Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 25

Kandidatai į prezidentus – apie vienas kitą, ryžtą kautis iki kraujo, D.Trumpą ir Kremliaus trolius

Šeštadienį Kaune vykstančiame idėjų festivalyje „Laisvės piknikas“ kandidatavimą prezidento rinkimuose deklaravę Seimo nariai Naglis Puteikis ir Žygimantas Pavilionis išsakė pagrindinius darbus, kurių imtųsi laimėję rinkimus. Be to, kandidatai pasisakė, ką iš tikrųjų galvoja ne tik apie vienas kitą ar konkurentus, bet ir JAV prezidentą Donaldą Trumpą.
Naglis Puteikis ir Žygimantas Pavilionis
Naglis Puteikis ir Žygimantas Pavilionis / 15min nuotr.

Diskusijos moderatoriaus Andriaus Tapino paprašyti Ž.Pavilionis ir N.Puteikis pristatė po tris pagrindinius uždavinius, kurių imtųsi gavę rinkėjų pasitikėjimą ir tapę šalies prezidentais.

Žmogus – ne vergas, o vertybė

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Ž.Pavilionis pasakojo, kad pavyzdį imtų iš buvusios airių prezidentės Mary Robinson, kuri 1990 metais paskelbė, kad Airija bus stipri tik tada, kai airiai išnaudos savo jėgą ir potencialą visame pasaulyje.

„Deja, taip jau įvyko, kad pas mus pasitaikydavo prezidentai, kurie vetuodavo pilietybės išsaugojimo įstatymus. O aš nevetuočiau ir neversčiau žmonių eiti į beveik neįmanomą referendumą. Žiūrėsime, kaip čia su juo išeis. Tapęs prezidentu priimčiau įstatymo pataisas, kurios atvertų kelius dvigubos pilietybės išsaugojimui“, – kalbėjo Ž.Pavilionis.

Antra, bendradarbiaujant su verslu jis inicijuotų sugrįžtančios Lietuvos agentūros sukūrimą: „Nes verslas suinteresuotas susigrąžinti žmones. Neieškočiau pinigų užsienyje, ieškočiau žmonių užsienyje. Nes būtent žmonės atveža pinigus, patirtį, kontaktus ir t.t.“

Trečia, prezidentu išrinktas Ž.Pavilionis esą nepasirašytų nė vieno įstatymo, kuriuo būtų didinami mokesčiai: „Nes dešimt metų mūsų visos partijos sutinka tik su mokesčių didinimu. O aš pasirašyčiau visus įstatymus, kurie tuos mokesčius maksimaliai sumažina.“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Tapinas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Tapinas

A.Tapinui atkreipus dėmesį, kad mokesčių mažinimas – populistų arkliukas rinkimuose, Ž.Pavilionis pažymėjo, kad tai – visų pirma tikro dešiniojo šūkis.

„Normaliame Vakarų pasaulyje žmonės, kurie uždirba vidutiniškai arba mažai, mokesčių beveik nemoka. Progresyvumas, kuris pas mus taip keikiamas, yra visame normaliame pasaulyje, kur žmogus laikomas didžiausia vertybe. Pas mus žmogus yra vergas. O didžiausia vertybė cementas ir pinigai, kuriuos gali pasivogti. Kai žmogaus nevertini, kai neatpalaiduoji jo galių, neleidi užsidirbti ir smulkiam verslui užimti bent dalies rinkos – tada bėda“, – svarstė Ž.Pavilionis.

Ypatingas dėmesys profsąjungoms

Vardydamas savo tris pagrindinius darbus prezidento poste Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys N.Puteikis pabrėžė, kad pirmiausia Seimui primintų jo misiją šalies biudžetui skirti dėmesio. „Mūsų Seimas tam skiria labai mažai dėmesio. Mano misija būtų priminti šią pareigą ir pasiūlyti grįžti prie vidutinės ir minimalios algos kėlimo“, – sakė N.Puteikis.

Antras jo uždavinys sutaptų su Ž.Pavilionio idėja susigrąžinti emigravusius lietuvius.

„Tai būtų fondo sukūrimas, iš kurio būtų finansuojama informacija, kas gi laukia lietuvių, kurie dirba nekvalifikuotą darbą užsienyje. Lietuvoje apmokėjimas už nekvalifikuotą darbą susilygino su užsieniu. Todėl tie, kurie ruošiatės dirbti nekvalifikuotą darbą, neemigruokite“, – ragino N.Puteikis.

Todėl tie, kurie ruošiatės dirbti nekvalifikuotą darbą, neemigruokite.

Būdamas prezidentu jis dėtų pastangas stiprinti profsąjungas. „Paremti jas ne vienu, o galbūt dviem procentais gyventojų pajamų mokesčių. Lietuva, kitaip nei Vakarų Europa, neturi profsąjungų istorijos, todėl jas reikia dirbtinai papildomomis injekcijomis ugdyti. Jei išugdome stiprias profsąjungas, išsprendžiame vidutinės algos klausimą. Didžiuosiuose prekybos centruose nėra nė vienos profsąjungos. Vadinasi, kelios dešimtys tūkstančių dirbančiųjų yra neginami. O Lietuvos tradicija neleidžia ginti darbuotojo, nesant profsąjungos“, – pažymėjo N.Puteikis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Helsinkyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Helsinkyje

Ko paprašytų D.Trumpo?

Diskusijos dalyvių A.Tapinas paprašė išsakyti nuomonę apie dabartinį JAV prezidentą Donaldą Trumpą: įvardyti jo privalumus ir trūkumus, be to, atskleisti, ko paprašytų vienos galingiausių pasaulio valstybės vadovo.

„D.Trumpas yra vadovas šalies, kuri mums yra svarbiausia strateginė partnerė. Žinau, kad JAV politika šiandien mums yra palanki, o į prezidento „tvytus“ nereaguoju. Paprašyčiau dar didesnio JAV karinio buvimo Baltijos šalyse, ko paprašė lenkai, galbūt karinės bazės. Be to, kad ištaisytų prieš dešimt metų padarytą mūsų klaidą Bukarešto NATO susitikime ir priimtų į aljansą Ukrainą ir Gruziją. Ir paprašyčiau daugiau niekada nesusitikinėti su mafijos vadovu Maskvoje Vladimiru Putinu – čia jis padarė klaidą“, – konstatavo Ž.Pavilionis.

„Ekscentriškas, bet tvirtas. Naudoja dolerio kursą ir ekonomines sankcijas, demonstruodamas, kad Amerika yra pasaulio tvarkos garantas. Lietuvai belieka džiaugtis, kad amerikiečiai išsirenka tokius tvirtus Amerikos interesų gynėjus, kurie, gindami JAV interesus, apgina viso vakarietiško krikščioniško pasaulio, taip pat ir Lietuvos, interesus“, – kalbėjo N.Puteikis.

Ir paprašyčiau daugiau niekada nesusitikinėti su mafijos vadovu Maskvoje Vladimiru Putinu.

Jo nuomone, D.Trumpas yra 100 proc. geresnis prezidentas nei jo pirmtakas Barackas Obama: „Jei ne B.Obama, Rusija nebūtų užėmusi Krymo ir mums nereikėtų verstis per galvą šitokį kiekį pinigų skiriant kariniam biudžetui.“

Ž.Pavilionis nuo tiesaus atsakymo išsisuko: „Man geriausias buvo Ronaldas Reaganas, labiausiai patiko šiuo metu, deja, mirštantis senatorius Johnas McCainas.“

Apie Kremliaus ir laisvės kandidatus

A.Tapinas atkreipė dėmesį, kad abu diskusijos dalyviai yra toli nuo potencialių lyderių, kurie oficialiai dar nėra paskelbę savo kandidatavimo, dvejetuko.

Bijau, kad jis ilgainiui neįsijungs į komandą, kuri kovoja už laisvę.

„Esu vienintelis kairiųjų kandidatas, galbūt dar ką nors pasiūlys Gintauto Palucko vadovaujama socialdemokratų partija. Bet jei nepasiūlys ar pasiūlys nerimtą kandidatą, aš būsiu vienintelis ir pats stipriausias. O dešinieji tegul mušasi, ką mes ir matome reitingų lentelėse“, – pastebėjo N.Puteikis.

„Bijau, kad mušis ne dešinieji ir kairieji, bet Kremlius ir ne Kremlius. Bus Kremliaus kandidatai ir laisvės kandidatai. Laisvės kandidatai turės vienytis, o su Kremliaus kovosiu iki galo. Kaip juos atskirti? Labai paprastai: tie, kurie nuolat suokia giesmes dialogui su Kremliumi, kad ir ką jis būtų padaręs, tie, kurie karą ar okupaciją Kryme įvardija kaip vidinį Ukrainos konfliktą, ir yra Kremliaus“, – aiškino Ž.Pavilionis.

Į klausimą, kuriai stovyklai priklauso N.Puteikis, Ž.Pavilionis atsakė ilgokai pagalvojęs: „Bijau, kad jis ilgainiui neįsijungs į komandą, kuri kovoja už laisvę.“

Į tai N.Puteikis sureagavo labai ramiai ir pažymėjo kolegą vertinantis palankiai: „Nes jis kelia tautinius, ES išlikimo klausimus, yra kietas Amerikos ir sankcijų Rusijai šalininkas. Tik labai užjaučiu, kad jam teks būtų vienam iš penkių Tėvynės sąjungos kandidatų, ir jie ten vieni kitus žudys, bet tokia yra demokratijos kaina“, – samprotavo N.Puteikis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Norą dalyvauti pareiškė šeši

Abu kandidatai sutiko, kad pastarieji prezidento rinkimai bus įtempti ir neišvengs Rusijos įtakos. Ją esą galima jausti ir šiandien.

„Kremliaus įtaka siekia net Vašingtoną, o mes, tie trys milijonai, žodžiais gal ir kovojame, bet ar tikrai darbais? Neabejotinai būsime paveikti trolių ir bijau, kad vienas kandidatas tais troliais labai aktyviai žaidžia: tie pinigai, skaičiai yra pritrenkiantys. Ką reiškia išsiųsti pusę milijono laiškų – iš kur? Sumažinamos kainos? Arba milžiniški pinigai, kurie turėtų būti deklaruojami, o šaltiniai skaidrūs“, – aiškino Ž.Pavilionis, tokiu būdu metęs akmenį į Vygaudo Ušacko daržą.

Neabejotinai būsime paveikti trolių ir bijau, kad vienas kandidatas tais troliais labai aktyviai žaidžia.

Buvęs Lietuvos ir Europos Sąjungos ambasadorius, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys V.Ušackas Lietuvos gyventojams išsiuntė laiškus su klausimu, ar jam tikslinga dalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose, ir paprašė įvardyti vieną svarbiausią šalies problemą.

Apie savo intenciją dalyvauti 2019-aisiais Lietuvoje vyksiančiuose prezidento rinkimuose V.Ušackas paskelbė šių metų balandį.

2019 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose dalyvausią pareiškė šeši kandidatai: N.Puteikis, Aušra Maldeikienė, Valentinas Mazuronis, Petras Auštrevičius, Ž.Pavilionis ir V.Ušackas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius