-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 02

Krašto apsaugos ministerija karinėse teritorijose siūlo leisti iškelti alkoholio taurę

Krašto apsaugos ministerija (KAM) siekia keisti Alkoholio kontrolės įstatymą ir leisti vartoti alkoholinius gėrimus karinėse teritorijose vykstančiuose oficialiuose priėmimuose ir kituose protokoliniuose renginiuose.
Alkoholis
Alkoholis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal galiojančias teisės normas šiuo metu alkoholinius gėrimus draudžiama vartoti be išimties visose laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose.

Svečiai pagerbiami iškeliant taures

Atsižvelgiant į nusistovėjusią tarptautinę praktiką ir protokolo reikalavimus, oficialių priėmimų ir kitų protokolinių renginių metu svečiai pagerbiami tauriųjų alkoholinių gėrimų taurių pakėlimu.

Siūlomo įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad išsiplėtojus tarptautiniam bendradarbiavimui karinėse teritorijose organizuojami aukščiausio lygio krašto apsaugos sistemos institucijų ir užsienio valstybių pareigūnų susitikimai, konferencijos, iškilmingi renginiai.

Įstatymo projekto rengėjų nuomone, nuostata, pagal kurią alkoholinius gėrimus draudžiama vartoti karinėse teritorijose, sietina su karo tarnybos atlikimo sąlygomis ir specifika, įskaitant drausmės, saugumo, elgesio ir moralinių nuostatų užtikrinimą, bet ne su krašto apsaugos sistemos institucijose ir įstaigoje vykstančiais renginiais.

„Atsižvelgiant į nusistovėjusią tarptautinę praktiką ir protokolo reikalavimus, oficialių priėmimų ir kitų protokolinių renginių metu svečiai pagerbiami tauriųjų alkoholinių gėrimų taurių pakėlimu“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

LVŽS turi kitų prioritetų

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Vytautas Bakas sako negirdėjęs apie tokią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą ir teigia komitete kartu su kolegomis svarstantis kitus klausimus.

Mums Valstiečių ir žaliųjų frakcijai (vakar buvome susirinkę su socialdemokratų partija aptarti priemonių plano) prioritetai yra šiek tiek kiti – rengiame siūlymus Vyriausybės priemonių planui.

„Už šią pataisą man dabar svarbiau užtikrinti, kad Lietuva tinkamai priimtų mūsų sąjungininkus, kad būtų skaidriai panaudoti pinigai, iš esmės pertvarkyta įsigijimų sistema, kad prie sprendimų nebūtų prileisti žmonės, kurie sukompromitavo įsigijimus, – pasakoja V.Bakas. – Mums, Valstiečių ir žaliųjų frakcijai, (vakar buvome susirinkę su socialdemokratų partija aptarti priemonių plano) prioritetai yra šiek tiek kiti – rengiame siūlymus Vyriausybės priemonių planui.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Tai susiję su pajėgų dislokavimu ir nuolatiniu pajėgų buvimu čia, taip pat mums svarbu parlamentinės karinės diplomatijos klausimas, karių motyvacijos klausimas. Apie tai kalbėjome, apie alkoholį net nesvarstėme.“

A.Širinskienė: reikia laikytis protokolo

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Agnė Širinskienė taip pat pripažįsta, kad kol kas nėra susipažinusi su Krašto apsaugos ministerijos siūlomomis Alkoholio įstatymo kontrolės pataisomis ir teigia nemėgstanti komentuoti dalykų, kurių nematė savo akimis. Vis dėlto, jos nuomone, renginiuose, kurių metu galioja tarptautinis protokolas, alkoholinių gėrimų vartojimas turėtų būti leidžiamas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Tarptautinio protokolo buvimas keičia situaciją. Seime ribodami alkoholinių gėrimų vartojimą puikiai suvokiame, kad renginių, vykstančių pagal tarptautinį protokolą, [metu] protokolą reikia išlaikyti, bet tai nereiškia, kad [alkoholinius gėrimus] vartojame kasdien“, – sako A.Širinskienė ir priduria, kad tarptautinio protokolo laikosi visos civilizuotos valstybės.

Šių metų sausį Seimo valdyba uždraudė į Seimo rūmus įsinešti alkoholinius gėrimus, išskyrus atvejus, kai Seimo rūmuose organizuojami oficialūs priėmimai ir kiti protokoliniai renginiai.

Vyriausybė Krašto apsaugos ministerijos parengtas Alkoholio įstatymo pataisas Seimui siūlo svarstyti balandį.

Pavasario sesijos metu planuojama svarstyti ir Vidaus reikalų ministerijos parengtas Administracinių nusižengimų kodekso pataisas, kurios numatytų griežtesnę atsakomybę asmenims, viešose vietose vartojantiems alkoholinius gėrimus bei viešumoje pasirodantiems neblaiviems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius