-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 13

KAM politikos direktorius Vaidotas Urbelis: ES kovinės grupės turi būti naudojamos

Ketvirtadienį Berlyne vykusiame Europos Sąjungos (ES) šalių gynybos ministerijų atstovų susitikime dalyvavęs Krašto apsaugos ministerijos (KAM) politikos direktorius Vaidotas Urbelis pabrėžė, kad ruošiantis gruodžio mėnesį vyksiančiai ES vadovų diskusijai dėl gynybos, turi būti priimti principiniai sprendimai dėl ES kovinių grupių ateities.
Šiose pratybose dalyvauja Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kariai.
Karys. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pasak KAM pranešimo, V.Urbelis taip pat akcentavo, kad ES kovinių grupių panaudojimas turi būti suderintas su kitais – finansiniais ir civiliniais ES reagavimo į krizes instrumentais.

„Mūsų nuomone, kovinės grupės turi būti naudojamos, tačiau jos yra tik dalis plataus spektro priemonių, kuriomis disponuoja Europos Sąjunga“, – sakė jis.

Susitikimo dalyviai sutarė, kad dabar ES kovinės grupės susiduria su dideliais sunkumais – jos buvo sukurtos prieš devynerius metus, bet nuo to laiko dar nei karto nepanaudotos. ES šalims ne visada pavyksta sugeneruoti dvi vienu metu budinčias kovines grupes, kartais budi tik viena grupė. Pasak KAM politikos direktoriaus, tokią padėtį būtina keisti, jei ES siekia prisiimti didesnę atsakomybę tarptautinio saugumo srityje.

V.Urbelis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuva kartu su partnerėmis rimtai pasiruošė budėti Didžiosios Britanijos vadovaujamos ES kovinės grupės sudėtyje nuo šių metų liepos 1 dienos. Apie 120 Lietuvos karių ES kovinėje grupėje, suformuotoje bendrai su kariais iš Didžiosios Britanijos, Latvijos, Nyderlandų ir Švedijos, budės šių metų antrą pusmetį – tuo pačiu metu, kai Lietuva pirmininkaus ES Tarybai.

„Vienas iš Lietuvos pirmininkavimo uždavinių yra stiprinti ES Bendrąją saugumo ir gynybos politiką, plėtojant ES daugianacionalinius greitojo reagavimo kovos su krizėmis pajėgumus ir remiant ES dalyvavimą tarptautinėse operacijose“, – pabrėžia KAM. 

Lietuva kartu su Didžiąja Britanija spalio mėnesį planuoja kartu organizuoti aukšto lygio seminarą, kuriame didelis dėmesys bus skiriamas ES kovinių grupių ateičiai. Kovinių grupių ateitis taip pat bus aptariama Vilniuje liepos mėnesį vyksiančiame politikos direktorių ir rugsėjo mėnesį – ES gynybos ministrų susitikime.  

ES kovinės grupės – tai daugianacionalinės ES greitojo reagavimo pajėgos, suteikiančios galimybę greitai reaguoti į kylančias krizes. Panašiai kaip ir NATO greitojo reagavimo pajėgas, ES kovines grupes sudaro kariniai vienetai, kuriuos po pusmetį budėti pajėgose rotuodamos skiria šalys narės. Vieną kovinę grupę sudaro apie 2 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius