-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 02 /17:34

Kalvarijos savivaldybei gresia tiesioginis valdymas

Kalvarijos savivaldybė jau kurį laiką veikia be nuolat pareigas einančių administracijos direktoriaus ir administracijos direktoriaus pavaduotojo, todėl savivaldybėje gali būti įvestas tiesioginis valdymas. Vidaus reikalų ministerija (VRM) jau parengė tai siūlantį nutarimo projektą. Praėjusią savaitę savivaldybės taryba rado sutarimą tik dėl laikinai administracijos direktoriaus pareigas einančio asmens.
Vincas Plikaitis
Vincas Plikaitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Ketvirtadienį Kalvarijos savivaldybės taryba vienbalsiai sutarė vyriausiąjį specialistą Gintarą Bujauską laikinai paskirti į administracijos direktoriaus pareigas.

Savivaldybės meras Vincas Plikaitis svarstė, jog jis galėtų tapti ir nuolatiniu administracijos direktoriumi.

G.Bujauskas dėl pasiūlymo nebuvo toks užtikrintas.

„Taip, labai čia netikėtai. Dovanokit kol kas. Jei pabalsuosit...“, – per savivaldybės tarybos posėdį kalbėjo jis.

Visgi taryba jokių sprendimų dėl nuolatinio administracijos direktoriaus ketvirtadienį nepriėmė.

Vyriausybės atstovas: darbas stringa

Posėdyje dalyvavęs Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityje Andrius Cechanavičius teigė, jog situacija Kalvarijos savivaldybėje sudėtinga.

„Nėra iš viso administracijoje jokio vadovo <...>, visas darbas stringa. Kol kas nėra išnykę ir tiesioginio valdymo pagrindai“, – sakė jis.

Tam, kad būtų išvengta tiesioginio valdymo, savivaldybės taryba, ketvirtadienį turėjo sutarti ne dėl laikino, o dėl nuolatinio administracijos direktoriaus, teigė Vyriausybės atstovas.

Šiandien iki darbo dienos galo jūs turite susitarti dėl pastovaus vadovo.

„Šiandien iki darbo dienos galo jūs turite susitarti dėl pastovaus vadovo. Jeigu tas susitarimas yra, viskas gerai. Jeigu ne, rytoj (penktadienį – 15min) 8 valandą Vidaus reikalų ministerija ypatingos skubos tvarka teiks Vyriausybei nutarimo projektą dėl tiesioginio valdymo ir jį kitą savaitę svarstys Vyriausybės posėdyje“, – paaiškino A.Cechanavičius.

Tiesa, jis taip pat ragino rasti bent jau laikinai pareigas einantį administracijos direktorių.

„Net mes ir patys esam linkę nusileisti, leisti jums padaryti ir kažkokį menką procedūrinį pažeidimą skiriant laikiną vadovą tiesiog, kad nesugriūtų jūsų darbas savivaldybėje“, – pažymėjo Vyriausybės atstovas.

Meras: matau, kad nesutariame

Kalvarijos savivaldybės meras V.Plikaitis pirmadienį kalbėdamas su 15min apgailestavo dėl savivaldybėje susiklosčiusios situacijos ir teigė, kad ši kadencija jam labai sudėtinga.

Du mėnesiai, per kuriuos reikėjo savivaldybėje rasti sutarimą dėl administracijos direktoriaus, pasak jo, jau praėjo.

„Šiandien aš matau, kad mes nesutariame. Nėra žmogaus, kurį galėtum pasiūlyti. O ką aš siūlau, jiems tas pats. Atmeta ir viskas. Jie paprasčiausiai net nebalsuoja, išeina iš salės“, – apie naujos daugumos – 12 savivaldybės tarybos narių – elgesį ieškant administracijos direktoriaus kalbėjo meras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vincas Plikaitis kairėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vincas Plikaitis kairėje

Šie tarybos nariai, anot V.Plikaičio, į administracijos direktoriaus pareigas siūlė skirti „darbietį“ Antaną Burinską, bet meras tikino, jog juo nepasitiki.

Jis teigė siūlęs į pareigas skirti kitus asmenis.

„Kandidatus į administracijos direktorius du kartus buvau teikęs. Pirmą – Kęstą Spūdį, bet atmetė jį. Toliau – Algirdą Bansevičių, kuris irgi dirbęs savivaldybėje, dabar yra pensijoje. Jį taip pat atmetė, nepritarė dauguma“, – pasakojo V.Plikaitis.

Dabar savivaldybės likimas – nacionalinės valdžios rankose.

„Visa medžiaga atiduota tvirtinti Seimui – Seimas nuspręs, kaip ten viską padaryti“, – pažymėjo meras.

Seimas nuspręs, kaip ten viską padaryti.

Pirmadienį VRM parengė nutarimo projektą dėl tiesioginio valdymo įvedimo Kalvarijos savivaldybėje, jis bus teikiamas Vyriausybei.

Vasario 17-ąją Kalvarijos savivaldybės taryba iš pareigų atleido administracijos direktorių, o laikinai į šias pareigas paskyrė direktoriaus pavaduotoją Karolį Babecką.

Balandžio 6-ąją taryba iš administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigų atleido ir jį, o naujojo administracijos direktoriaus taip ir nerado.

Nutarimą turės priimti Seimas

Pagal įstatymus, kai nutrūksta savivaldybės administracijos direktoriaus įgaliojimai, taryba per 2 mėnesius privalo paskirti savivaldybės administracijos direktorių, kitu atveju savivaldybėje gali būti įvedamas tiesioginis valdymas.

Tai reiškia, kad savivaldybėje laikinai apribojamas savivaldos teisės įgyvendinimas. Savivaldybės administracija, kitos savivaldybės įstaigos ir savivaldybės valdomos įmonės tęsia savo veiklą bei vykdo įstatymų nustatytas funkcijas.

Tiesioginį valdymą savivaldybėje per Vyriausybės įgaliotinį įgyvendina Vyriausybė.

Tiesioginis valdymas savivaldybės teritorijoje negali trukti ilgiau kaip 6 mėnesius, išskyrus numatytas išimtis. Viena tokių – jei nuo Seimo dėl tiesioginio valdymo sprendimo iki savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos liko mažiau kaip vieni metai.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Seimo posėdis
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Seimo posėdis

Šiuo atveju tiesioginis valdymas būtų įvedamas iki savivaldybės tarybos kadencijos pabaigos. Savivaldybių tarybų rinkimai numatomi 2023 metų pavasarį.

Pasiūlymą dėl tiesioginio valdymo įvedimo savivaldybėje Seimui teikia Vyriausybė, tuomet Seimas priima galutinį sprendimą.

Panaši situacija dėl tiesioginio valdymo įvedimo, kaip ir Kalvarijoje 2021 metų spalį, buvo susiklosčiusi Šilalės rajone, kai savivaldybės taryba nepaskyrė mero pavaduotojo per įstatyme nustatytą terminą, anksčiau skelbė Vidaus reikalų ministerija.

Tą kartą tiesioginis valdymas įvestas nebuvo, nes Šilalės rajono savivaldybės taryba galiausiai naują mero pavaduotoją visgi rado.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius