-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 02 20

Kaltinamiesiems dėl namo griūties Vilniaus senamiestyje – baudžiamoji byla (atnaujinta 15.10 val.)

Teismas žada aiškintis, kas iš tiesų kaltas dėl daugiau nei prieš dvejus metus sostinę sudrebinusio incidento.
Namo sienos griūtis Vilniaus senamiestyje.
Taip kitą rytą po sienos griūties atrodė namas ir šalia esanti statybvietė. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

15min.lt primena, kad 2007 metų sausio 25 dieną apie 21 val. sostinės senamiesčio Šiaulių gatvėje sugriuvo 3 aukštų gyvenamojo namo dalis.

Žmonės nenukentėjo, namo gyventojai spėjo išbėgti į lauką. Be pastogės liko 12 šeimų. Iš apgriuvusio pastato ir aplinkinių namų gelbėtojai evakavo 45 gyventojus.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Kaltinamasis A.Bacevičius (pasirašinėja) buvo komisijoje, kuri tyrė avarijos priežastis.
Kaltinamasis A.Bacevičius (ruošiasi pasirašyti) buvo komisijoje, kuri tyrė avarijos priežastis.

Griūtis nutraukė ir Šiaulių gatvės 8-uoju numeriu pažymėto namo rūsyje įsikūrusio ajurvedos centro „Shanti“ veiklą. Centro šeimininkai, vilniečiai Eglė ir Darius Kauneckai, buvo priversti ieškoti kitų patalpų.

Statė atbulomis rankomis

Daugumai gyventojų netrukus leista sugrįžti į apgriuvusį namą, viena labiausiai nukentėjusi šeima apgyvendinta savivaldybės socialiniame būste.

Ties sugriuvusia namo siena buvo iškasta gili duobė, nes ten bendrovė „Constructus“ statė naują namą.

Namo griūties priežastis tyrė bent kelios komisijos, esmę specialistai nustatė: siena griuvo, nes jos pamatus paplovė vanduo. Stipri požeminė srovė ištryško, kai prie šulinio išsinėrė vandentiekio vamzdis. Taip atsitiko, nes buvo netinkamai vykdomi naujo kolektoriaus statybos darbai.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Galingos prokurorų pajėgos.
Galingos prokurorų ir nukentėjusiuosius ginančių advokatų pajėgos.

Vis dėlto kaltės dėl namo griūties niekas prisiimti netrokšta – jos kratosi ir statybininkai, ir biurokratai, ir statybų priežiūros specialistai. Ginčai ir nesutarimai persikėlė į teismus.

Būrys kaltinamųjų

Penktadienį Vilniaus 3 apylinkės teismo teisėjų kolegija (Pavelas Borkovskis, Olegas Šibkovas, Dmitrijus Korsakovas) 14 val. bandė atversti baudžiamąją bylą, kurioje į teisiamųjų suolą sėdo Darius Žeimys, Romanas Lyskoit, Marekas Dulko, Algis Vitkauskas bei Alfonsas Bacevičius.

Tarp kaltinamųjų, kaip juridinis asmuo, yra ir bendrovė „Constructus“. R.Lyskoit yra buvęs šios statybos įmonės darbuotojas. „Constructus“ statybos aikštelės vadovu dirbęs R.Lyskoit teisme šiandien prisistatė bedarbiu. M.Dulko yra iš firmos JU2, kurią atsakovai samdė kaip subrangovą atlikti betonavimo darbams. 

Dabar M.Dulko jau dirba kitoje statybų įmonėje, kurioje eina statybos darbų vadovo pareigas

D.Žeimys yra buvęs bendrovės „Constructus“ projekto vadovas, pakilęs karjeros laiptais ir tapęs statybos darbų direktoriumi.

A.Vitkauskas irgi dirba bendrovėje irgi yra atsakingas už bendrastatybinių darbų techninę priežiūrą. 

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Pirmoje ir antroje eilėje įsitaisė kaltinamieji iš „Constructus“, trečioje – valdininkas A.Vitkauskas.
Penki kaltinamieji iš bendrovės „Constructus“ teisme įsitaisė per tris eiles.

A.Bacevičius, einantis Vilniaus apskrities viršininko administracijos (VAVA) Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento vyriausiojo specialisto pareigas, beje, buvo įtrauktas į avariją tyrusius komisijos sudėtį.

Šie asmenys kaltinami pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo dėl neatsargumo bei dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Už tokius nusižengimus gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki dvejų ar net trejų metų.

Nors šiandien į teismą atvyko, nekalbant apie teisėjus ir prokurorus, būrys nukentėjusiųjų, visi kaltinamieji bei jų gynėjai, tačiau nepasirodė keli advokatai. Dėl to teismo posėdis šiandien buvo atidėtas kovo 24 dienai.

Atsisveikindami iki kito karto, teisėjai paprašė proceso dalyvių nepiktnaudžiauti bylos vilkinimo galimybėmis bei pareiškė viltį, kad pavasarį teismas pagaliau pajudės į priekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius