-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 28

4000 karių, padėjusių stabdyti nelegalios migracijos antplūdį pasienyje – KAM išmokos

Nelegalios migracijos antplūdį suvaldyti padėję daugiau kaip 4000 karių bus paskatinti išmokomis. Jas Krašto apsaugos ministerija skirs visiems nuo liepos mėnesio Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams pasienyje talkinusiems kariams, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Pasienis
Pasienis / KAM nuotr.

„Dėkoju Lietuvos kariams už atliekamą nelengvą tarnybą prisidedant ir prie valstybės sienos apsaugos. Kariai pasienyje dirba padidintos rizikos sąlygomis ir pagal papildomai suteiktus įgaliojimus ekstremaliosios situacijos metu. Skirtingai nuo teisėsaugos pareigūnų, jie už tokią pat tarnybą negali gauti jokių priedų, todėl skiriamos vienkartinės skatinamosios išmokos“, – sako A.Anušauskas.

Ministras A.Anušauskas sako, kad dabartinė karių materialinio skatinimo sistema yra neperžiūrėta ankstesnių reformų metu, todėl ją bus siekiama pakeisti numatant priedus prie atlyginimų už patirtą riziką, papildomą fizinį ir psichologinį krūvį.

Lietuvos kariuomenė, atsižvelgdama į Vidaus reikalų ministerijos išsakytus poreikius, nuolat didina savo paramą pasienyje, skirdama žmogiškuosius ir materialinius išteklius. Kariuomenės nuolatinė parama skiriama patruliavimui pasienio užkardose (mobilūs patruliai, mobilieji stebėjimo postai, Karo policijos ekipažai), taip pat – spygliuotos vielos užtvarai įrengti. Kariuomenė prisideda ir prie migrantų apgyvendinimo vietų apsaugos. Iš viso šiuo metu pasieniečiams talkina daugiau kaip 1000 karių.

Dėl darbo pasienyje Lietuvos kariams LR Seimo nutarimu suteikti didesni įgaliojimai numatyti iki gruodžio mėnesio vidurio. Šie įgaliojimai bus pratęsiami ir toliau.

Tobulinama karių finansinių garantijų sistema: siūloma didinti atlyginimus, priedus ir kompensacijas

Krašto apsaugos ministerija siekia gerinti visų Lietuvos karių socialines garantijas. Ketinama kelti kariams atlyginimus ir kompensacijas bei didinti priedus gaunančių karių skaičių. Naujaisiais pakeitimais norima į Lietuvos kariuomenę pritraukti labiausiai trūkstamų profesijų specialistų.

„Kaip žadėjome dar praėjusių metų gruodžio mėnesį, vykdome planą gerinti karių socialines garantijas. Daug sprendimų jau esame priėmę, o tvarūs, nuoseklūs ir ilgalaikiai sprendimai yra priimami toliau. Artimiausiu metu svarstymui teiksime su karių finansinių garantijų sistema susijusius teisės aktų projektus“, – sako krašto apsaugos ministras A.Anušauskas.

Nuo šių metų liepos 1 d. jau įsigaliojo Krašto apsaugos ministerijos pasiūlyti įstatymų pakeitimai, kuriais buvo patobulintas karių maistpinigių, kelionpinigių, gyvenamosios patalpos nuomos išlaidų kompensavimas bei kitos motyvacinės priemonės Lietuvos kariuomenėje tarnaujantiems kariams.

Vis dėlto, pasak ministro A.Anušausko, krašto apsaugos sistema susiduria su sunkumais pritraukiant ir išlaikant kvalifikuotą personalą, o ypač trūksta Lietuvoje paklausiausių specialybių atstovų – medikų, IT specialistų, aviacijos inžinierių. Ministras teigia, kad prie to svariai prisideda pasenusi karių atlyginimų kėlimo, priedų skyrimo ir kompensacijų tvarka.

„Turime į Lietuvos kariuomenę pritraukti trūkstamų profesijų specialistų, tokių kaip karo medikai. Tą padaryti padės ir labiau pagrįstas priedų kariams skyrimas bei tarnybinio atlyginimo kariams didinimas, atsižvelgiant į šalies ekonominio augimo tendencijas“, – sako A.Anušauskas.

Planuojama, kad tarnybinis atlyginimas kariams kasmet bus keliamas atsižvelgiant į Lietuvoje augantį vidutinį darbo užmokestį, o visiems kariams bus sudarytos sąlygos gauti priedus ir išmokas už įgytą kvalifikaciją bei ištarnautą laiką. Taip pat numatyta didinti kompensacijas dalyvaujantiems tarptautinėse operacijose bei gerinti sąlygas kariams, vykstantiems į ilgalaikius karjeros kursus užsienyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius