Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 25 /13:48

Kaltinamoji riaušių prie Seimo byloje Astra Genovaitė Astrauskaitė pašalinta iš posėdžių salės

Kaltinamoji riaušių prie Seimo byloje Astra Genovaitė Astrauskaitė trečiadienį pašalinta iš Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdžių salės. Už parankių ją išvedė Celofanas ir Andrejus Lobovas.
Astra Genovaitė Astrauskaitė
Astra Genovaitė Astrauskaitė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Konfliktas tarp bylą nagrinėjančios teisėjos Zinos Vilnienės ir kaltinamosios kilo šiai teisėjai pranešus, kad A.G.Astrauskaitei skiriamas valstybės advokatas Mykolas Girdiušas. Tai išgirdusi kaltinamoji pareiškė, kad ginsis pati.

„Kaltinamoji, prašau nešokinėti iš vietos“, – drausminti kaltinamąją bandė šiandienos posėdžiui pirmininkaujanti kolegijos narė.

Išvedė Celofanas ir A.Lobovas

„Šiandien jūs visi labai pikti, jaučiuosi kaip kalėjime, nors nesu ten buvusi. Jūs skiriate nepažįstamą žmogų, jaučiuosi kaip gestapo prižiūrėtojos apšaukta, einu gerti vaistų“, – nuo teismo pastabų tik dar labiau įsiaudrino A.G.Astrauskaitė.

Po apsižodžiavimo teisėja Z.Vilnienė kaltinamajai liepė išeiti iš salės ir paprašė, kad policininkai ją išlydėtų. Pareigūnų vaidmens ėmėsi kaltinamieji Antanas Kandrotas ir Andrejus Lobovas. Jiedu čiupo moterį už parankių ir išvedė iš teismo konferencijų salės. Du policininkai išėjo iš salės paskui šią trijulę. Išvesdintos kaltinamosios balsas ir dejonės iš koridoriaus dar kurį laiką buvo aiškiai girdimos visoje salėje.

Be to, paaiškėjo, kad du kaltinamieji riaušių prie Seimo byloje savavališkai išvyko į užsienį, nors jiems buvo skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kaltinamieji Mindaugas Vasiliauskas ir Augustina Mieldažienė posėdyje dalyvauja nuotoliniu būdu.

A.Mieldažienė pripažino esanti Ispanijoje, moteris sakė įsidarbinusi ir išvykusi į komandiruotę.

„Ar jums yra žinoma, kad jums yra paskirta kardomoji priemonė, tai yra rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš nuolatinės gyvenamosios vietos?

Ar gavote leidimą išvykti? Kas jums leido išvykti pažeidžiant kardomąją priemonę? Jums kardomoji priemonė gali būti keičiama į griežtesnę“, – griežtai kalbėjo teisėja Z.Vilnienė.

M.Vasiliauskas irgi pripažino išvykęs į užsienį, posėdyje nuotoliniu būdu jis dalyvavo iš Vokietijos, jis irgi buvo įspėtas, kad kardomoji priemonė jam gali būti pakeista į griežtesnę.

A.Mieldažienei ir M.Vasiliauskui dabar yra skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, pagal galiojančią tvarką, jie turėjo kreiptis į teismą leidimo išvykti iš šalies.

Į posėdį trečiadienį neatvyko per 20 kaltinamųjų.

Teisėja Z.Vilnienė taip pat paskelbė, kad advokatui Valerijui Kirpičnikovui už neatvykimą į spalio 11-osios posėdį be pateisinamos priežasties skirta 300 eurų bauda. Tokio pat dydžio bauda skirta ir dar 11-ai kaltinamųjų.

Kaltinimai riaušių prie Seimo byloje yra pareikšti 87 asmenims, į posėdžius, kaip įprasta, visi jie nesusirenka. Beveik visi kaltinamieji yra laisvėje.

Kaltinamoji negrįžo – išeiti panoro ir gynėjas

Kaltinamajai riaušių prie Seimo byloje Astrai Genovaitei Astrauskaitei valstybės skirtas advokatas turi dalyvauti posėdyje, trečiadienį popiet nusprendė ir pranešė teismas.

Po pietų tęsiant posėdį, A.G.Astrauskaitė teisme nepasirodė.

Valstybės skirtas advokatas M.Girdiušas paprašė teismo leisti nedalyvauti toliau byloje.

Jeigu klientė nepasitiki, prašau atleisti mane nuo tolesnio dalyvavimo. Nematau salėje savo ginamosios.

„Prašymas susijęs su gynyba Astrauskaitės. Jeigu klientė nepasitiki, ji išsakė nuomonę mano atžvilgiu. Prašau atleisti mane nuo tolesnio dalyvavimo. Nematau salėje savo ginamosios, teismas gali pašalinti vienam posėdžiui, o ne visam procesui“, – sakė advokatas.

Tuo metu prokuroras Remigijus Matevičius teigė, jo manymu, valstybės skirtas advokatas turi dalyvauti teismo posėdyje, o kaltinamoji norimą gynėją gali samdytis pati.

„Jis turi būti teismo salėje“, – sakė prokuroras.

Trijų teisėjų kolegija advokato M.Girdiušo prašymą atmetė.
„Kadangi kaltinamosios nėra posėdyje, negalime išklausti jos nuomonės. Šioje byloje gynėjo dalyvavimas yra būtinas, nesant kaltinamojo posėdyje. Dėl posėdžio tvarkos pažeidimo Astrauskaitė pašalinta, ji sakė, kad šalinasi ir dėl sveikatos priežasčių, todėl teismas neturi galimybės užtikrinti jos dalyvavimą“, – sakė teisėja Z.Vilnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius