Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 09

Kam Lietuvoje sunkiausia? Advokatams?

Vieni iš pirmųjų dėl valdžios mums visiems užnertų ir vis labiau veržiamų diržų suskato skųstis advokatai. Būtent tie, kuriuos Andriaus Kubiliaus Vyriausybė apdovanojo mokesčių lengvatomis.
L.V.Papirtis: „Tas mokestis nepriklausys nuo to, ar tu dirbi, ar guli komoje“.
L.V.Papirtis: „Tas mokestis nepriklausys nuo to, ar tu dirbi, ar guli komos būsenose.“ / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip žinoma, naujajame Gyventojų pajamų  mokesčio įstatyme, pritaikius išskirtines lengvatas, advokatai, notarai ir antstoliai nepriklausomai nuo savo tikrųjų pajamų įmokas „Sodrai" mokės tik nuo 3 tūkstančių litų.

Tai negalėjo nesukelti visuomenės pasipiktinimo: kodėl vieniems taikomos įmokų „lubos“, o kitiems – ne?

Pranašesni už kitus

Juolab kad nei advokatai, nei notarai, nei antstoliai ne tik nėra socialiai remtina ar vargingiausiai besiverčianti visuomenės dalis, bet kai kurie iš jų vartosi kaip inkstai taukuose. Tačiau valdantieji,  vis kartojantys apie mokesčių solidarumo principą, šiuo atveju jį tiesiog pamiršo.Sužinojome, kad tarp sunkiausiai Lietuvoje besiverčiančių žmonių patenka advokatai, antstoliai ir notarai, – ironizavo Artūras Račas.

Daugelis užsiimančiųjų individualia veikla dėl padidėjusių mokesčių tiesiog bankrutuos, tuo tarpu advokatams, notarams ir antstoliais, palyginti su su kitais, sudaromos vos ne šiltnamio sąlygos.

„Advokatų, antstolių ir notarų išskyrimas daro juos pranašesnius prieš kitus, sudaro jiems geresnes  galimybes, – portalui 15min.lt sakė Seimo Biudžeto ir finansų pirmininko pavaduotojas Algirdas Butkevičius. – Taip atsitiko todėl, kad nebuvo analizuojama situacija, komitete dėl šio įstatymo nebuvo jokių diskusijų – jis tiesiog buvo priimtas per vieną naktį.“

Ypatingą valdžios palankumą advokatams, notarams ir antstoliams pastebėjo ir finansų ekspertai, ir politologai.

„Dabar šios profesijos žmonės tampa stipresni“, – pareiškė žiniasklaidai Laisvosios rinkos instituto prezidentė Rūta Vainienė.

„Per kelias pirmąsias naujosios permainų koalicijos darbo savaites sužinojome, kad tarp sunkiausiai Lietuvoje besiverčiančių žmonių patenka advokatai, antstoliai ir notarai“, – ironizavo politikos apžvalgininkas Artūras Račas.

Verkia, kad nebeišgyvens

Tuo tarpu advokatai sukilo, kad nebeišgyvens ir su lengvatomis. Advokatų tarybos pirmininkas Leonas Virginijus Papirtis 15min.lt teigė, jog  kiekvienas advokatas turės kas mėnesį mokėti „Sodrai“ fiksuotą įmoką  – 782 litus – ir už tai esą negaus nieko. Paskui pripažino, kad minimalią pensiją senatvėje vis dėlto užsitikrins.

„Tas mokestis nepriklausys nuo to, ar tu dirbi, ar guli komos būsenos, – sakė V.Papirtis. – Kol kas savo situaciją bandome aiškintis su Mokesčių inspekcija, tačiau į daugelį mūsų klausimų ten tiesiog neturi atsakymų.“

Anot V.Papirčio, susivieniję advokatai jau sudarė darbo grupę ir bandys pakeisti juos užgriuvusius didesnius mokesčius, nes iki šiol „Sodrai“ jie apskritai kas mėnesį mokėdavo tik po 300 litų.

Tuo tarpu A.Butkevičiaus teigimu, advokatai tiesiog turėtų kas mėnesį deklaruoti realias savo pajamas ir, jei jų nebuvo, įmokos „Sodrai“ neturėtų būti mokamos. Kol kas įstatymas to nenumato.  A.Butkevičius  pripažino, jog  gerai besiverčiantiems advokatams mokesčių lengvata nereikalinga, tačiau  pradedantiems  išgyventi ir su ja nebus lengva. „Tačiau advokatai neturi pamiršti, jog nemokėdami „Sodrai“ jie iš jos nieko ir negaus“, – sakė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius