-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 11

KAM: Lietuvos karių Afganistane vykdomas saugumo užtikrinimo užduotis pakeis mokymo funkcijos

„Afganistanas tebėra mūsų prioritetas dalyvaujant tarptautinėse operacijose. Tačiau laipsniškai perduodant atsakomybę už saugumo užtikrinimą vietos valdžiai, mūsų karių misija Afganistane taip pat transformuosis“, – per balandžio 11 d. Vilniuje vykusį susitikimą su Goro provincijos gubernatoriumi dr. Abdullah Haiwadu sakė ministrė Rasa Juknevičienė.
Arvydas Pocius, Rasa Juknevičienė ir Abdullahas Heiwadas
Arvydas Pocius, Rasa Juknevičienė ir Abdullahas Heiwadas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pasak ministrės, „tai nereiškia, kad Lietuvos kariai pasitrauktų iš Afganistano. Kalbame apie misijos pobūdžio keitimą, pereinant prie Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų mokymų ir vietos valdžios administracinių pajėgumų stiprinimo“.

„Norėdami paaiškinti Lietuvos žmonėms, kodėl dalyvaujame operacijoje Afganistane, pabrėžiame, kad esame ten pačių afganistaniečių ir jų valdžios kvietimu. Todėl esame suinteresuoti, kad jūsų šalies žmonės kuo greičiau būtų pasirengę perimti atsakomybę į savo rankas“, – kalbėdama su A.Haiwadu sakė R. Juknevičienė.

„Visų Afganistano žmonių vardu norėčiau padėkoti jums už tai, kad siunčiate savo vaikus – sūnus ir dukteris – padėti mūsų žmonėms ir tai darote nepaisydami savo pačių sunkumų“, – dėkodamas Lietuvai už indėlį atkuriant Afganistaną, susitikime sakė Goro gubernatorius.

Aptardamas Lietuvos planus daugiau dėmesio skirti mokymams, dr. A. Haiwadas pabrėžė mokymų ruošiant Afganistano nacionalines saugumo pajėgas, ypač policiją, svarbą. Pasak gubernatoriaus, policijos pareigūnai iki šiol nėra turėję jokių formalių mokymų, nuolatinis žinių atnaujinimas taip pat būtinas nacionalinės armijos kariams, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime. 

Praėjusių metų lapkritį NATO šalių ir Afganistano lyderiai Lisabonoje patvirtino planą, kuris numato, kad šiais metais NATO vadovaujamos saugumo paramos pajėgos (angl. sutr. ISAF) pradės saugumo kontrolės perdavimą Afganistano pajėgoms.

Šių metų kovą Afganistano prezidentas Hamidas Karzai paskelbė pirmąsias provincijas, kurios yra pasiruošusios pradėti atsakomybės už saugumą perėmimą. Pasak krašto apsaugos ministrės, tikimasi, kad Goro provincija, už kurios atkūrimą įsipareigojimą yra prisiėmusi Lietuva, kaip pasiruošusi atsakomybės perdavimui provincija, bus paskelbta antroje šių metų pusėje.

Kalbėdamas apie pasirengimą atsakomybės perėmimui už saugumą iš tarptautinių pajėgų, gubernatorius dr. A. Haiwadas sakė, kad dėl laiko ir proceso, kaip atsakomybės perdavimas turėtų vykti Goro provincijoje, turi būti sutarta tarp Lietuvos ir Afganistano valdžios atstovų. Gubernatorius minėjo, kad šiuo metu laukiama Afganistano centrinės valdžios vertinimo paskelbimo dėl Goro provincijos pasirengimo pradėti atsakomybės perėmimo procesą.

Siekdama padėti Afganistano valdžiai perimti atsakomybę už savo žmonių saugumą, Lietuva kartu su partneriais ruošiasi šios atsakomybės perdavimui ir prisideda prie Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų rengimo. Nuo šių metų vasario Afganistano Kandaharo provincijoje afganistaniečių sraigtasparnių pilotus ir aviacijos mechanikus padėjo rengti Lietuvos vadovaujama tarptautinė Oro pajėgų mokymo grupė. Nuo praėjusių metų lapkričio Goro provincijoje taip pat veikia Lietuvos vadovaujama tarptautinė Policijos operacinė mokymo ir sąveikos grupė, rengianti Goro policijos pareigūnus.

Afganistano Goro provincijoje, kur Lietuva vadovauja tarptautinei Provincijos atkūrimo grupei, kuri yra NATO ISAF dalis, tarnauja ir dirba apie 200 Lietuvos karių ir civilių. Kartu su kitų šalių atstovais jie padeda Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms rūpintis saugumu, vykdyti saugumo sektoriaus reformą Gore.

PAG stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai.

Su oficialiu vizitu Lietuvoje viešintis Goro gubernatorius balandžio 11 d. lankėsi Krašto apsaugos ministerijoje, kur taip pat susitiko su kariuomenės vadu generolu Arvydu Pociumi, kitais ministerijos ir kariuomenės atstovais.

Goro provincijos gubernatoriaus dr. A. Haiwadas pareigas pradėjo eiti praėjusių metų gruodį. Jis studijavo civilinę inžineriją Indijos Kašmyro universitete, Jungtinės Karalystės (JK) Vestminsterio universitete įgijo verslo administravimo magistro laipsnį, vėliau – JK Durhano universitete – mokslų daktaro laipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius