikės 4,3 mln. eurų: 1 mln. eurų Trijų Kryžių kalno sutvarkymui skiria ES fondai, apie 1,3 mln. eurų Dainų slėnio tvarkymui bus skirta iš Kultūros ministerijos Valstybės investicijų programos, 2 mln. rytinei Kalnų parko daliai skirs Aplinkos ministerija.

R.Baškytė pabrėžė, kad Vilnius gali didžiuotis Kalnų parku, kuris yra unikalus kraštovaizdžio objektas. „Jį suformavo ne ledynas, o tekantis vanduo. Galbūt todėl erozijos židinių šiuo metu mes turime iš tiesų nemažai“, – apie teritoriją kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius