Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 13

Kanalo dumble rasta sidabro

Mokslininkai Vilhelmo kanalo, jungiančio Minijos upę ir ties Klaipėda esančią Malkų įlanką, dumble rado sidabro.
Temos: 2 Dumblas Sidabras

Faktas, kad kanalo dumble rasta sidabro, paaiškėjo paskelbus praėjusių metų Klaipėdos miesto aplinkos kokybės stebėsenos rezultatus. Juos pristačiusi Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktorė Zita Rasuolė Gasiūnaitė sakė, kad Vilhelmo kanalo vanduo yra pavojingai užterštas, o kanalo dugne esančiame dumble rastas nemažas kiekis sidabro. Pasak Z.R.Gasiūnaitės, prieš metus šio metalo dumble nebuvo rasta. „Ar tai tik lokali anomalija, ar tipinis, būdingas visam kanalui atvejis, iš vienkartinio mėginio negalime daryti išvadų“, – sakė mokslininkė.

Greta tos vietos, kur Vilhelmo kanalas įsilieja į Malkų įlanką, yra trečioji Klaipėdos vandenvietė, iš kurios didžiajai uostamiesčio gyventojų daliai tiekiamas geriamasis vanduo.

Pasak vandenvietę eksploatuojančios AB „Klaipėdos vanduo“ generalinio direktoriaus Leono Makūno, dumble galima rasti visko, tačiau žinia apie sidabrą jam buvo netikėta. Esą į vandenvietę patenkantis vanduo yra gana gerai išvalomas, todėl žmonių sveikatai jokio pavojaus nekyla. „Mūsų valymo įranga gali išvalyti patį blogiausią natūraliomis sąlygomis susidariusį vandenį, – sakė L.Makūnas. – Aišku, jei kas nors piktybiškai užterštų vandenį teršalais, valymas būtų ne toks efektyvus. Iš pradžių vanduo filtruojamas per 40-50 m storio grunto sluoksnį, vėliau valomas specialiais filtrais, truputį pachloruojamas ir tiekiamas vartotojams.“ „Blogiausios kokybės vanduo būna rudenį, kai į jį prikrinta lapų, – sakė L.Makūnas. – Taip pat kokybė prastesnė pavasarį, per potvynius. Tačiau ir tuomet vandenį išvalome iki nustatytų standartų.“

Tačiau kai kurie visuomenės sveikatos specialistai pastebi, jog sidabras žmonių sveikatai pavojaus nekelia. Juk ne veltui viduramžiais švęstam vandeniui bažnyčiose laikyti buvo naudojami sidabriniai indai, o stalo įrankiai taip pat gaminami iš šio metalo. Senovės Egipte sidabrinėmis plokštelėmis buvo gydomos žaizdos. Teigiama, kad sidabras vandenyje išskiria tam tikras medžiagas, kurios sunaikina skystyje esančius mikroorganizmus ir žalingas bakterijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius