Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 17 /12:29

Kam įstatymus rašo Seimo pirmasis vicepirmininkas Vydas Gedvilas?

Pirmasis Seimo vicepirmininkas, buvęs parlamento vadovas Vydas Gedvilas užsimojo įvesti mokestinę lengvatą golfui – sporto šakai, su kuria jį sieja ir pažintys, ir sūnaus verslo ryšiai.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors politikas pats yra aistringas golfo mėgėjas, o jo sūnus turi nemažai sąsajų su šiuo verslu, „darbietis“ dievagojasi vykdantis kilnią misiją – esą lengvata elito mėgstamai sporto šakai smarkiai papildytų Lietuvos biudžetą.

Vieno žodžio išbraukimas taptų dideliais pinigais

Seimo pirmasis vicepirmininkas inicijuoja Pelno mokesčio įstatymo pataisas. Pasiūlymas apima vos vieno žodžio išbraukimą iš įstatymo, tačiau tas vienas žodis reiškia tikrai nemažus pinigus.

V.Gedvilas siūlo iš išlaidų, kurių verslo subjektai negali priskirti prie reprezentacinių, išbraukti golfą. Paprastai tariant, dabar įmonių išlaidos golfui apmokestinamos pelno mokesčiu, o buvęs Seimo vadovas siekia nuo verslo pečių nukelti šią naštą.

Jei Seimas V.Gedvilo pasiūlymui pritars, tarp reprezentacinėms nepriskiriamų sąnaudų liks medžioklės, žvejybos, plaukiojimo jachtomis, azartinių lošimų ir stovyklavimo išlaidos.

Savo teikiamo įstatymo projekto aiškinamajame rašte V.Gedvilas stato pasakų pilis ir teigia, esą tokia lengvata golfui taptų puikiu katalizatoriumi ekonomikai ir tikru pinigų iš užsienio magnetu.

„Golfas Lietuvoje labai perspektyvi, vis didesnį populiarumą įgyjanti sporto šaka, taip pat laisvalaikio praleidimo būdas, pramoga, kurie galėtų skatinti atitinkamų paslaugų bei turizmo plėtrą Lietuvoje. Todėl, priėmus šį projektą, galima tikėtis šalies bendro vidaus produkto (Europos Sąjungos valstybėse didžioji dalis bendro vidaus produkto yra sukuriama įvairių paslaugų sektoriuje) ir užsienio valiutos įplaukų padidėjimo bei Lietuvos Respublikos mokėjimų balanso pagerėjimo“, – dėsto buvęs Seimo pirmininkas.

O kad tokia pelno mokesčio lengvata tiesiogiai suinteresuotas gali būti jo paties sūnus, politikas nutyli.

Sūnui ryšių su golfu netrūksta

Registrų centro 15min.lt pateiktais duomenimis, buvusio Seimo pirmininko sūnus M.Gedvilas tiesiogiai susijęs su dviem golfo verslą plėtojančiais subjektais.

Seimo pirmojo vicepirmininko sūnus yra viešosios įstaigos golfo klubo „PAR 5“ valdybos narys, bei yra buvęs bendrovės „Golfas visiems“ direktorius. Golfo klubo „PAR 5“ steigėjai – pats M.Gedvilas, Marius Paulauskas bei Donatas Puodžiukynas. Pastarasis taip pat yra ir vienintelis minėtos bendrovės „Golfas visiems“ akcininkas.

Beje, kandidatuodamas į Kauno merus, V.Gedvilas savo pateiktose deklaracijose nutylėjo visus šiuos savo sūnaus ryšius – nei įmonės, nei įstaigos, nei asociacijos visuomenei neįvardintos. Savo ryšius su golfo sektoriumi buvęs Seimo pirmininkas įvardijo tik vienoje vietoje – golfą nurodė kaip savo pomėgį.

15min.lt/Vydo Gedvilo ryšiai su golfo verslu
15min.lt/Vydo Gedvilo ryšiai su golfo verslu

Buvęs etikos prievaizdas gūžčioja pečiais

Tarp V.Gedvilo iniciatyvą parėmusių parlamentarų – socialdemokratas Algimantas Salamakinas, ankstesnės kadencijos Seime vadovavęs Etikos ir procedūrų komisijai bei politinės etikos normas žinantis kaip savo penkis pirštus.

Tačiau dabar A.Salamakinas nesiima vertinti, ar V.Gedvilas nepažeidžia prievolės vengti interesų konflikto, teikdamas tokias pataisas.

„Na, aš nežinau. Turėtų atsakymą duoti Etikos komisija. Aš dabar jau, ačiū Dievui, nebe Etikos komisijos narys – vadovauju aplinkosaugai. Tai mano atsakymas kažkaip tai būtų turbūt neetiškas“, – svarstė buvęs Seimo etikos prievaizdas.

Mano atsakymas kažkaip tai būtų turbūt neetiškas, – Algimantas Salamakinas.

Žada nusišalinti

Pats V.Gedvilas 15min.lt teigė, esą pirminė iniciatyva atkeliavo ne iš jo, o iš Lietuvos tautinio olimpinio komiteto. Esą jo buvo paprašyta teikti pataisas – tik dėl to, kad jis bene geriausiai Seime išmano golfo reikalus.

„Kreipėsi Golfo federacija, Olimpinis komitetas ir Sporto departamentas. Todėl, kas vienintelė sporto šaka – olimpinė sporto šaka (golfas įtrauktas į Rio de Žaneiro žaidynių programą, – 15min.lt) – šiame mokestiniame įstatyme yra. Šalia žvejybos, plaukiojimo jachtomis, azartinių žaidimų – ir golfas įrašytas. Mano tikslas yra, kad golfas būtų tokia pati sporto šaka kaip ir visos kitos“, – kalbėjo V.Gedvilas.

Paklaustas apie sūnaus ryšius su golfo verslu, politikas iš pradžių tikino, esą jo atžala – buvęs regiono čempionas, bet seniai nieko bendra su golfu neturi.

„Dieve mano. Sūnus, žinokit, kokie 7 metai, kaip nieko bendra su golfu neturi. Jis žaidė lygiai taip pat, buvo Pabaltijo čempionas. Jis buvo samdomas direktorius. Dirbo puse etato viename golfo lauke. Bet jis dabar nieko bendra su golfu neturi, jis dabar „Bitėje“ dirba“, – aiškino V.Gedvilas.

Buvęs Seimo pirmininkas patikslino, esą M.Gedvilas buvo vienas iš bendrovės „Golfas visiems“ partnerių, bet savo dalį atidavė prieš keletą metų.

„Jis net nežaidžia dabar golfo“, – pridūrė pašnekovas. Anot jo, buvusio golfo čempiono karjerą nutraukė rankos trauma.

Vėliau, susiskambinęs su sūnumi, buvęs Seimo pirmininkas patikslino, esą M.Gedvilas buvo vienas iš bendrovės „Golfas visiems“ partnerių, bet savo dalį atidavė prieš keletą metų.

„Prieš 5 metus viską perrašęs yra, jis ten visiškai nedalyvauja“, – sakė V.Gedvilas.

Politikas taip pat neneigė, kad jo sūnus tebėra tarp golfo klubo „PAR 5“ steigėjų. Tačiau ši įstaiga, anot politiko, veiklos nebevykdo.

„Veiklos jis nevykdo iš viso jokios“, – tikino V.Gedvilas.

Vis dėlto politikas patikino, jog nusišalins nuo pelno mokesčio įstatymo pataisų svarstymo Seime. V.Gedvilas žada nedalyvauti nei projekto pristatyme, nei balsavimuose: „Nei aš pristatinėsiu, nei balsuosiu – nieko. Dėl šventos ramybės, galėsiu „nusiimti“ nuo visko.“

„Nei aš pristatinėsiu, nei balsuosiu – nieko. Dėl šventos ramybės, galėsiu „nusiimti“ nuo visko“, – sakė V.Gedvilas.

„Darbietis“ lieka įsitikinęs, kad lengvata golfui smarkiai papildytų Lietuvos biudžetą.

„Golfo aikštynai yra nuostolingi. Po du šimtus tūkstančių neša nuostolių kiekvienais metais kiekvienas golfo aikštynas.

Bet jeigu mes padarysim jiems tokias pat sąlygas kaip kitoms sporto šakoms, atvažiuos užsieniečių. Kuo geriau išsivystęs bus golfas, atvažiuos daug užsieniečių, atveš čia pinigus. Golfo turizmas daugiausiai Amerikoje, jeigu jūs pasidomėtumėte, didžiausias įneša į biudžetą lėšas. Per viešbučius, per restoranus – pagaliau ir per visus kitus mokesčius“, – teigė V.Gedvilas.

Olimpinis komitetas: nieko neinicijavome

Į 15min.lt kreipėsi ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), V. Gedvilo minimas tarp projekto iniciatorių. LTOK stebina toks statusas, mat Olimpinis komitetas teigia jokios iniciatyvos dėl golfo nesiūlęs.

„Norėčiau jus informuoti, kad LTOK neinicijavo įstatymo pataisų, kurios numatytų mokestines lengvatas golfui. Apie siūlomas pataisas sužinojome tik iš jūsų straipsnio“, – teigiama 15min.lt pateiktame LTOK komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius